Κίνδυνοι

Η σιδηροπενική αναιμία

Τα βρέφη αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και χρειάζονται σίδηρο στην τροφή τους για την φυσιολογική τους ανάπτυξη. Στους πρώτους 4 έως 6 μήνες της ζωής τους οι αποθήκες σιδήρου τους αρκούν για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Εάν όμως μετά το πέρας των 6 μηνών το βρέφος δεν αρχίσει λαμβάνει με τη τροφή του τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου για την ανάπτυξη του, τότε κινδυνεύει από έλλειψη σιδήρου.

Όταν αυτό συμβεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χάσουν την ικανότητα της υποστήριξης και της ανάπτυξης του σώματος τους και η ανάπτυξη τους θα επηρεαστεί αρνητικά. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, δηλαδή μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί νοητική στέρηση και κινητικά προβλήματα για πολλά χρόνια αφού επανέλθουν τα επίπεδα του σιδήρου στα φυσιολογικά. Η μειωμένη κινητική ικανότητα, τα προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο και η μειωμένη απόδοση στο σχολείο είναι μερικές μόνο από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της έλλειψης σιδήρου στα βρέφη ηλικίας έως τριών ετών.

Πρώιμη χρήση του ζωικού γάλακτος αυξάνει τους παράγοντες έλλειψης σιδήρου στα νεογνά. Μερικές φορές, η έλλειψη αυτή μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη αιμορραγία ή σε μειωμένη ικανότητα απορρόφησης του σίδηρου από τον οργανισμό εξαιτίας κάποιου φαρμάκου ή χρόνιας ασθένειας. Βρέφη με πρόωρη γέννηση ή χαμηλό βάρος κατά την γέννηση έχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου. Τα βρέφη που θηλάζουν συνήθως λαμβάνουν από τη μητέρα τους όλες τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου, εκτός και εάν η μητέρα τους έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Συστάσεις

Η Αμερικάνικη Ακαδημία της Παιδιατρικής κυκλοφόρησε νέες συστάσεις τον Νοέμβριο του 2010 όπου προτείνει να γίνεται έλεγχος της αιμοσφαιρίνης όλων των νεογνών ηλικίας ενός έτους.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών και η Υπηρεσία Πρόληψης θεωρούν ότι τα στοιχεία σε ασυμπτωματικά νεογνά ηλικίας 6 έως 12 μηνών είναι ανεπαρκή για να ληφθεί απόφαση υπέρ ή κατά του ελέγχου για την σιδηροπενική αναιμία.

Όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, συστήνεται ο έλεγχος όλων των βρεφών και των νήπιων, εφόσον υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου ή αν το νεογνό είναι σε υψηλό κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου για σιδηροπενική αναιμία σε βρέφη και μικρά παιδιά είναι:

· Πρόωρη γέννηση ή μικρό βάρος του νεογνού.

·         Παιδιά μεταναστών που ήρθαν πρόσφατα από αναπτυσσόμενες χώρες.

·         Οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

Διατροφή με:

·         Αγελαδινό γάλα πριν την ηλικία των 12 μηνών ή δόσεις αγελαδινού γάλατος πάνω των 680,4 γρ./ημέρα μετά την ηλικία του ενός έτους.

·         Βρεφικό γάλα που δεν ήταν εμπλουτισμένο με σίδηρο για πάνω από δύο μήνες.

·         Μητρικό γάλα που περιέχει χαμηλή ποσότητα σιδήρου για 6 μήνες.

Ιστορικό:

·         Φάρμακα που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

·         Εκτεταμένηαπώλειααίματος.

·         Χρόνια λοίμωξη ή φλεγμονή.

·         Περιορισμένη Διατροφή.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παιδίατρος ή οι υγειονομικές υπηρεσίες μπορεί να ελέγξουν όλα τα βρέφη και τα νήπια αλλά και να τα παρακολουθήσουν στη συνέχεια για όσο διάστημα χρειαστεί. Η ηλικία στην οποία γίνεται ο έλεγχος της σιδηροπενικής αναιμίας εξαρτάται από τα κλινικά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου ή την ύπαρξη παραγόντων κινδύνου. Εάν ένα βρέφος γεννήθηκε πρόωρα, είχε χαμηλό βάρος γέννησης ή λάμβανε τροφή φτωχή σε σίδηρο, τότε τα αποθέματα σιδήρου μπορεί να μειωθούν πριν την ηλικία των έξι μηνών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εντοπιστεί η έλλειψη σε μεταγενέστερο έλεγχο (μεταξύ 9 και 12 μηνών ή 15 και 18 μηνών). Συνήθως απαιτείται επανεξέταση μετά από έξι μήνες.

Σύνδεσμοι
Mayo Clinic: Iron deficiency in children - Prevention tips for parents

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση

AAFP. AAP Publishes New Recommendations for Iron Intake Among Infants, Toddlers. Posted 10/20/2010. Available online at http://www.aafp.org/online/en/home/publications/news/news-now/clinical-care-research/20101020aapironrpt.html throughhttp://www.aafp.org. Accessed March 2012. 

AAFP. Iron Deficiency Anemia. Available online at http://www.aafp.org/online/en/home/clinical/exam/irondeficiency.html throughhttp://www.aafp.org. Accessed March 2012.

American Academy of Pediatrics. 5 Oct 2010. AAP offers guidance to boost iron levels in children (news release). Available online through http://www.aap.org. Accessed 6 Dec 2010.

Baker RD, Greer FR; Committee on Nutrition, American Academy of Pediatrics. Diagnosis and prevention of iron deficiency and iron-deficiency anemia in infants and young children (0-3 years of age). Pediatrics. 2010 Nov;126(5):1040-50. Epub 2010 Oct 5. Available online through http://www.pediatrics.org. Accessed 6 Dec 2010.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 19.02.2014