Αλβουμίνη

Επίσης γνωστό ως: ALB
Επιστημονική ονομασία: Αλβουμίνη
Σχετικές εξετάσεις: Γενική εξέταση ούρων, Prealbumin, Microalbumin, Liver Panel

1. Διατρέχει κανείς υψηλό κίνδυνο από μη φυσιολογικά επίπεδα αλβουμίνης;
2. Yπάρχει μία εξέταση για τον έλεγχο των επιπέδων της αλβουμίνης, που να γίνεται στο σπίτι;
3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εξετάσεων της αλβουμίνης, της προαλβουμίνης και της μικροαλβουμίνης;
 
1. Διατρέχει κανείς υψηλό κίνδυνο από μη φυσιολογικά επίπεδα αλβουμίνης;
Άτομα που έχουν χρόνια ηπατική διαταραχή και νεφρική δυσλειτουργία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη μη φυσιολογικών επιπέδων αλβουμίνης. Επιπλέον, άτομα των οποίων το γαστρεντερικό σύστημα δεν απορροφά κατάλληλα τις θρεπτικές ουσίες και άτομα που έχουν παρατεταμένη διάρροια ενδέχεται να έχουν μη φυσιολογικές τιμές αλβουμίνης.

2.
Yπάρχει μία εξέταση για τον έλεγχο των επιπέδων της αλβουμίνης, που να γίνεται στο σπίτι;
Όχι, δεν υπάρχει για την αλβουμίνη αίματος. Μπορείτε να εξεταστείτε για υψηλά επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα με έναν ειδικό αυτοδιαγνωστικό μετρητή, που μπορείτε να αγοράσετε από ένα φαρμακείο
 
3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εξετάσεων της αλβουμίνης, της προαλβουμίνης και της μικροαλβουμίνης;
 Η αλβουμίνη και η μικροαλβουμίνη είναι το ίδιο μόριο ενώ η προαλβουμίνη, παρά το παρόμοιο ηχητικά όνομα, είναι ένα απολύτως άσχετο μόριο. Η εξέταση προαλβουμίνης μετρά μια πρωτεΐνη, που απεικονίζει κατάσταση θρέψης, ιδιαίτερα πριν και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ή εάν νοσηλεύεστε ή παίρνετε θρεπτικά συμπληρώματα. Η εξέταση της αλβουμίνης χρησιμοποιείται συχνότερα για τη διάγνωση ηπατικών ή νεφρικών διαταραχών ή για να διαπιστωθεί εάν το σώμα δεν απορροφά αρκετά τα αμινοξέα. Η αλβουμίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τη  κατάσταση θρέψης. Εντούτοις, η προαλβουμίνη μεταβάλλεται γρηγορότερα από την αλβουμίνη, κάτι που την καθιστά πιο χρήσιμη για την ανίχνευση βραχυπρόθεσμων αλλαγών στην κατάσταση θρέψης. Η εξέταση της μικροαλβουμίνης  μετρά τα πολύ μικρά επίπεδα αλβουμίνης στα ούρα σας και μπορεί να δείξει εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής διαταραχής.

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά16.06.2009