Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV)

Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS(σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας), μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Αρχικά, μια λοίμωξη HIVμπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα ή να προκαλέσει μη ειδικά, γριππώδη συμπτώματα που υποχωρούν μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν η λοίμωξη δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί, τελικά τα συμπτώματα του AIDS, ανακύπτουν και αρχίζουν να επιδεινώνονται σταδιακά. Με την πάροδο του χρόνου, ο HIVκαταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και αφήνει το ανθρώπινο σώμα ευάλωτο σε εξουθενωτικές λοιμώξεις.
Σε 40 κράτη που διαθέτουν έγκυρες στατιστικές για τον HIV, υπολογίζεται ότι κατ' εκτίμηση 12.200 άτομα ηλικίας 20-29 ετών διαγνώστηκαν το 2009 με τον ιό HIV. Μεταξύ μόνο μέρους αυτής της ομάδας - ηλικίας 20 έως 24 ετών - πάνω από 21.600 άτομα, του συνόλου, ζούσαν με τη λοίμωξη HIVκατά τη διάρκεια του 2009. Ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες είναι η ομάδα που πλήττεται σοβαρότερα από τον ιό HIV, ενώ οι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι/Λατίνοι, επίσης, πλήττονται δυσανάλογα. Από τους έφηβους και νέους ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV, περίπου το 60% δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί, δεν παίρνει θεραπεία, και μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.


Ο HIV μεταδίδεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με ένα μολυσμένο σύντροφο.
  • Με την κοινή χρήση βελονών ή συρίγγων (όπως με ενδοφλέβια ένεση ναρκωτικών).

· Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού: Εάν μια έγκυος γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και να μολύνει το αναπτυσσόμενο μωρό της.

Σήμερα στις ΗΠΑ, λόγω της επιλογής του αίματος για μετάγγιση και των τεχνικών θερμικήςκατεργασίας και άλλων θεραπειών των παραγώγων του αίματος, ο κίνδυνος μόλυνσης με HIVαπό μεταγγίσεις είναι εξαιρετικά μικρός. Ωστόσο, προτού ξεκινήσει ο έλεγχος του αίματος που προερχόταν από αιμοδοσία το 1985 στις ΗΠΑ, και πριν εισαχθούν θεραπείες για να καταστραφεί ο ιός HIVσε ορισμένα προϊόντα του αίματος, όπως ο παράγοντας 8 και η αλβουμίνη, ο HIVμεταδιδόταν μέσω της μετάγγισης μολυσμένου αίματος ή συστατικών του αίματος.

Γιατί να ελεγχθείτε; 

Ο έλεγχος για τον HIV έχει γίνει εξέταση ρουτίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά  για τους νεαρούς ενήλικες. Αυτό συμβαίνει επειδή η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί νωρίς σε αποτελεσματική θεραπεία που επιβραδύνει την εξέλιξη του AIDS. Η έγκαιρη διάγνωση έχει επίσης σημαντικά οφέλη για τους άλλους και την κοινωνία γενικότερα. Αν μάθετε ότι είστε θετικοί στον ιό HIV, μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τη συμπεριφορά σας, έτσι ώστε να μην εκθέσετε άλλους στο μολυσμένο αίμα ή σε σωματικά υγρά, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Αν μια γυναίκα είναι έγκυος και ο γιατρός της γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού HIV, η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου στο παιδί της. Αν το τεστ ανιχνεύσεως του HIV δείχνει ότι δεν έχετε μολυνθεί, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποφευχθεί η μόλυνση.   
 

Know Your Risk
Πολλές καταστάσεις μπορούν να σας θέσουν σε υψηλό κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV:

• Είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με περισσότερους από έναν συντρόφους: Η ύπαρξη ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς και σε υψηλότερο κίνδυνο για την απόκτηση της HIV λοίμωξης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένους συντρόφους.

• Είστε ένας άνδρας που είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα.

• Εκδίδεστε, παίρνετε ναρκωτικά ή είχατε σεξουαλική επαφή με άγνωστο.

