Κάλιο

Επίσης γνωστό ως: Ποτάσσιο
Επιστημονική ονομασία: Κάλιο
Σχετικές εξετάσεις: Χλώριο, Νάτριο, CO2, Electrolytes

Τι ελέγχεται;

Το  κάλιο  είναι  ένας  ηλεκτρολύτης, ένα θετικά  φορτισμένο  μόριο  που συνεργάζεται  με άλλους ηλεκτρολύτες όπως  νάτριο, χλώριο  και  διοξείδιο του άνθρακα ( CO 2 ), για να βοηθήσει στη  ρύθμιση  της  ποσότητας  των υγρών  του σώματος,  προκαλεί  τη σύσπαση  των μυών  και διατηρεί  μία  σταθερή  οξεοβασική ισορροπία.

Το κάλιο βρίσκεται σ’ όλα τα υγρά  του σώματος  αλλά  το περισσότερο  κάλιο ευρίσκεται μέσα  στα κύτταρα. Μόνο  το 2 %  περίπου βρίσκεται σε υγρά  έξω  από τα κύτταρα και στο  υδάτινο    μέρος  του αίματος  που καλείται ορός  ή πλάσμα .Επειδή η συγκέντρωση του καλίου στο  αίμα είναι  πολύ μικρή, ελάχιστες  μεταβολές μπορεί  να προκαλέσουν σημαντικές  επιπτώσεις. Εάν τα επίπεδα του καλίου φτάσουν πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά  η υγεία σας μπορεί να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο: Υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε  shock, αναπνευστική ανεπάρκεια ή διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό. Μη φυσιολογική συγκέντρωση μπορεί  να διαταράξει τη λειτουργία του νευρομυϊκού ιστού: Για παράδειγμα ο καρδιακός μυς  μπορεί να χάσει την ικανότητά του να συσπάται.

 

Πώς γίνεται η συλλογή του δείγματος για την εξέταση;

Δείγμα  αίματος   λαμβάνεται  με τη σύριγγα από   τη φλέβα  του  μπράτσου  σας.

 

 

Σημείωση: Αν το να υποβληθείτε σε ιατρικό έλεγχο προκαλεί σε  εσάς ή σε κάποιο δικό σας πρόσωπο άγχος, στενοχώρια ή ακόμα και δυσκολία στο να χειρισθείτε την κατάσταση, θα πρέπει να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα:

 

Αντιμετωπίζοντας τον Πόνο των ιατρικών εξετάσεων, Ενόχληση και Άγχος, Πληροφορίες για εξετάσεις αίματος, Πληροφορίες για να βοηθήσουμε τα παιδιά στις ιατρικές εξετάσεις και Πληροφορίες για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους στις ιατρικές εξετάσεις.

 

‘Άλλο άρθρο: Ακολούθησε το δείγμα, διαφωτίζει τη λήψη και την πορεία του δείγματος αίματος και του φαρυγγικού επιχρίσματος.

 


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά02.12.2008