Ανασκόπηση

Μπορείτε να διατηρείτε και να ενισχύετε την υγεία σας, για πολλές ίσως δεκαετίες, κάνοντας συχνά κάποιες εξετάσεις ξεκινώντας από την ηλικία των 20 περίπου χρόνων. Οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για την πρόωρη ανίχνευση μερικών ιών από τις πιο κοινές, αλλά και πιο πιθανών από τις πιο σοβαρές ασθένειες που εμφανίζονται στους ενήλικες, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), καρκίνος, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις.  

Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένες παθήσεις σε πρώιμο στάδιο, αλλά και σε στάδιο που μπορεί να θεραπευτούν, ακόμα και πριν αντιληφθείτε τα συμπτώματα. Με τα αποτελέσματα των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, ο γιατρός μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας προκειμένου να ακολουθήσετε μέτρα πρόληψης που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε υγιείς τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μια απλή εξέταση χοληστερόλης μπορεί να φανερώσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιακή πάθηση, προτρέποντας σας να λάβετε προληπτικά μέτρα  -όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής -προτού αναπτύξετε μια σοβαρή πάθηση.

Οι παραπάνω σύνδεσμοι σας κατευθύνουν σε άρθρα εργαστηριακών εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου που προτείνονται για νεαρούς ενήλικες μέχρι 29 ετών. Τα άρθρα περιλαμβάνουν συστάσεις από πολλές επίσημες πηγές. Στις περισσότερες υπάρχει συγκατάθεση, αλλά όχι σε όλες. Έτσι λοιπόν, όταν συζητάτε για εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου με τον ιατρό σας και παίρνετε την απόφαση για να κάνετε κάποιες, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη την κατάσταση της υγείας σας και τους παράγοντες κινδύνου.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην προληπτική ιατρική, καθώς και για τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς εσείς και η οικογένειά σας, διαβάστε το άρθρο Wellness and Prevention in anEra of Patient Responsibility.

Τι είναι οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου;

Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου είναι εργαστηριακές εξετάσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο για κάποια πάθηση ή κάποια ασθένεια προτού αναπτύξουν συμπτώματα ή προτού ακόμα συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί να κινδυνεύουν, ούτως ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου βοηθούν στην ανίχνευση κάποιας ασθένειας σε πρώιμο στάδιο, αλλά και σε στάδιο που μπορεί να θεραπευτεί. Έτσι λοιπόν, είναι πολύτιμες για την ανίχνευση ασθενειών που είναι σοβαρές, αλλά συγχρόνως και θεραπεύσιμες, εφόσον όμως ανιχνευθούν προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα. 

Πρέπει να είναι ευαίσθητες (να εντοπίζουν, δηλαδή, σωστά τους ανθρώπους που έχουν μια συγκεκριμένη ασθένεια). Πολλές από τις εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποιούνται σε τακτικούς ελέγχους αποτελούν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως, για παράδειγμα, οι εξετάσεις χοληστερόλης και κολπικού επιχρίσματος (ΠΑΠ τεστ) για τις γυναίκες. Παρόμοιες είναι και οι  εξετάσεις που πραγματοποιούνται στα νεογέννητα αμέσως μόλις γεννηθούν. 

Οι θετικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου  παραπέμπουν σε περαιτέρω έλεγχο με πιο ειδικές εξετάσεις. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να αποκλειστούν τα άτομα που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ασθένεια ήεπιβεβαιωθεί η διάγνωση τους.

Μια διαγνωστική εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει μια ασθένεια, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει την διάγνωση κάποιου ατόμου που έχει συμπτώματα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία μιας συγκεκριμένης ασθένειας.

Πηγές

American Academy of Family Physicians. Preventive services for healthy living. Reviewed/updated 2/10. Available online at http://familydoctor.org/x1548.xml throughhttp://familydoctor.org. Accessed April 2012.

Centers for Disease Control and Prevention. Vaccines: Recs/Schedules/Immunization Schedules main page. Available online at http://www.cdc.gov/vaccines/recs/schedules/default.htm through http://www.cdc.gov. Accessed April 2012.

MedlinePlus Medical Encyclopedia. Physical exam frequency. Available online at http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002125.htm. Accessed April 2012.

US Preventive Services Task Force. Guide to Clinical Preventive Services, 2007. Available online through http://www.ahrq.gov. Accessed 4 Feb 2008.

American Academy of Family Physicians. Summary of recommendations for clinical preventive services (rev 6.4). 15 Aug 2007. Available online through http://www.guideline.gov. Accessed 4 Feb 2008.


next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 29.04.2015