• Έχετε ένα οροθετικό σεξουαλικό σύντροφο.

• Έχετε χρησιμοποιήσει ενέσιμα φάρμακα παράνομα.

• Είχατε σεξουαλική επαφή με κάποιον που εμπίπτει σε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται παραπάνω ή δεν είστε βέβαιοι για τις επικίνδυνες σεξουαλικά συμπεριφορές του συντρόφου σας.         
Το πόσο συχνά ελέγχεσθε θα πρέπει να εξαρτάται από τις δραστηριότητες και τις σεξουαλικές επαφές σας. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας, πραγματικά μονογαμικής σεξουαλικής σχέσης, μπορεί να χρειαστείτε απλά μία εξέταση. Ωστόσο, αν εσείς ή ο σύντροφός σας είχατε σεξουαλική επαφή με περισσότερα από ένα άτομα κατά τους τελευταίους μήνες, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος. Αν εσείς ή ένα άτομο με το οποίο είχατε σεξουαλική επαφή (ακόμη και ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή) έχει ιδιαίτερη επικίνδυνη συμπεριφορά, έχετε έναν ακόμη λόγο να εξεταστείτε.

Screening Tests
Διαφορετικοί τύποι αντισωμικών δοκιμών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό του HIV. Συνδυαστικές εξετάσεις που ανιχνεύουν αντισώματα κατά του HIV και το αντιγόνο p24 μπορεί να πραγματοποιηθούν για να αυξηθεί η πιθανότητα ότι η μόλυνση HIV ανιχνεύεται το συντομότερο μετά την έκθεση.

Διάφορες επιλογές είναι διαθέσιμες για να εξετασθείτε:       
 

·          Ένα δείγμα αίματος ή στοματικό δείγμα μπορεί να συλλεχθεί στο γραφείο ενός γιατρού ή μίας τοπικής κλινικής και να αποσταλεί σε κάποιο εργαστήριο για έλεγχο. Στους ίδιους αυτούς χώρους, μπορεί να υπάρξει διαθέσιμη μία ταχεία εξέταση στην οποία τα αποτελέσματα προκύπτουν σε περίπου 20 λεπτά.

 Ένα οικιακό κιτ (σύνεργα) συλλογής που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDAA) είναι διαθέσιμο για έλεγχο αντισωμάτων του HIV. Αυτό επιτρέπει σε ένα άτομο να πάρει ένα δείγμα στο σπίτι και στη συνέχεια να το αποστείλει σε ένα κέντρο δοκιμών. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα από το τηλέφωνο, μαζί με την κατάλληλη παροχή συμβουλών.

Τον Ιούλιο του 2012, η FDAΑ ενέκρινε την εμπορία της πρώτης εξέτασης HIV για οικιακή χρήση. Το κιτ εξέτασης είναι το ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιείται σε πολλά ιατρικά γραφεία και κλινικές στα οποία ένα στοματικό δείγμα συλλέγεται για εξέταση και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε περίπου 20 λεπτά. Αν και η εξέταση στο σπίτι είναι βολική, έχει περιορισμούς. Είναι λιγότερο ευαίσθητη από μία εξέταση αίματος, και έτσι στην εξέταση στο σπίτι μπορεί να διαφύγουν κάποια κρούσματα HIV τα οποία μια εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει, και δεν είναι τόσο ακριβής όταν γίνεται στο σπίτι από μη ειδήμονα σε σύγκριση με όταν εκτελείται από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή λαθών κατά την εκτέλεση της δοκιμής. (Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το άρθρο Home Testing, Avoiding Errors.)

Οι εξετάσεις ανίχνευσης έχουν περιορισμούς, γι 'αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι:

• Παρά το γεγονός ότι ένα υγιές άτομο δεν έχει αντισώματα κατά του ιού HIVκαι θα πάρει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, μια αρνητική δοκιμασία ελέγχου σημαίνει μόνο ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη της νόσου κατά τη στιγμή της εξέτασης. Εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, αλλά τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά, είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου σε ετήσια βάση.

