Συστάσεις: Άνω των 74 ετών

· Οι συστάσεις του ACS τονίζουν ότι δεν υπάρχει ηλικία στην οποία να πρέπει να σταματήσει η μαστογραφία. Η απόφαση για το αν θα σταματήσουν οι έλεγχοι πρέπει να βασίζεται στην κατάσταση της γυναίκας, την υγεία και την εκτιμώμενη μακροζωία της. Εάν έχετε καλή υγεία συνεχίστε να κάνετε μαστογραφία μέχρι σε πολύ προχωρημένη ηλικία. 

·         Αντίθετα η USPSTFαναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα από τη μαστογραφία σε γυναίκες 75 ετών και άνω, και έτσι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σύσταση για αυτήν την ομάδα.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν γυναίκες χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα προ συμπτωματικού ελέγχου με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Ο παρακάτω σύνδεσμος της ACS παρέχει μια λίστα των παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως είναι η γενετική προδιάθεση και το οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η ACS συνιστά ότι οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο εκτός από την μαστογραφία και με μαγνητική τομογραφία (MRI), αρχίζοντας από την ηλικία των 30.

Σύνδεσμοι

American Cancer Society: What are the risk factors for breast cancer?
American Cancer Society: Can breast cancer be found early?

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα ανασκόπηση

American Cancer Society. Breast Cancer Facts & Figures 2011-2012. PDF available for download at http://www.cancer.org/acs/groups/content/@epidemiologysurveilance/documents/document/acspc-030975.pdf throughhttp://www.cancer.org. Accessed July 2012. 

American Cancer Society Guidelines for the Early Detection of Cancer. Available online at http://www.cancer.org/Healthy/FindCancerEarly/CancerScreeningGuidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer throughhttp://www.cancer.org. Accessed July 2012.

National Guideline Clearinghouse. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Breast cancer screening. Washington (DC): American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); 2011 Aug. 11 p. (ACOG practice bulletin; no. 122). Available online at http://www.guideline.gov/content.aspx?id=34275 through http://www.guideline.gov. Accessed July 2012. 

U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF). 1) Screening for breast cancer: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. 2) December 2009 addendum. Ann Intern Med 2009 Nov 17;151(10):716-726, W-236.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (το κατώτερο τμήμα της μήτρας) θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι γυναίκες εξετάζονταν συχνά με εξέταση Παπανικολάου (testPAP). Ο καρκίνος αυτός μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες 40 ετών και άνω. Το τακτικό checkupμπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα πρώτα του στάδια, όταν είναι ιδιαίτερα ιάσιμος.TotestPAPανιχνεύει ακόμη και προκαρκινικές βλάβες, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν πριν καν αρχίσει η ανάπτυξη καρκίνου.

Συστάσεις

Οι γυναίκες που δεν έχουν ελεγχθεί για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επί 3 χρόνια ή περισσότερο ή δεν έχουν εξεταστεί ποτέ στο παρελθόν θα πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν τακτικά εξέταση Παπανικολάου.

Εκτός από την εξέταση Παπανικολάου, η ιατρική κοινότητα συνιστά οι γυναίκες  ηλικίας 30 ετών και άνω να κάνουν την εξέταση HPV DNA. Είναι πλέον γνωστό ότι η επίμονη μόλυνση από ορισμένους τύπους (στελέχη) του HPV αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δύο τύποι του HPV, οι τύποι 16 και 18, είναι υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας στις ΗΠΑ.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), η Επιτροπή Πρόληψης των ΗΠΑ (USPSTF), και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συνιστούν τα εξής:

·         Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών πρέπει να κάνουν ένα testPAPκαι μια εξέταση HPV DNA κάθε 5 χρόνια. Επιπλέον, συνιστάται ένα test PAPκάθε 3 χρόνια.

 

Παράγοντες Κινδύνου

Το πόσο συχνά θα πρέπει να εξετάζεστε εξαρτάται από τους παράγοντες κινδύνου, όπως η έκθεση της μήτρας σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES), προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η λοίμωξη από HIV, ή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχεστε πιο συχνά. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το πόσο συχνά. Αν έχετε κάνει υστερεκτομή, συζητείστε κατά πόσο χρειάζεται ο τακτικός έλεγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζει να χρειάζεται. Ακόμα και αν δεν χρειάζεστε εξέταση Παπανικολάου κάθε χρόνο, ο ACOGσυνιστά να γίνεται κάθε χρόνο γυναικολογική εξέταση.

