Ουρία

Επίσης γνωστό ως: Αζωτο ουρίας
Επιστημονική ονομασία: Ουρία αίματος
Σχετικές εξετάσεις: Κρεατινίνη, ΒΜΠ, CMP

Τι προσδιορίζεται;
Αυτή η εξέταση προσδιορίζει την ποσότητα της ουρίας στο αίμα. Αζωτο, υπό τη μορφή της αμμωνίας, παράγεται στο συκώτι όταν τα λευκώματα διασπώνται στα συστατικά μόριά τους (αμινοξέα) και μεταβολίζονται. Το άζωτο ενώνεται με άλλα μόρια στο συκώτι και έτσι σχηματίζεται το προϊόν απέκκρισης που ονομάζεται ουρία. Η ουρία στη συνέχεια απελευθερώνεται στο αίμα και μεταφέρεται στους νεφρούς, όπου και φιλτράρεται από αυτό και αποβάλλεται στα ούρα. Εφόσον πρόκειται για συνεχή διαδικασία, υπάρχει συνήθως μία μικρή αλλά σταθερή ποσότητα ουρίας στο αίμα.
Οι περισσότερες ασθένειες ή καταστάσεις που επιδρούν στους νεφρούς ή το συκώτι έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ποσότητα της ουρίας που βρίσκεται στο αίμα. Αν στο συκώτι παράγεται αυξημένη ποσότητα ουρίας, ή αν στους νεφρούς αποβάλλεται μειωμένη ποσότητα ουρίας, η συγκέντρωσή της θα αυξηθεί. Αν σημαντική βλάβη ή νόσος του ήπατος εμποδίζει την παραγωγή ουρίας, η συγκέντρωση της ουρίας μπορεί να ελαττωθεί.

Πως συλλέγεται το δείγμα;

Το δείγμα λαμβάνεται από μία φλέβα στο χέρι.
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν το να υποβληθείτε σε ιατρικές εξετάσεις προκαλεί σ’ εσάς ή σε ένα κοντινό σας πρόσωπο άγχος, αμηχανία ή ακόμα και δυσκολία να το αντιμετωπίσετε, ίσως θα σας βοηθούσε να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα άρθρα: Πώς να ξεπεράσετε τον πόνο μιας εξέτασης, τη δυσφορία και το άγχος Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά στις ιατρικές εξετάσεις τους, και Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους στις ιατρικές εξετάσεις τους .

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά01.06.2009