Αιτίες

Οι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τους

Ο Νοροϊός είναι η κύρια αιτία των τροφικών και υδατογενών νόσων, σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις του CDC. Πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό ιό που μπορεί να μολύνει τρόφιμα και νερό. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
Πολλά από τα βακτηρίδια συμπεριλαμβάνονται στις πιο συνηθισμένες αιτίες:

  • Σαλμονέλα
  • Καμπυλοβακτηρίδιο
  • Κλωστηρίδιο
  • Shiga παραγόμενη-τοξίνη Escherichia coli (STEC)
  • Λιστέρια
  • Vibrio
  • Yersinia


Ο Νοροϊός, η Σαλμονέλα, η Λιστέρια, και το παράσιτο Τοξόπλασμα, θεωρούνται επίσης ότι είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτωνπου οφείλονται σε τροφιμογενή νόσο. Ο Νοροϊός συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, αλλά επειδή επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους, είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτιών θανάτου.

Επιλέξτε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν εμπλακεί σε τροφικές και υδατογενείς νόσους:

  • Bacteria
  • Viruses
  • Parasites
  • Bacterial toxins

(Σημείωση: Υπάρχουν πολλές άλλες μη-μολυσματικές αιτίες της νόσου από κατανάλωση τροφίμων ή ποτού, όπως η δηλητηρίαση από ψάρια μολυσμένα με τοξίνες, αλλά αυτές είναι πέρα από το πεδίο του παρόντος άρθρου.)

Βακτηρίδια

• Σαλμονέλα - αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να μολύνουν ωμό κρέας, αυγά πουλερικών, και άλλα τρόφιμα. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση και μπορούν να διαρκέσουν από 4 έως 7 ημέρες. Η λοίμωξη συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία ή με υποστηρικτική φροντίδα μόνο, αλλά σε μερικά άτομα, όπως τα πολύ νεαρά ή οι ηλικιωμένοι, η διάρροια μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή ώστε να απαιτείται η εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σε εκείνους που είναι πολύ άρρωστοι, υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της μόλυνσης στο αίμα, και ο κίνδυνος θανάτου. Αυτές οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως με αντιβιοτικά. Σαλμονέλα ορότυπου Εντερίτιδας και Σαλμονέλα ορότυπου Τυφοειδούς είναι συνηθισμένες στις ΗΠΑ. Πολλές περιπτώσεις σχετίζονται με ταξίδια. Η τυφοειδής Σαλμονέλα, η οποία είναι συνηθισμένη στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλεί τυφοειδή πυρετό.

• Τα Καμπυλοβακτηρίδια είναι σχετικά κοινά βακτηρίδια. Το Καμπυλοβακτηρίδιο jejuni έχει εμπλακεί σε ορισμένες πρόσφατες επιδημίες. Οι νόσοι που προκαλούν υδαρή και / ή αιματηρά κόπρανα, μπορούν να αναπτυχθούν 2-5 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Συνήθως παρατηρούνται σε μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί, στα ωμά ή μισοψημένα πουλερικά, ή σε μολυσμένο νερό. Οι επιπλοκές από τη μόλυνση περιλαμβάνουν το σύνδρομο Guillain-Barré και την αντιδραστική αρθρίτιδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Συνήθως, η υποστηρικτική φροντίδα είναι επαρκής θεραπεία, αλλά μερικές σοβαρές ή παρατεταμένες περιπτώσεις μπορούν να απαιτήσουν αντιβιοτικά.

• Escherichia coli- Οι Ε. coli είναι κοινά βακτηρίδια που κανονικά ανευρίσκονται στην πεπτική οδό των ανθρώπων και ζώων. Τα περισσότερα στελέχη δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικά παράγουν μια τοξίνη, γνωστή ως «τοξίνη shiga» που μπορεί να προκαλέσει διάρροια με αίμα και δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις που διαδίδονται από πηγές όπως μαγειρεμένο κρέας ή από άτομο σε άτομο. Αυτά είναι γνωστά ως shiga τοξινογόνου Ε coli ή STEC. Ένα ιδιαίτερα σοβαρό στέλεχος που έχει ενοχοποιηθεί σε διάφορες επιδημίες υποδεικνύεται ως Ο157: Η7. Οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι είναι συνήθως οι πιο σοβαρά επηρεασμένοι από τις επιπλοκές των STEC λοιμώξεων, όπως από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS).

• Λιστέρια monocytogenes - βρίσκονται σε άψητα κρέατα, λαχανικά, φρούτα, μαλακά τυριά, hot dog και σε μη παστεριωμένο γάλα. Αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε θερμοκρασίες ψυγείου. Η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να περάσει από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο και να προκαλέσει αποβολή.

• Vibrio - βρέθηκε σε μολυσμένα θαλασσινά, όπως ωμά στρείδια. Το Vibrio parahaemolyticus είναι το πιο κοινό. Το Vibrio vulnificus ζει σε ζεστά θαλασσινά νερά και μπορεί να είναι θανατηφόρο, ειδικά σε άτομα με ηπατική νόσο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το Vibrio cholerae είναι υπεύθυνο για τη χολέρα.

• Yersinia – βρίσκεται σε μαγειρεμένο χοιρινό κρέας, θαλασσινά, και μη παστεριωμένο γάλα. Συχνά συνδέεται με τα «chitlins», ένα πιάτο που παρασκευάζεται από έντερα χοίρων, σερβίρεται στη διάρκεια των διακοπών, οδηγώντας σε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων το χειμώνα. Η μόλυνση σχετίζεται με την αντιδραστική αρθρίτιδα. Η Yersinia enterocolitica είναι το πιο κοινό είδος.