• Τα αντισώματα μπορούν να ανιχνευθούν περίπου 2 έως 8 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό. Εάν είναι πιο πρόσφατη η έκθεση στον ιό, τότε τα επίπεδα του αντισώματος μπορεί να είναι πολύ χαμηλά για να ανιχνευθούν και μπορεί να καταστεί αναγκαίο να επαναληφθούν οι εξετάσεις σε μεταγενέστερο χρόνο με μία άλλη εξέταση αντισωμάτων ή συνδυασμού αντισώματος HIV/ αντιγόνου δοκιμασίας.

•  Μία θετική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου δεν αποτελεί διάγνωση. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ακολουθείται από μια δεύτερη δοκιμασία αντισώματος η οποία είναι διαφορετική από την πρώτη δοκιμασία, μερικές φορές η δοκιμή κηλίδας Westernή μια δοκιμασία αντισώματος που ανιχνεύει διαφορετικά αντιγόνα και διαφοροποιεί τους HIV-1 και HIV-2, για να καθοριστεί μία διάγνωση.

Συστάσεις Προσυμπτωματικού Ελέγχου

·         Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστούν στον καθένα ηλικίας 13-64 ετών να κάνει μία εξέταση ανίχνευσης του HIV, τουλάχιστον μία φορά, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνοτική ομάδα, και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα CDCσυνιστούν να ελέγχεσθε κάθε χρόνο αν είστε σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη λοίμωξη HIV.

·         Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών συμφωνεί με τα CDCότι σε όλους ηλικίας 13 έως 64 πρέπει να προσφέρεται μία εξέταση ανίχνευσης του HIVστους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Συνιστά, επίσης, ότι η συχνότητα της επανάληψης του ελέγχου πρέπει να καθορίζεται από τους ιατρούς σε ατομική βάση.

·         Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης TaskForce(USPSTF) συνιστά σε όλα τα άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών να υποβάλλονται σε εξέταση για τον ιό HIV. Όσον αφορά τη συχνότητα, η TaskForceυποστηριζεί ότι μια λογική προσέγγιση είναι μια εξέταση μία φορά για όλα τα άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών και τουλάχιστον ετήσιοι έλεγχοι για εκείνους που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για HIV, όπως οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, και σε χώρους με υψηλή επικράτηση οροθετικών, όπως κλινικές ΣΜΝ, κέντρα θεραπείας (απεξάρτησης) από τα ναρκωτικά, σωφρονιστικά ιδρύματα, και  κλινικές που εξυπηρετούν αστέγους.Οι νέοι με αυξημένο, αλλά όχι πολύ υψηλό κίνδυνο μπορεί να εξετάζονται λιγότερο συχνά από κάθε χρόνο, όπως κάθε τρία έως πέντε έτη.Η TaskForceεπισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι "συνεχής" και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δική τους διακριτική ευχέρεια για να αποφασίζουν τη συχνότητα εξέτασης των ατόμων για τον ιό HIV.

• Για συστάσεις ειδικά για τις έγκυες γυναίκες, δείτε το άρθρο σχετικά με την Κύηση (Pregnancy).

Πέρα από αυτές τις συστάσεις, ορισμένα άτομα θα πρέπει να ελέγχονται και να μαθαίνουν την κατάστασή τους. Περιλαμβάνονται:

  • Άτομα που διαγιγνώσκονται με ηπατίτιδα, φυματίωση (ΤΒ) ή ένα ΣΜΝ.
  • Άτομα που έλαβαν μετάγγιση αίματος πριν από το 1985, ή είχαν ένα σεξουαλικό σύντροφο που υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος και αργότερα βρέθηκε θετικός για τον ιό HIV.
  • Ένας εργαζόμενος υγειονομικής περίθαλψης με άμεση έκθεση σε αίμα στην εργασία του.
  • Κάθε άτομο που πιστεύει ότι ενδεχομένως έχει εκτεθεί.

