Υψηλή χοληστερόλη

Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, η κηρώδης ουσία που ονομάζεται χοληστερόλη καθώς και άλλες λιπαρές ουσίες που είναι γνωστές ως λιπίδια αρχίζουν να συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας σκληρές πλάκες που περιορίζουν τη δίοδο. Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, η συσσώρευση πλάκας και τα συνακόλουθα προβλήματα υγείας παρατηρείται όχι μόνο στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον καρδιακό μυ, αλλά και στις αρτηρίες όλου του σώματος (ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως αθηροσκλήρωση). Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την υπ 'αριθμόν ένα αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Το ποσό της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου ενός ατόμου που πάσχει από αυτές.

Τα προβλήματα της καρδίας και των αρτηριών εμφανίζονται πιο συχνά σε άνδρες άνω των 45 και γυναίκες άνω των 55. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία το 82% των ατόμων που πέθαναν από στεφανιαία νόσο είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι, και οι μεγαλύτερες γυναίκες που έπαθαν καρδιακές προσβολές είναι πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα σε λίγες βδομάδες από ότι οι άνδρες.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την αύξηση της χοληστερόλης, ειδικά της «κακής» χοληστερόλης (LDL)  είναι πολύτιμος επειδή είναι δυνατόν να μην προκαλεί κανένα σύμπτωμα παρόλο που, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δύο στους τρεις ενήλικες έχουν υψηλά επίπεδα LDL.

Συστάσεις

ToΕθνικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης Χοληστερόλης των ΗΠΑ (NationalCholesterolEducationProgramή NCEP) και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AmericanHeartAssociationή ΑΗΑ) προτείνουν: Κάθε 5 χρόνια, όλοι οι ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν μια πλήρη λιπιδομετρική εξέταση κατόπιν ολονύχτιας νηστείας.

Αν ακολουθηθεί νηστεία 9 έως 12 ωρών πριν από τη λήψη αίματος, ο έλεγχος θα παρέχει 4 μετρήσεις: 1) την ολική χοληστερόλη, 2) την LDL χοληστερόλη, που θέλουμε να είναι χαμηλή, διότι συμβάλλει στην συσσώρευση και την απόφραξη, 3) την χοληστερόλη HDL, η οποία θέλουμε να είναι υψηλή, και 4) τα τριγλυκερίδια, που είναι μια άλλη μορφή λίπους μέσα στο αίμα. Σύμφωνα με το NCEPαυτές οι βασικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται κατόπιν νηστείας. Χωρίς νηστεία, μπορούν να γίνουν η ολική χοληστερόλη και η HDL χοληστερόλη.

Οι νεαροί ενήλικες μπορεί να χρειαστούν συχνότερες εξετάσεις αν ισχύουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

o Η τιμή της ολικής χοληστερόλης είναι 200 mg/dL ή υψηλότερη.

o   Είστε άντρας άνω των 45 ή γυναίκα άνω των 50 - 55.

o   Η HDL χοληστερόλη σας είναι κάτω από 40 mg/dL.

o   Έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης συστήνει προσυμπτωματικό έλεγχο για την υψηλή χοληστερόλη ως εξής:

· Για άντρες 35 ετών και άνω: υποχρεωτική εξέταση.

·      Για γυναίκες 45 ετών και άνω: υποχρεωτική εξέταση μόνο σε περίπτωση ύπαρξης αυξημένου κίνδυνου για στεφανιαία νόσο.

 

Σχετικά με την ηλικία διακοπής προσυμπτωματικού ελέγχου, η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης επισημαίνει: Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία διακοπής του προσυμπτωματικού ελέγχου. Μετά τα 65 έτη μπορεί να μη χρειάζεται πια να εξετάζεστε. Τα επίπεδα των λιπιδίων σε αυτή την ηλικία δεν είναι πιθανό να αυξηθούν. Παρολ’ αυτά, αν κάποιο άτομο άνω των 65 ετών δεν έχει εξεταστεί θα πρέπει να μετρήσει τα επίπεδα χοληστερόλης του.

Παράγοντες Κινδύνου

Είστε επίσης πιο ευάλωτοι και πιθανότατα θέλετε πιο συχνούς ελέγχους εάν έχετε γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

·         Κάπνισμα

·         Υπέρταση (αρτηριακή πίεση 140/90 mm Hg ή υψηλότερη, ή παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα)

·         Διαβήτης

·         Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος

·         Σωματική αδράνεια

·         Οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή από ότι οι γυναίκες, και ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις αυξάνεται με την ηλικία.

Σύνδεσμοι

University of Maryland Heart Center: Heart Disease Risk Calculator
National Heart, Lung, and Blood Institute: What is Cholesterol?

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα ανασκόπηση

Centers for Disease Control and Prevention. FASTSTATS – Leading Causes of Death (2009 data). Available online at http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm throughhttp://www.cdc.gov. Accessed October 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. National Cholesterol Education Month. Page last updated: September 10, 2012. Available online at http://www.cdc.gov/Features/CholesterolAwareness/index.html throughhttp://www.cdc.gov. Accessed October 2012.

American Heart Association. How To Get Your Cholesterol Tested. Updated June 14, 2012. Available online throughhttp://www.heart.org. Accessed October 2012. 

American Heart Association. Understand Your Risk of Heart Attack. Available online throughhttp://www.heart.org. Accessed October 2012.

National Cholesterol Education Program (NCEP) guidelines for a cholesterol test: Healthwise Medical Information on eMedicineHealth. Available online at http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=128039&ref=129085 through http://www.emedicinehealth.com. Accessed October 2012.

U.S. Preventive Services Task Force. Screening for Lipid Disorders in Adults. Release Date: June 2008. Available online athttp://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspschol.htm. Accessed October 2012.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 27.04.2015