Αντίσωμα και Αντιγόνο (p24) του ιού HIV

Επίσης γνωστό ως:
Επιστημονική ονομασία:
Σχετικές εξετάσεις: HIV Antibody

Τι εξετάζεται;

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας αποτελεί την αιτία του AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο μαζικός προσυμπτωματικός έλεγχοςτουHIV ανιχνεύει τα αντιγόνα του HIV (p24) και / ή τα αντισώματα HIV στο αίμα που παράγονται ως απόκριση σε μια HIV λοίμωξη. Υπάρχουν όμως και εξετάσεις που ανιχνεύουν τα αντισώματα HIVστον σίελο.

Όταν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό HIV, είτε μέσω έκθεσης στο αίμα ή μέσω σωματικών υγρών ενός άλλου μολυσμένου ατόμου ή και μέσω μιας μολυσμένης βελόνας, ο ιός αρχίζει να διπλασιάζεται, παράγοντας ένα μεγάλο αριθμό αντιγράφων. Μέσα στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της μόλυνσης, η ποσότητα του ιού (ιικό φορτίο) και τα επίπεδα του p24 αντιγόνου στο αίμα φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Περίπου 2 έως 8 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται με την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα. Καθώς η αρχική μόλυνση επεκτείνεται και τα επίπεδα των αντισωμάτων ΗIVαυξάνονται, τα επίπεδα του ιού και του p24 αντιγόνου στο αίμα μειώνονται.

H λοίμωξη από τον ιό HIV μπορεί αρχικά να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με του ιού της γρίπης τα οποία εξαφανίζονται μετά από μια ή δύο εβδομάδες. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί είναι μέσω εξέτασης για τον ιό HIV.

Εάν ο ιός HIV δεν ανιχνευθεί έγκαιρα και δεν δοθεί φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να εξελιχθεί σε μια σταδιακά αναπτυσσόμενη λοίμωξη με λίγα μόλις συμπτώματα επί μια δεκαετία ή και περισσότερο. Εάν η λοίμωξη παραμείνει χωρίς κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση, θα εμφανιστούν τα συμπτώματα του AIDS και θα αρχίσουν να επιδεινώνονται σταδιακά. Με την πάροδο του χρόνου και χωρίς θεραπεία, ο ιός HIV θα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και ο οργανισμός του θα γίνει ευάλωτος σε εξαντλητικές λοιμώξεις (μπορείτε ναδιαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HIV ΚΑΙ AIDS).

Η πρώιμη ανίχνευση και διάγνωση του ιού HIV κατά τη διάρκεια της λοίμωξης είναι σημαντική καθώς:

• Επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία που επιβραδύνει την πρόοδο στο AIDS.
• Ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί για την κατάστασή του και να αλλάξει τη συμπεριφορά του ώστε να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου.
• Οι εγκυμονούσες μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία για να προληφθεί η μετάδοση της νόσου στο παιδί.

Υπάρχουν δύο τύποι ιού HIV, ο 1 και 2. Ο HIV-1 είναι ο πιο συνήθης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο HIV-2 έχει υψηλότερο επιπολασμό σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής.

Σήμερα είναι διαθέσιμες πολλές διαφορετικές εξετάσεις για τον μαζικό προσυμπτωματικό έλεγχο (checkup) του HIV:

• Συνδυασμός ανίχνευσης αντισωμάτων και αντιγόνου HIV. Ο προτεινόμενος μαζικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον ιό HIV είναι διαθέσιμος μόνο μέσω εξέτασης αίματος.

• Ανίχνευση αντισωμάτων HIV. Όλες οι εξετάσεις αντισωμάτων HIV που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ ανιχνεύουν τον HIV-1 αλλά έχουν επίσης αναπτυχθεί εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν και τον HIV-2. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται σε δείγματα αίματος ή σιέλου.

• Προσδιορισμός αντιγόνου p24. Χρησιμοποιείται μόνος του χωρίς τον προσδιορισμό αντισωμάτων εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει αμφιβολία για την εγκυρότητα του προσδιορισμού  αντισωμάτων HIV.

Ανεξάρτητα από το είδος του μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου που χρησιμοποιήθηκε κάθε θετικό αποτέλεσμα απαιτεί παρακολούθηση με συμπληρωματικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του HIV.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά14.10.2019