Παρεμπόδιση και θεραπεία

Τα άτομα μπορούν να προστατευτούν από την έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν πνευμονία ακολουθώντας σωστές πρακτικές υγιεινής. Τέτοιου είδους πρακτικές, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο βήχας ή το φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο, στον αγκώνα ή το μανίκι, ο καθαρισμός επιφανειών που αγγίζονται συχνά από χέρια, παρεμποδίζουν την επαφή με αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πολλά εμβόλια είναι διαθέσιμα για την προστασία έναντι αυτών ή στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων πνευμονίας, συμπεριλαμβανομένων του πνευμονιόκοκκου, του αιμόφιλου ινφλουέτζας τύπου β (Haemophilusinfluenzaetypeb), της εποχιακής γρίπης και πολλών άλλων. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητούν με τους ιατρούς τους για αυτές τις επιλογές.

Η πνευμονία από βακτήρια και μυκόπλασμα θεραπεύεται συνήθως με αντιβιοτικά. Οι αντιμυκητιασικές λοιμώξεις θεραπεύονται με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Ορισμένες λοιμώξεις πιθανόν να απαιτούν θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι πάσχοντες από ιογενή λοίμωξη θεραπεύονται μερικές φορές με αντιβιοτικά φάρμακα αλλά συχνά τους παρέχεται μόνο υποστηρικτική φροντίδα.

Για ανθρώπους με σοβαρές περιπτώσεις πνευμονίας μπορεί να απαιτείται νοσηλεία, θεραπεία με οξυγόνο ή άλλη αναπνευστική βοήθεια καθώς και ενδοφλέβια αντιμικροβιακά φάρμακα.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014