Φυματίωση

Η φυματίωση (ΤΒ) είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Η φυματίωση προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες άλλα και άλλες περιοχές του σώματος. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα από άτομο σε άτομο, μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως τα πτύελα ή τα αερολύματα που απελευθερώνονται από το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή την αναπνοή.

Στη πλειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, μολύνονται κάποια κύτταρα του πνεύμονα τους με την ανενεργή μορφή του μυκοβακτήριου της φυματίωσης και έτσι παραμένουν ζωντανοί. Αυτή η μορφή της δεν προκαλεί συμπτώματα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχωράει σε ενεργή μορφή φυματίωσης. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους – κυρίως αυτοί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – μπορεί να προχωρήσει σε ενεργή μορφή της φυματίωσης. Άνθρωποι φορείς του HIVμπορούν να μολυνθούν εύκολα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι μορφές της φυματίωσης που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά διότι αυτά συχνά συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Η φυματίωση (TB) αποτελεί μια από τις θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, αν και είναι σχετικά σπάνια στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόσφατες οδηγίες συνιστούν τον έλεγχο όλων των ομάδων αυτών.

Συστάσεις

Εξαιτίας του αδύναμου ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα βρέφη κάτω των 2 ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτή τη μόλυνση. Σύμφωνα με την AΑΡ, ο άμεσος έλεγχος με τη δερματική δοκιμασία φυματίνης (mantoux) συνιστάται σε:

· Βρέφη που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα με ενεργή φυματίωση ή πιθανούς φορείς της φυματίωσης.

·         Βρέφη από χώρες όπου ενδημεί η φυματίωση ή έχουν ταξιδέψει σε τέτοιες χώρες.

·         Βρέφη που έχουν κλινικά συμπτώματα ή ευρήματα στην ακτινογραφία θώρακος που δείχνουν φυματίωση.

Σύνδεσμοι
U.S. Centers for Disease Control and Prevention: Tuberculosis (TB) Fact Sheet

HealthyChildren.org (AAP): Tuberculosis

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση

American Academy of Pediatrics. Recommendations for Preventive Pediatric Health Care. PDF available for download at http://pediatrics.aappublications.org/content/suppl/2007/12/03/120.6.1376.DC1/Preventive_Health_Care_Chart.pdf throughhttp://pediatrics.aappublications.org. Accessed March 2012. 

Batra V. Pediatric Tuberculosis. Medscape. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/969401-overview#aw2aab6c10 through http://emedicine.medscape.com. Accessed March 2012

 

 

 

  •  

    previous [el-GR]
    Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 19.02.2014