Επισκόπηση

Στην ιατρική, εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου ορίζεται η εξέταση που προηγείται των κλινικών συμπτωμάτων της νόσου. Όλα τα βρέφη στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχονται την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους για τις εξής κληρονομικές διαταραχές: φαινυλκετονουρία, συγγενής υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια της αφυδρογονάσης του ακυλο-συνενζύμου Α μέσης αλυσίδας, κυστική ίνωση και αιμοσφαιρινοπάθειες όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Πρόσφατα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο μία έρευνα σχετικά τα οφέλη από τον έλεγχο πέντε επιπλέον νόσων που δεν ελέγχονται σήμερα στα νεογνά. Οι νόσοι αυτές είναι:
η νόσος της οσμής σφενδάμου στα ούρα, η ομοκυστινουρία, η ισοβαλερική οξυαιμία, η γλουταρική οξυουρία τύπου 1 και η έλλειψη της μακράς αλυσίδας υδροξυακετυλο-CoAυδρογονάσης. Η έρευνα διήρκησε από της 16 Ιουλίου 2012 μέχρι της 19 Ιουλίου του 2013.

Αν και ο έλεγχος μεγαλύτερων σε ηλικία βρεφών μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός για την πρόγνωση, την διάγνωση και την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που δεν έχουν βρεθεί στην πρώιμη βρεφική ζωή, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για τη καθιέρωση όλων αυτών των εξετάσεων. Ωστόσο, στα βρέφη με εμφανείς παθολογικές καταστάσεις ο έλεγχος αυτός κρίνεται απαραίτητος. Τέτοιες εξετάσεις είναι η έλλειψη σιδήρου, η δηλητηρίαση από μόλυβδο, η φυματίωση και ο ιός HIV.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος γίνεται μεκλινική εξέταση συνήθως πριν από την ηλικία των 18 μηνών και αφορά τον έλεγχο της φυσικής ανάπτυξης.

Στα βρέφη επίσης, γίνεται ανοσοποίηση ενάντια σε διάφορες ασθένειες όπως είναι η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, ο αμμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά (γερμανική ιλαρά), η πολιομυελίτιδα και η ομάδα Γ των μηνιγγιτιδόκοκκων. Όλα τα μωρά εμβολιάζονται με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β εφόσον η μητέρα τους είναι θετική στον ιό της ηπατίτιδας Β. Κάποια από αυτά ξεκινάνε την σειρά ενέσεων πριν από το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Πηγές

Schedules for children and adolescents—United States, 2008 (policy statement). Jan 2008. Pediatrics 121(1):219-220.
Hagan JF, Shaw JS and Duncan PM, eds. Bright Futures Guidelines: Guidelines for Health Supervision of Infants, Children, and Adolescents (3rd ed.). 2008. Elk Grove Village, Ill: American Academy of Pediatrics.
Green M and Palfrey JS. Bright Futures: Guidelines for Health Supervision of Infants, Children, and Adolescents, Pocket Guide (2nd rev.). 2002. National Center for Education in Maternal and Child Health. Available online through http://www.brightfutures.org. Reaccessed 3 Dec 2007.
Institute for Clinical Systems Improvement (ICSI). Preventive services for children
and adolescents. Bloomington (MN): Institute for Clinical Systems Improvement (ICSI); 2007 Oct.
Biagioli F et al. What are appropriate screening tests for infants and children? Sep 2006. JournalofFamilyPractice55;9:803-808.

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 19.02.2014