Σημάδια και Συμπτώματα

Ο HIV αρχικά προκαλεί μια οξεία φάση της ασθένειας με μη ειδικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως κακουχία, πονοκέφαλο, πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων. Κάποια άτομα δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ιός υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Ο HIV μολύνει κύτταρα του ανοσιακού συστήματος που καλούνται CD4 T-κύτταρα (επίσης καλούνται και βοηθητικά T κύτταρα) και με αργούς ρυθμούς ξεκινά η ελάττωση του αριθμού τους. Ο ιός εγκαθίσταται σε μέρη όπως ο εγκέφαλος και οι λεμφαδένες, όπου θα παραμείνει ακόμη και κατά τη διάρκεια της μελλοντικής χρήσης φαρμάκων.
Το ανοσιακό σύστημα του ασθενούς αντιδρά κατά της οξείας HIV λοίμωξης με παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού. Στα περισσότερα άτομα, τα αρχικά συμπτώματα απομακρύνονται μετά από βραχύ χρονικό διάστημα. Ο ασθενής μπορεί να είναι φαινομενικά υγιής για μια δεκαετία ή περισσότερο, αλλά στο παρασκήνιο ο HIV εξακολουθεί να πολλαπλασιάζεται και να καταστρέφει τα CD4 T-κύτταρα. Τελικά, το ανοσιακό σύστημα του προσβεβλημένου ατόμου διακυβεύεται σε βαθμό ώστε να ξεκινούν τα συμπτώματα, όπως επιμένουσα διόγκωση των λεμφαδένων, απώλεια βάρους, εφίδρωση, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις,πυρετός, λοιμώξεις από έρπητα, εξάνθημα, και απώλεια μνήμης ή δυσκολία συγκέντρωσης.
Στα παιδιά που μολύνονται με τον HIV κατά τη διάρκεια ή πριν τη γέννησή τους, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εντός των δυο πρώτων ετών. Μπορεί να έχουν καθυστέρηση ανάπτυξης και να είναι συχνά άρρωστα.


next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 15.10.2009