• Σιγκέλλα - από τα διάφορα είδη που υπάρχουν, κάποια παράγουν τοξίνη και προκαλούν αντιδραστική αρθρίτιδα και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Η Shigella dysenteriae προκαλεί δυσεντερία, σοβαρή αιματηρή διάρροια και πυρετό.

• Νοροϊός (Norwalk- όπως ο ιός) - η πιο κοινή αιτία της γαστρεντερίτιδας στις ΗΠΑ, προκαλώντας άνω του 50% των τροφιμογενών νόσων. Είναι ανθεκτικό στα απολυμαντικά και είναι πολύ μεταδοτικό, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες. Είναι μια συνηθισμένη αιτία της νόσου σε κρουαζιερόπλοια, εστιατόρια, και άλλους κλειστούς πληθυσμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται καλύτερα σε περίπου 1 έως 3 ημέρες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης και σοβαρών νόσων στα μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις. Τα άτομα με σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να νοσηλευτούν. ΔΕΝ χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία δεδομένου ότι είναι ένας ιός και όχι ένα βακτήριο.

• Ροταϊός - πολύ συχνός σε παιδιά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση στο γενικό πληθυσμό και στους ανοσοκατασταλμένους.

Ηπατίτιδα Α - ο αριθμός των περιπτώσεων στις ΗΠΑ μειώνεται, αλλά η λοίμωξη είναι διαδεδομένη σε άλλα μέρη του κόσμου. Η μόλυνση μπορεί να αποκτηθεί από τα λύματα - μολυσμένο νερό, οστρακοειδή, και / ή λαχανικά και άλλα άψητα τρόφιμα. Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης.


Παράσιτα
Μερικά συνηθισμένα παράσιτα που προκαλούν τροφική και υδατογενή νόσο είναι:

• Τοξόπλασμα gondii - είναι ένα μονοκύτταρο παράσιτο που μπορεί να προσληφθεί κατά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, ειδικά από μαγειρεμένο χοιρινό, αρνί ή κυνήγι. Μπορεί επίσης να αποκτηθεί από το χειρισμό μολυσμένων αποκριμάτων γάτας, με μετάδοση από μια έγκυο γυναίκα κατά την ανάπτυξη του βρέφους της, και σπάνια μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης οργάνου ή μετάγγισης αίματος. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μολύνονται χωρίς να το γνωρίζουν, και αν τα συμπτώματα είναι παρόντα, είναι συνήθως ήπια και μοιάζουν με γρίπη. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε θέση να τους προστατεύσει από πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που μολύνθηκαν με το παράσιτο κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από την εγκυμοσύνη είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή λοίμωξη.
• Giardia duodenalis (Giardia intestinalis, Giardia lamblia) - μια πολύ συνηθισμένη αιτία υδατογενούς νόσου, επίσης, μπορεί να μολύνει τρόφιμα και να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να έχει λίγα και / ή διαλείποντα συμπτώματα.
•Αμοιβάδωση – οφείλεται σε παράσιτο που μεταδόθηκε από μολυσμένο νερό ή τροφή. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.
• Cryptosporidium parvum- επίσης ονομάζεται « κρυπτο-», μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα και νερό. Η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή και επίμονη στην ανοσοκαταστολή.

Άλλες πιθανές παρασιτικές αιτίες:
• Cyclospora cayetanensis- βρίσκεται σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Προκαλεί υδαρή διάρροια.
• Μικροσπορίδια, πολλάείδη – η λοίμωξη από μολυσμένο νερό μπορεί να προκαλέσει χρόνια διάρροια σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
• Cystoisospora belli - βρέθηκε σε μολυσμένο νερό και τρόφιμα. Πιο συνηθισμένη σε τροπικές περιοχές
• Trichinella spiralis - προκαλεί τριχινίαση. Σπάνια στο Δυτικό κόσμο αλλά μπορεί να βρεθεί σε μαγειρεμένο χοιρινό και άγρια θηράματα.
• Taenia solium και Taenia saginata - χοιρινές και βοδινές ταινίες από ωμά ή μισοψημένα κρέατα, μολυσμένα τρόφιμα ή νερό

Τοξίνες
Άλλες πηγές τροφικών και υδατογενών νόσων περιλαμβάνουν τοξίνες που παράγονται από ορισμένα βακτηρίδια. Τέτοιες μπορεί να είναι:
• Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος - μπορεί να παράγει μια τοξίνη που προκαλεί οξεία συμπτώματα της ναυτίας και του εμέτου εντός μερικών ωρών από την κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων.
• Κλωστηρίδιο perfringens - αυτά τα βακτηρίδια μπορούν να μολύνουν το ωμό κρέας και τα πουλερικά. Η νόσος σχετίζεται με τα τρόφιμα που δεν είναι μαγειρεμένα, θερμαινόμενα ή αποθηκευμένα κατάλληλα. Τα βακτηρίδια σχηματίζουν σπόρια που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε όταν το φαγητό που έχει μαγειρευτεί κρυώσει, τα βακτηρίδια να αρχίσουν να αναπτύσσονται. Τα ληφθέντα βακτηρίδια παράγουν μια τοξίνη που προκαλεί μία οξεία λοίμωξη, με συμπτώματα της εντερικής κράμπας και διάρροια (αλλά όχι πυρετό ή έμετο). Συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε 8 έως 12 ώρες, διαρκώντας λιγότερο από 24 ώρες.Όπως συμβαίνει και με άλλες αιτίες ροφικών και υδατογενών νόσων, η μόλυνση μπορεί να γίνει σοβαρή σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι.
• Κλωστηρίδιο botulinum - από τα μολυσμένα τρόφιμα, η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει παράλυση και μπορεί να αποβεί μοιραία. Η νόσος μπορεί να βρεθεί στα χαμηλής οξύτητας κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η τοξίνη καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 29.04.2015