Σύνδεσμοι

National Cancer Institute: What You Need To Know About Cervical Cancer

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα ανασκόπηση

U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Cervical Cancer. Release Date: March 2012. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspscerv.htm through http://www.uspreventiveservicestaskforce.org. Accessed March 2012. 

Moyer, VA on behalf of the U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Cervical Cancer: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine, March 6, 2012, 156(5). Available online at http://www.annals.org/content/early/2012/03/14/0003-4819-156-12-201206190-00424.full through http://www.annals.org. Accessed March 2012. 

American Cancer Society. New Screening Guidelines for Cervical Cancer. Article date: March 14, 2012. Available online at http://www.cancer.org/Cancer/news/News/new-screening-guidelines-for-cervical-cancer through http://www.cancer.org. Accessed March 2012.

Reuters. Wait longer between Pap tests, doctors say. October 22, 2012. Available online at http://www.reuters.com/article/2012/10/22/health-cancer-papsmear-idUSL3E8LM84D20121022 through http://www.reuters.com. Accessed November 2012.

ACOG. Ob-Gyns Recommend Women Wait 3 to 5 Years Between Pap Tests. October 22, 2012. Available online at http://www.acog.org/About_ACOG/News_Room/News_Releases/2012/Ob-Gyns_Recommend_Women_Wait_3_to_5_Years_Between_Pap_Tests through http://www.acog.org. Accessed November 2012.

 

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου σε ενήλικες και η δεύτερη κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελούν ιάσιμες ασθένειες εφόσον διαγνωστούν σε σε πρώιμο στάδιο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική εξέταση θα μπορούσε να αποτρέψει το ένα τρίτο του θανάτου από ορθοκολικό καρκίνο στις ΗΠΑ.

Εξετάσεις που ανιχνεύουν και παρεμβάσεις που αφαιρούν πολύποδες και άλλες αλλοιώσεις στο άνω και κάτω κόλον μπορούν να αποτρέψουν τον ορθοκολικό καρκίνο. Αυτές οι αλλοιώσεις εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα 50 ετών και άνω, και για αυτό η ιατρική κοινότητα συστήνει τον τακτικό έλεγχο των ατόμων μέσου κινδύνου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, εάν έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως περιγράφεται πιο κάτω, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την εξέταση σε νεαρότερη ηλικία. Οι εν λόγω παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν κληρονομικές παθολογικές καταστάσεις, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου και τον τρόπο ζωής.

·         Αυξημένος κίνδυνος: Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή αδενωματώδεις πολύποδες, ένα συγκεκριμένο τύπο του πολύποδα που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους συμβαίνουν σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Παρ’όλα αυτά, 1 στα 5 άτομα που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν πληγεί από την ασθένεια αυτή.

Συγκεκριμένα, εάν έχετε πρώτου - βαθμού συγγενείς (γονείς, τα αδέλφια ή τα παιδιά), οι οποίοι είχαν ορθοκολικό καρκίνο ή αδενωματώδεις πολύποδες πριν από ηλικία των 60 ετών, ή δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου-βαθμού που είχαν αυτά τα ευρήματα σε οποιαδήποτε ηλικία, έχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος είναι περίπου διπλάσιος σε εκείνους που έχουν πάσχοντα συγγενή πρώτου-βαθμού. Είναι ακόμη μεγαλύτερος αν ο συγγενής πρώτου βαθμού έχει διαγνωσθεί σε νεαρή ηλικία, ή εάν περισσότερα από ένα άτομα πρώτου βαθμού επηρεάζονται.

Μπορεί, επίσης, να βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, αν είχατε διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου στο παρελθόν ή εάν είχατε ιστορικό πολυπόδων σε προηγούμενη κολονοσκόπηση.

