Χοληστερόλη

Επίσης γνωστό ως: Χοληστερόλη αίματος, ολική χοληστερόλη
Επιστημονική ονομασία: Χοληστερόλη
Σχετικές εξετάσεις: Τριγλυκερίδια, Προφίλ λιπιδίων, HDL Χοληστερόλη, LDL

Τι προσδιορίζεται;
Η χοληστερόλη είναι μία ουσία (ένα στεροειδές) που είναι απαραίτητη για την ζωή. Βοηθά στον σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών σε όλα τα όργανα και στους ιστούς του σώματος. Χρησιμοποιείται επίσης στη δημιουργία ορμονών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Σχηματίζει χολικά οξέα που χρειάζονται για την απορρόφηση των ωφέλιμων ουσιών από τις τροφές. Ένα μικρό ποσοστό της χοληστερόλης σας κυκλοφορεί στο αίμα μέσα σε σύνθετα σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Αυτές οι λιποπρωτεΐνες περιλαμβάνουν άλλα σωματίδια που απομακρύνουν την περίσσεια της χοληστερόλης (βλέπε HDL, καλή χοληστερόλη) καθώς επίσης και σωματίδια που εναποθέτουν χοληστερόλη στους ιστούς και στα όργανα (βλέπε LDL, κακή χοληστερόλη). Η εξέταση για την χοληστερόλη μετρά όλη τη χοληστερόλη (καλή και κακή) που μεταφέρεται στο αίμα από τις λιποπρωτεΐνες.
 
Πως συλλέγεται το δείγμα;  .
Η εξέταση για χοληστερόλη χρησιμοποιεί δείγμα αίματος. Λαμβάνεται δείγμα αίματος μέσω μίας βελόνας που μπαίνει σε μία φλέβα στο χέρι,ή μία σταγόνα αίματος μετά από ένα τσίμπημα του δέρματος στο δάκτυλο με ένα μικρό, μυτερό νυστέρι.
Το δείγμα αίματος από το δάκτυλο χρησιμοποιείται συνήθως όταν η χοληστερόλη μετράται σε μια φορητή συσκευή μετρήσεων, πχ στα πλαίσια ενός μαζικού ελέγχου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν το να υποβληθείτε σε ιατρικές εξετάσεις προκαλεί σ’ εσάς ή σε ένα κοντινό σας πρόσωπο άγχος, αμηχανία ή ακόμα και δυσκολία να το αντιμετωπίσετε, ίσως θα σας βοηθούσε να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα άρθρα: Πώς να τα βγάλετε πέρα με τον πόνο μιας εξέτασης, τη δυσφορία και το άγχοςΧρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά μέσα από τις ιατρικές εξετάσεις τους και Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους μέσα από τις ιατρικές εξετάσεις τους

Απαιτείται κάποια προετοιμασία ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του δείγματος;
Αν θέλετε να μετρήσετε μόνον τη χοληστερόλη σας, δεν είναι αναγκαίο να είστε νηστικός. Ομως εάν ο προσδιορισμός γίνεται στα πλαίσια ενός λιπιδικού προφίλ όπως συμβαίνει συχνά, τότε θα πρέπει να είστε νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες πριν την εξέταση.
 

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά16.03.2009