Συζητήστε με τον ιατρό σας
Μην εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας, σε οποιοδήποτε περιβάλλον φροντίδας, ζητήσει να συναινέσετε εσείς ή ο σύντροφός σας σε μια εξέταση ελέγχου HIV, σύμφωνα με τις συστάσεις των CDC. Ο έλεγχος ρουτίνας του HIV(τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε) αποτρέπει τα αισθήματα αμηχανίας ή ντροπής να γίνουν εμπόδιο σε μία κρίσιμη υγειονομική περίθαλψη. Όσοι έχουν μολυνθεί μπορούν τότε να πάρουν έγκαιρα θεραπεία όπου είναι και αποτελεσματικότερη και να λάβουν μέτρα για την προστασία της υγείας των ερωτικών συντρόφων, ακόμη και των αγέννητων παιδιών τους.Αν ο πάροχος υπηρεσιών υγείας σας δεν αναφέρει τα σεξουαλικά θέματα υγείας, μπορείτε απλά να ζητήσετε μια εξέταση ή αξιολόγηση του κινδύνου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εμπιστευτικές υπηρεσίες για να αποκτήσετε έλεγχο ή παροχή συμβουλών.


Resources & Συνδέσεις
For confidential information, you can call the STDs and HIV/AIDS hotline of the CDC: 800-232-4636.
To find a testing site near you, visit National HIV and STD Testing Resources
MedlinePlus Interactive Health Tutorial: HIV and AIDS

Mayo Clinic: HIV/AIDS - Preparing for your appointment


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στη τρέχουσα ανασκόπηση

Centers for Disease Control and Prevention. Diagnoses of HIV Infection and AIDS in the United States and Dependent Areas, 2009. Available online at http://www.cdc.gov/hiv/surveillance/resources/reports/2009report/ through http://www.cdc.gov/. Last updaed February 6, 2011. Accessed April 27, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. HIV Incidence. Available online at http://www.cdc.gov/hiv/topics/surveillance/incidence.htm hroughhttp://www.cdc.gov/. Last updated February 24, 2012. Accessed April 27, 2012.

U.S. Preventives Services Task Force. Screening for HIV. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf05/hiv/hivrs.htm#clinical through http://www.uspreventiveservicestaskforce.org. Last reviewed April 2007. Accessed April 27, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. HIV Testing. Available online at http://www.cdc.gov/hiv/topics/testing/index.htm through http://www.cdc.gov. Last reviewed October 27, 2009. Accessed April 27, 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Frequently Asked Questions. Available online at http://www.hivtest.org/faq.aspx through http://www.hivtest.org. Accessed April 2012.

Branson BM, et al. for the National Center for HIV/AIDS, Viral Hepatitis, STD, and TB Prevention. Revised Recommendations for HIV Testing of Adults, Adolescents, and Pregnant Women in Health-care Settings. 22 Sep 2006. MMWR 55(RR14):1-17. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5514a1.htm through http://www.cdc.gov. Accessed April 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Questions and answers for the general public: revised recommendations for HIV testing of adults, adolescents, and pregnant women in healthcare settings. Last modified 22 Jan 2007. Available online at http://www.cdc.gov/hiv/topics/testing/resources/qa/qa_general-public.htm through http://www.cdc.gov. Accessed April 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Living with HIV/AIDS. Availabe online at http://www.cdc.gov/hiv/resources/brochures/livingwithhiv.htm#q6 through http://www.cdc.gov. Last modified June 21, 2007. Accessed April 2012.

Screening for HIV: U.S. Preventive Services Task Force Recommendation Statement, DRAFT. Available online at http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/draftrec.htm#consider through http://www.uspreventiveservicestaskforce.org. Accessed January 4, 2013.

CDC Vital Signs: HIV among Youth in the U.S. November 2012. Available online at http://www.cdc.gov/vitalsigns/HIVAmongYouth/index.html through http://www.cdc.gov. AccessedJanuary 4, 2013.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 29.04.2015