·         Υψηλός κίνδυνος:Εάν υπάρχει γενετική πάθηση όπως οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP) ή κληρονομική μη-πολυποδίαση του καρκίνου του παχέος (HNPCC), ή αν έχετε αυξημένο κίνδυνο για HNPCC σύμφωνα με οικογενειακό ιστορικό σας, τότε έχετε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Εάν έχετε νόσο φλεγμονώδους εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας ελκώδους κολίτιδας ή νόσο του Crohn, τότε ανήκετε στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την έλλειψη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, τη μικρή κατανάλωση φρούτων και την πρόσληψη λαχανικών, μια χαμηλής σε φυτικές ίνες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, την παχυσαρκία, το αλκοόλ, και το κάπνισμα.

Τύποι εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για Screening

Οι συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα κοπράνων σας για να εντοπιστούν υπάρχοντες καρκίνοι και απεικονιστικές εξετάσεις στο εσωτερικό του παχέος εντέρου σας που μπορούν να ανιχνεύσουν προκαρκινικούς πολύποδες και υπάρχοντες μορφές καρκίνου.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Βρίσκουν αποκαλυπτικά σημάδια αίματος ή DNA ότι ο καρκίνος είναι παρών σε ένα δείγμα κοπράνων. Οι τρεις τύποι των εξετάσεων εργαστηρίου είναι:

o Εξέταση λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα (FOBT).

o   Ανοσοχημική εξέταση λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα (iFOBT).

o   Εξέταση DNA κοπράνων.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ανιχνεύουν ανωμαλίες, πολύποδες και λιγότερο εμφανείς επίπεδες αλλοιώσεις, στην επένδυση του άδειου εντέρου.

o   Δύο από αυτές τις διαδικασίες χρησιμοποιούν ένα πεδίο με μια φωτογραφική μηχανή-βίντεο: η κολονοσκόπηση βλέπει όλο το μήκος του παχέος εντέρου, και η ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση βλέπει το κατώτερο τρίτο μέρος. Αυτές οι δύο προσεγγίσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι επίσης σε θέση να αφαιρέσουν οποιονδήποτε πολύποδα που έχει βρεθεί και επιτρέπουν εξέταση για την παρουσία των καρκινικών κυττάρων.

o   Οι άλλες δύο διαδικασίες χρησιμοποιούν ακτίνες Χ: η εικονική κολονοσκόπηση (τομογραφία υπολογιστικής (CT) σάρωσης) η οποία συνδυάζει πολλές εικόνες εγκάρσιας τομής σε 2-D και 3-D απεικονίσεις του παχέος εντέρου, και ένα κλύσμα βαρίου διπλής αντίθεσης (DCBE) παρέχει απόψεις ακτίνων Χ για εξογκώματα, πολύποδες, και ανωμαλίες στο περίγραμμα του παχέος εντέρου. Εν τούτοις, αυτές οι παρεμβάσεις επιτρέπουν μόνο την οπτικοποίηση των πολύποδων. Για να αφαιρέσετε τους πολύποδες απαιτείται κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση.

Η κολονοσκόπηση είναι η πιο ακριβής και διεξοδική εξέταση, αλλά και η πιο δαπανηρή και επεμβατική. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για εκείνους με παράγοντες κινδύνου. Οι εξετάσεις κοπράνων με δειγματοληψία και σιγμοειδοσκόπηση είναι πιο εύκολο να γίνουν από ότι η κολονοσκόπηση, αλλά δεν είναι τόσο ακριβείς. Οι εξετάσεις κοπράνων και η σιγμοειδοσκόπηση είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται μαζί.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου και να καθορίσει εάν θα πρέπει να αρχίσετε να εξετάζεστε πριν από την ηλικία των 50 ετών, και τι εξετάσεις είναι κατάλληλες με βάση τους παράγοντες κινδύνου σας. Το CDC σημειώνει ότι οποιαδήποτε από τις συνιστώμενες εξετάσεις είναι καλύτερη από το να μην εξεταστείτε καθόλου.

Συστάσεις

Πολλές ιατρικές οργανώσεις κάνουν τις δικές τους συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενώ αυτές μπορεί να διαφέρουν πάνω στους τύπους των εξετάσεων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλλά και τη συχνότητα τους, όλες συμφωνούν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η USPSTF, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας συστήνουν μια από τις παρακάτω εξετάσεις. Είναι κατάλληλες για άτομα μέσου κίνδυνου 50 ετών ή μεγαλύτερων, ανάλογα με τις περιστάσεις. Οι τέσσερις πρώτες μπορούν να ανιχνεύσουν και πολύποδες και καρκίνο:

·         Σιγμοειδοσκόπηση κάθε 5 χρόνια.

