Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορεί να προέλθουν από την πνευμονία περιλαμβάνουν συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, ουλές στους ιστούς των πνευμόνων (που μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις), αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη και πιο σπάνια αναπνευστικά αποστήματα (θύλακες πύου στους ιστούς των πνευμόνων).

Είδη

Η πνευμονία μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία βακτηρίων και ιών, λιγότερο συχνά σε μύκητες, και σπάνια σε άλλους μικροοργανισμούς ή παράσιτα. Οι πιο πιθανές αιτίες σχετίζονται με την ηλικία του ατόμου, την εποχή, την κατάσταση υγείας του ατόμου και/ή το πού εντοπίστηκε η μόλυνση.

Μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα μικροοργανισμών που προκαλούν πνευμονία παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

 

Είδος

Σχόλια

ορισμένοι υπεύθυνοι οργανισμοί

Ιογενής

Οι ιοί προκαλούν περίπου το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων πνευμονίας στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία της πνευμονίας σε βρέφη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% όλων των λοιμώξεων του κατώτερου

αναπνευστικού.

Λιγότερο από το 20% των πνευμονιών στους ενήλικες, ηλικίας κάτω των 60 ετών, είναι ιογενείς.

Σε άτομα άνω των 60 - 65 ετών, οι ιογενείς αιτίες πνευμονίας γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Η ιογενής πνευμονία είναι συνήθως ήπια και απαιτεί μόνο υποστηρικτική φροντίδα. Ωστόσο, πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν νοσηλεία. Μερικές φορές μετά από μια βακτηριακή πνευμονία μπορεί να αναπτυχθεί μια ιογενής.

Οι πιο κοινές αιτίες της ιογενούς πνευμονίας είναι ο ιός της γρίπης, ο ιός της παραγρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τους αδενοϊούς, τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό και τον κυταρρομεγαλοϊό (CMV).

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί την πιο συχνή αιτία μόλυνσης σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Βακτηριακή

Τα βακτήρια αποτελούν την πιο κοινή αιτία εμφάνισης της  πνευμονίας στους ενήλικες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, κάποιοι πιο κοινοί από τους άλλους.

Ορισμένες φορές οι άνθρωποι, κυρίως οι ηλικιωμένοι ή αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας, αναπτύσσουν βακτηριακή πνευμονία μετά από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ή μετά από μια γρίπη.

Οι βακτηριακές πνευμονίες δεν είναι συχνές στα παιδιά.

Οι άτυπες πνευμονίες είναι βακτηριακές πνευμονικές λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά συνταγογραφημένα αντιβιοτικά.

Ορισμένες βακτηριακές πνευμονίες είναι σχετικά σπάνιες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Ταξιδιώτες και όσοι έχουν μεταναστεύσει από ορισμένες χώρες είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από βακτήρια που είναι λιγότερο συχνά στις ΗΠΑ.

Επίσης, άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε τύπους βακτηρίων που δεν υπάρχουν στο γενικό πληθυσμό.

Πιο συχνά οφείλεται στον σχετιζόμενο με την πνευμονία της κοινότητας Streptococcus pneumoniae (στρεπτόκοκκος της πνευμονίας).
Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι:
ο αιμόφιλος της γρίπης τύπου Β (Haemophilus influenzae type B), η Moraxella catarrhalis, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (S. aureus), η κλεμπσιέλα της πνευμονίας (Klebsiellapneumoniae), η ομάδα των Β στρεπτόκοκκων και τα αναερόβια βακτήρια.

                                                                    

Άτυπες πνευμονίες προκαλούν:

το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasmapneumoniae), τα Chlamydophilapneumoniae, η Λεγιονέλλα (Legionella, νόσος των Λεγεωνάριων), το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (Mycobacteriumtuberculosis) και τα άτυπα μυκοβακτηρίδια (M. avium-intracellulare, M. kansasii) τα οποία μπορεί να εντοπιστούν, για παράδειγμα, σε ταξιδιώτες, σε φυλακισμένους και σε άτομα με HIV/AIDS.

