Ανασκόπηση

Τα screening tests ή αλλιώς checkup (στα Ελληνικά: εξετάσεις προσυμπτωματικoύ ελέγχου) αποτελούν σημαντικό εργαλείο πρόληψης για την υγεία σας. Οι εξετάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ανίχνευση κάποιων κοινών και πιθανότατα θανατηφόρων ασθενειών – όπως διάφορα είδη καρκίνου, διαβήτη και καρδιοπάθειων – που αρχίζουν τότε να προσβάλλουν τους μεσήλικες. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν συγκεκριμένες ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις στα πρώτα και πιο εύκολα θεραπεύσιμα στάδια, ακόμα και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

Με τις πληροφορίες του checkupσας ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας προτείνει προληπτικά μέτρα που θα βελτιώσουν την υγεία σας και ίσως επιμηκύνουν τη διάρκεια της καλής σας υγείας για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, μια κοινή εξέταση χοληστερόλης θα μπορούσε να φανερώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας, επιτρέποντας τη λήψη προληπτικών μέτρων – όπως αλλαγή του τρόπου ζωής πριν αναπτυχθεί έτσι κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση.

Οι ανωτέρω σύνδεσμοι σας παραπέμπουν σε άρθρα πάνω στα προτεινόμενα checkupsγια ενήλικες 50 ετών και άνω. Τα άρθρα αυτά αποτελούν περίληψη των οδηγιών διάφορων ιατρικών οργανισμών χωρίς να  υπάρχει ομοφωνία σε πολλές από αυτές. Για το λόγο αυτό, όταν ενδιαφέρεστε για κάποια εξέταση να την συζητάτε με τον γιατρό σας για να  λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της υγείας σας και οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην προληπτική ιατρική και στα βήματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να προστατευτείτε εσείς και η οικογένειά σας, διαβάστε το «Wellness and prevention in an era of patient responsibility».

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 27.04.2015