Χοληστερόλη

Επίσης γνωστό ως: Χοληστερόλη αίματος, ολική χοληστερόλη
Επιστημονική ονομασία: Χοληστερόλη
Σχετικές εξετάσεις: Τριγλυκερίδια, Προφίλ λιπιδίων, HDL Χοληστερόλη, LDL

  1. Ποιος πρέπει να ελέγχει τη χοληστερόλη του;
  2. Τι προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης;
  3. Ποιές είναι η προτεινόμενες θεραπείες αν οι τιμές της χοληστερόλης μου είναι πολύ αυξημένες;
  4. Πόσο κινδυνεύω να πάθω έμφραγμα του μυοκαρδίου αν έχω υψηλή χοληστερόλη;
  5. Ενώ δεν έχω αλλάξει τη διατροφή μου ή τον τρόπο που ασκούμαι, η χοληστερόλη μου έχει αυξηθεί από την τελευταία φορά που τη μέτρησα. Γιατί;
  6. Ο γιατρός μου είπε ότι έχω αυξημένη χοληστερόλη αλλά αντί να μου δώσει θεραπεία μου είπε να περιμένω μερικούς μήνες και να επαναλάβω την εξέταση. Γιατί;

1. Ποιός πρέπει να ελέγχει τη χοληστερόλη του;
Ολοι οι ενήλικες άνω των 20 ετών πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους, κατά προτίμηση στα πλαίσια ενός λιπιδικού προφίλ, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.

2. Τι προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης;
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκύπτει από κληρονομική νόσο ή από διατροφή υψηλή σε κεκορεσμένα λίπη. Σε πολλούς ανθρώπους προκαλείται και από διατροφή υψηλή σε λιπαρά και από κληρονομική τάση για υψηλή χοληστερόλη.

3. Ποιές είναι η προτεινόμενες θεραπείες αν οι τιμές της χοληστερόλης μου είναι πολύ αυξημένες;Η καλύτερη θεραπεία είναι να ακολουθήσετε διατροφή χαμηλή σε κεκορεσμένα λιπαρά. Μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μειώνει συνήθως τη χοληστερόλη περίπου κατά 8%. Εάν η δίαιτα δεν μπορεί να μειώσει αρκετά τη χοληστερόλη, τότε συνιστάται φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές χρησιμοποιηούνται δύο διαφορετικά φάρμακα για θεραπεία ασθενών με υπερβολικά αυξημένες τιμές χοληστερόλης. Το φάρμακο επιλογής διαφέρει για κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων που συνήθως χρησιμοποιούνται. Συμπεριλαμβάνονται ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων, νιασίνη, αναστολείς HMG-Co αναγωγάσης και φιμπράτες. Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να λάβει υπόψη του την γενικότερη κατάστασή σας πριν συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης σας.

4. Πόσο κινδυνεύω να πάθω έμφραγμα του μυοκαρδίου αν έχω υψηλή χοληστερόλη;
Η αυξημένη χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οσο υψηλότερη είναι η χοληστερόλη τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος., όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηλικία και η αρτηριακή πίεση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους συναφείς παράγοντες κινδύνου διαβάστε την καταχώριση της American Heart Association για τη χοληστερόλη «Βρίσκομαι σε κίνδυνο;»
5. Ενώ δεν έχω αλλάξει τη διατροφή μου ή τον τρόπο που ασκούμαι, η χοληστερόλη μου έχει αυξηθεί από την τελευταία φορά που τη μέτρησα. Γιατί; Τα επίπεδα χοληστερόλης κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου. Η τιμή της χοληστερόλης μπορεί να διαφέρει έως και 10% από μήνα σε μήνα. Μερικές φορές μπορεί να ανέβει, άλλες να κατέβει. Αυτές οι αλλαγές καλούνται βιολογική μεταβλητότητα και αντιστοιχούν στην ενδογενή φυσιολογική διακύμανση του ανθρώπινου μεταβολισμού.

6. Ο γιατρός μου είπε ότι έχω αυξημένη χοληστερόλη αλλά αντί να μου δώσει θεραπεία μου είπε να περιμένω μερικούς μήνες και να επαναλάβω την εξέταση. Γιατί;  
Οι τιμές της χοληστερόλης κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου. Μία μεμονωμένη εξέταση χοληστερόλης μπορεί να μην εκφράζει τη «φυσιολογική» τιμή χοληστερόλης. Γι αυτό το λόγο συνιστάται να γίνονται τουλάχιστον δύο διαφορετικές μετρήσεις με διαφορά αρκετών εβδομάδων ή και μηνών πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας. Η θεραπεία βασίζεται στη μέση τιμή. 

 

 

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά16.03.2009