Τροφικές και υδατογενείς νόσοι
Τροφική δηλητηρίαση, Γαστρεντερίτιδα, Γρίπη Στομάχου
Μόλυνση του Ύδατος
Οι άνθρωποι παθαίνουν υδατογενείς νόσους κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένου νερού, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου πόσιμου νερού, του εμφιαλωμένου νερού, νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών, και «ψυχαγωγικού» νερού, όπως αυτό των λιμνών, ποταμιών, και πισινών, καθώς επίσης και σε ορισμένα εύκρατα ύδατα των ωκεανών. Ακόμα και τα παγάκια ή οι μικρές ποσότητες νερού που καταπίνονται κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, μπορούν να προκαλέσουν νόσο. Όταν το μολυσμένο νερό χρησιμοποιείται για το πλύσιμο τροφίμων, πιάτων, ή επιφανειών, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί.
Οι μολυσματικοί μικροοργανισμοί μπορούν να ζουν στο φυσικό περιβάλλον ή να μπουν στο νερό από ζωικά ή ανθρώπινα κόπρανα. Πολλά παράσιτα είναι ανθεκτικά και μπορούν να ζήσουν σε λανθάνον στάδιο στο έδαφος ή στο νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το νερό μπορεί, επίσης, να μολυνθεί κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, όπως οι τυφώνες και οι σεισμοί. Οτιδήποτε προσθέτει απόβλητα, λύματα, ή άλλους κινδύνους για την υγεία στην παροχή νερού και διαταράσσει τη διαθεσιμότητα των επεξεργασμένου πόσιμου ύδατος έχει τη δυνατότητα να μολύνει τους ανθρώπους και να προκαλέσει κάποια νόσο.