Η Pseudomonas aeruginosa μπορεί να προσβάλει άτομα με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων λόγω κυστικής ίνωσης (CF).

Μυκητιασική

Οι πνευμονίες που προκαλούνται από μύκητες είναι σχετικά σπάνιες.

Υπάρχουν μερικοί τύποι μυκήτων που προκαλούν πνευμονία συνήθως μόνο σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτά τα άτομα ανήκουν για παράδειγμα, λήπτες μοσχευμάτων που βρίσκονται σε αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και άτομα με HIV/ AIDS. Αυτοί οι μύκητες αναφέρονται ως «ευκαιριακοί».

Ορισμένοι τύποι μυκήτων είναι παθογόνοι. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία σε ανθρώπους, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους. Αυτοί οι τύποι συνήθως εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ και/ή τον κόσμο.

Ορισμένοι ευκαιριακοί μύκητες είναι:

ο Pneumocystisjiroveci, τα είδη Aspergillus, είδη της Candida και ο Cryptococcusneoformans.

Ο Pneumocystisjiroveciαποτελεί την πιο συχνή ευκαιριακή λοίμωξη στις ΗΠΑ στα άτομα με HIV/AIDS. Στο παρελθόν ήταν γνωστή ως P. carinii, γι’ αυτό η πνευμονία που προκαλείται από αυτόν τον οργανισμό μπορεί μερικές φορές να αποκαλείται Pneumocystiscariniiπνευμονίαή PCP.

 

Οι παθογόνοι μύκητες περιλαμβάνουν:

το Histoplasmacapsulatum– συνήθως εντοπίζεται στο Οχάιο και τις κοιλάδες του ποταμού Μισσισσίππη

το Coccidioidesimmitis– συνήθως εντοπίζεται στην Αριζόνα και σε μέρη της Καλιφόρνια

το Blastomycesdermatididis– εντοπίζεται στη νότια κεντρική, την νοτιοανατολική και την μεσοδυτική Αμερική.

Με τον όρο περιπατητική πνευμονία αναφερόμαστε σε μια ήπια μορφή της νόσου, η οποία τυπικά δεν απαιτεί παραμονή στο κρεβάτι. Συχνά προκαλείται από έναν ιό ή από το μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasmapneumoniae).
Η λοβώδης πνευμονία (lobarpneumonia) περιγράφει μια μορφή της ασθένειας η οποία επηρεάζει τον έναν πνεύμονα, ενώ η διπλή πνευμονία (doublepneumonia) είναι λοίμωξη που επηρεάζει και τους δυο πνεύμονες.

Η πνευμονία εξαιτίας της αναρρόφησης στοματικών ή γαστρικών εκκρίσεων μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από έναν μικροοργανισμούς και μπορεί να περιλαμβάνει αναερόβια βακτήρια.

Πιο εξωτικά και σπάνια αίτια της πνευμονίας που μπορεί να μολύνουν άλλα υγιή άτομα με θανατηφόρα αποτελέσματα είναι:

  • Ο μύκητας Histoplasma capsolatum(ιστοπλάσμωση) – απομονώθηκε από μολυσμένο χώμα σε σπηλιές.
  • Ο ιός hantavirus- απομονώθηκε από μολυσμένα περιττώματα τρωκτικών στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
  • Ο μύκητας Coccidiodes immitis(κοκκιδιοειδομυκητίαση) – ονομάζεται επίσης πυρετός της κοιλάδας ή της ερήμου.
  • Το βακτήριο βάκιλος του άνθρακα (Bacillus anthracis)– οφείλεται σε μια φυσική ή βιοτρομοκρατική έκθεση.
  • Το βακτήριο Yersinia pestis(πνευμονική πανώλη) μπορεί να εμφανιστεί νοτιοδυτικά των ΗΠΑ εξαιτίας της επαφής με μολυσμένα ζώα (σκίουρους και γάτες) ή θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε εξαιτίας βιοτρομοκρατικής έκθεσης.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014