Συνήθεις Ερωτήσεις

1.Πώς θα γνωρίζω κατά πόσον θα πρέπει να εξεταστώ για HIV;

Σκέψου ότι μπορεί να πρέπει να εξεταστείς αν:
  • είσαι ενεργός σεξουαλικά,
  • είσαι έγκυος,
  • έχεις χρησιμοποιήσει ήδη χρησιμοποιημένες βελόνες ή σύριγγες για ενδοφλέβια έγχυση ουσιών
  • έχεις διαγνωστεί με ηπατίτιδα, φυματίωση ή με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Για να βρεις κέντρο όπου μπορείς να εξεταστείς επισκέψου τα Εθνικά Κέντρα ελέγχου HIV και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων

2. Πόσο εμπιστευτικά είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης HIV;
Η HIV κατάσταση, όπως και άλλες ιατρικές εξετάσεις και αποτελέσματα, προστατεύονται από τους κανόνες-νόμους προστασίας προσωπικών δεδομένων (HIPAA Privacy Rule) και δεν κοινοποιούνται σε φίλους, οικογένεια ή εργοδότη χωρίς την ενυπόγραφη συγκατάθεσή σου. Η HIV κατάστασή σου μπορεί να κοινοποιηθεί στο προσωπικό υγείας με το οποίο συνεργάζεσαι και που «πρέπει να γνωρίζει» για να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της. Επίσης, για τον καθορισμό της επίπτωσης του HIV και για την κατάλληλη πρόληψη και ιατρική φροντίδα, όλα τα νέα περιστατικά με HIV καταγράφονται στα αντίστοιχα τοπικά και κρατικά τμήματα υγείας. Από τον Απρίλιο του 2008, έχουν συλλεγεί στοιχεία σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει αντίστοιχο εμπιστευτικό σύστημα καταγραφής από την αρχή εμφάνισης της λοίμωξης HIV.
Συγκεκριμένα κέντρα διάγνωσης-εξέτασης παρέχουν είτε ανώνυμα (δε δίνεται ποτέ το όνομά σου) ή εμπιστευτικά (το όνομά σου δίδεται αλλά κρατείται απόρρητο) εξέταση HIV και συμbουλευτική στήριξη. Το FDA έχει εγκρίνει μια συσκευή εξέτασης στο σπίτι που σου επιτρέπει να παραμένεις ανώνυμος και να έχεις απόρρητα αποτελέσματα. Επίσης, μπορείς να επικοινωνήσεις με το ειδικό τμήμα της πολιτείας, της χώρας ή της πόλης για να βρεις πού γίνεται η εξέταση αυτή.

3. Χρειάζεται να πω σε κάποιον τα αποτελέσματά μου;
Ναι. Αν η εξέταση είναι θετική για τον HIV, είναι σημαντικό να το ανακοινώσεις στο προσωπικό υγείας όπως επίσης και σε όλους τους υπάρχοντες και μελλοντικούς σεξουαλικούς συντρόφους και/ή με όποιον μοιράζεσαι βελόνες. Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται, συνήθως, από την κλινική στην οποία και έγινε η εξέταση ή από τον ειδικό υγείας που θα σε βοηθήσει να ενημερώσεις τα άτομα που πρέπει να μάθουν.

4. Μπορείς να μολυνθείς με HIV/AIDS όταν είσαι εθελοντής αιμοδότης;
Όχι. Είναι ασφαλής η δωρεά αίματος διότι χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες βελόνες. 
 

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 15.10.2009