·         Κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια.

·         Διπλής αντίθεσης κλύσμα βαρίου κάθε 5 χρόνια.

·         Εικονική κολονοσκόπηση κάθε 5 χρόνια.

Υπάρχουν όμως και εργαστηριακές εξετάσεις που ανιχνεύουν κυρίως καρκίνο και όχι πολύποδες:

·         Εξέταση ίχνων αίματος κοπράνων (FOBT) ή η απλούστερη ανοσοχημική κοπράνων (iFOBTή FIT).  Η εξέταση ανιχνεύει την λανθάνουσα αιμορραγία και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

·         Εξέταση DNA εξέταση κοπράνων - η βέλτιστη συχνότητα δεν είναι ακόμη γνωστή.

Συστάσεις: άνω των 75 ετών

Η USPSTFεξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές τον Οκτώβριο του 2008 ώστε να συστήσει κατά του ελέγχου ρουτίνας ατόμων ηλικίας 76-85, τα οποία έχουν αρνητικά αποτελέσματα της εξέτασης από τότε που ήταν 50 ετών και κατά του προσυμπτωματικού ελέγχου για όποιον είναι πάνω από την ηλικία των 85 χρόνων.

Σύνδεσμοι

Your Disease Risk: Colon cancer risk calculator
Centers for Disease Control and Prevention: Colorectal (Colon) Cancer

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα ανασκόπηση

(Last Review 2011 March 2). Colorectal Cancer Early Detection. American Cancer Society [On-line information]. PDF available for download at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003170-pdf.pdf through http://www.cancer.org. Accessed March 2012.

(Published online 2008 February 13). Screening and Surveillance for the Early Detection of Colorectal Cancer and Adenomatous Polyps, 2008: A Joint Guideline From the American Cancer Society, the US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer, and the American College of Radiology. American Gastroenterology Association [On-line information]. Available online at http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2808%2900232-1/fulltext throughhttp://www.gastro.org/practice/medical-position-statements. Accessed March 2012

National Cancer Institute. Colon and Rectal Cancers. Available online at http://www.cancer.gov/cancertopics/types/colon-and-rectal through http://www.cancer.gov. Accessed October 2011.

(Current as of February 2010). Enhancing Use and Quality of Colorectal Cancer Screening [On-line information]. U.S. Preventative Services Task Force. Available online at http://www.ahrq.gov/clinic/tp/crcprotp.htm throughhttp://www.ahrq.gov/clinic/uspstfix.htm. Accessed March 2012.

U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Colorectal Cancer: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement. Annals of Internal Medicine Volume 149, Issue 9. November 4, 2008. Available online at http://www.annals.org/cgi/content/full/0000605-200811040-00243v1 through http://www.annals.org. Accessed March 2012.

Kushi et al. 11 Jan. 2012 (e-pub). American Cancer Society guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention.CA Cancer J Clin 62. Available online at http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.20140/abstract throughhttp://caonline.amcancersoc.org. Accessed March 2012.

Smith et al. 19 Jan. 2012 (e-pub). Cancer screening in the United States 2012. CA Cancer J Clin 62 Available online at http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.3322/caac.20143/abstract through http://caonline.amcancersoc.org. Accessed March 2012.

(Last updated 19 Aug. 2011) Colorectal Cancer Risk Factors. Centers for Disease Control and Prevention. Available online at http://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/risk_factors.htm through http://www.cdc.gov. Accessed March 2012. 

(Last updated 19 March 2012). Colon Cancer Screening. Medline Plus. Available online athttp://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002071.htm. Accessed March 2012.

(Last reviewed 2 March 2011). American Cancer Society recommendations for colorectal cancer early detection. American Cancer Society Available online through http://www.cancer.org. Accessed March 2012.

(March 2009). American College of Gastroenterology Guidelines for Colorectal Cancer Screening 2008. American College of Gastroenterology. PDF available for download at http://s3.gi.org/physicians/guidelines/CCSJournalPublicationFebruary2009.pdf through http://gi.org/clinical-guidelines/clinical-guidelines-sortable-list/. Accessed March 2012.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 27.04.2015