Συχνές αιτίες

Υπάρχουν πολλές μολυσματικές και μη μολυσματικές αιτίες της οξείας και χρόνιας διάρροιας. Πολλές υιικές, βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις συνοδεύονται με διάρροια που διαρκεί από αρκετές ημέρες έως λίγες εβδομάδες, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει πολύ. Χρόνια διάρροια μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με ανοσοποιητικό σύστημα σε καταστολή όπως είναι εκείνοι που έχουν HIV/AIDS, καρκίνο ή έχουν κάνει πρόσφατη μεταμόσχευση. Αυτές οι πηγές της διάρροιας είναι μολυσματικής φύσεως και οφείλονται σε ιούς,  βακτήρια ή παράσιτα που αποβάλλονται στα κόπρανα και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω στοματικής επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια. Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή πόσιμου νερού είναι η πιο συχνή πορεία της λοίμωξης. 

Μόλις ένα άτομο μολυνθεί, μπορεί να μεταδώσει την μόλυνση σε άλλους γύρω του, εκτός εάν εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινής (ειδικά το ενδελεχές πλύσιμο των χεριών). Αυτό είναι απαραίτητο στις οικογένειες με άρρωστα βρέφη, σε υγειονομικά κέντρα και σε γηροκομεία. Μερικές φορές η έξαρση μίας βακτηριακής ή παρασιτικής λοίμωξης μπορεί να εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο ή σε μόνο ένα είδος τροφής στο πικνίκ. Άλλη αίτια είναι το μολυσμένο νερό.

 Όσοι ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, μπορούν να εκτεθούν σε πολλούς παθογόνους ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Κάτι τόσο αθώο όπως τα μολυσμένα παγάκια, μία φρέσκια σαλάτα φρούτων ή το φαγητό από κάποιο ντόπιο παραγωγό μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. 

Συνηθισμένες αιτίες της οξείας διάρροιας:

Παράσιτα: Τα πιο κοινά παράσιτα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ταGiardia lamblia, Entamoeba histolytica και Cryptosporidium parvum. Αυτά τα μονοκύτταρα παράσιτα βρίσκονται σε ορεινά ρυάκια και λίμνες σε όλο τον κόσμο και μπορεί να μολύνουν πισίνες, τζακούζι και πιο σπάνια την ύδρευση. Άλλα πιο θερμόφιλα παράσιτα, όπως oiασκαρίδες ή οι κεστοειδείς σκώληκες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν περιστασιακά λοιμώξεις. Σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες των θερμών κλιμάτων, συναντώνται συχνά  παθογόνα βακτήρια και ένα μεγάλο φάσμα παρασίτων. Αυτά τα παράσιτα είναι τα επίπεδα σκουλήκια, οι ασκαρίδες, τα αγκυλόστομα και οι σκώληκες. Οι άνθρωποι μολύνονται τρώγοντας ή πίνοντας οτιδήποτε έχει μολυνθεί με τα ωάρια των παρασίτων, όμως μερικά από τα παράσιτα μπορούν ακόμα και να διαπεράσουν το δέρμα. 

Ιοί: Ο ροταϊός είναι η πιο κοινή αιτία της οξείας διάρροιας ανάμεσα στα παιδιά. Παρόμοια δράση έχουν και άλλοι ιοί όπως οι Norwalk, οι noro-ιοί (ονομάζονται επίσης Norwalk-like ιοί), οι αδενοϊοί, καλυκοοιϊ, κυτταρομεγαλοϊοί (CMV) και το HIV. Το CDC υπολογίζει ότι οι Norwalk και Norwalk-like  ιοί προκαλούν πάνω από 20 εκατομμύρια περιπτώσεις οξείας γαστρεντερίτιδας κάθε χρόνο επειδή μεταδίδονται εύκολα σε μολυσμένο πόσιμο νερό και στα  χέρια των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Οι Noro-ιοί έχουν αναφερθεί στα δελτία ειδήσεων ως αιτία κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοια και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες σε γηροκομεία, σχολεία, στο στρατό και οπουδήποτε αλλού οι άνθρωποι συναθροίζονται.     

Βακτήρια: Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν διάρροια με τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς: μόλυνση, δηλητηρίαση ή τοξινο-διαμεσολαβούμενη μόλυνση. 

Η μόλυνση συμβαίνει όταν οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν καταπωθεί και εγκαθίστανται στον εντερικό σωλήνα, προκαλώντας συμπτώματα. Βακτήρια υπεύθυνα για αυτό το είδος της ασθένειας είναι: 

· Salmonella, που συχνά βρίσκεται σε ωμά αυγά, ωμά πουλερικά και σε κατοικίδια ερπετά. 

·         Campylobacter - σεωμά ή άψητα πουλερικά. 

·         Yersinia spp

·         Vibrio spp

Η δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα βακτηρίδια που μολύνουν το φαγητό παράγουν μια τοξίνη (δηλητήριο) πριν από την κατανάλωση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η τοξίνη καταπίνεται ∙ οι ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσουν ασθένεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει από τα ακόλουθα βακτήρια: 

·         Staphylococcus aureus

·         Bacillus cereus

Όταν μολυσματικοί ζωντανοί οργανισμοί καταναλώνονται με το φαγητό εμφανίζεται μία τοξική αντίδραση. Τα βακτήρια αρχίζουν να εκκρίνουν τοξίνες μόλις εγκατασταθούν στην εντερική οδό, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση διάρροιας.

Παραδείγματα αυτού του τύπου των βακτηρίων είναι: 

·         Shigella, από μολυσμένα με κόπρανα τρόφιμα και νερό. 

·          Escherichia coli 0157:H7 (E. coli), που σχετίζεται με ωμό ή άψητο χάμπουργκερ/μπιφτέκι, μη παστεριωμένα τρόφιμα και το σπανάκι. Προκαλεί αιματηρή διάρροια και μπορεί να οδηγήσει σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια κατάσταση που σχετίζεται με την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την νεφρική ανεπάρκεια. 

Η οξεία διάρροια μπορεί επίσης να οφείλεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ή σε άλλα φάρμακα που προκαλούν διάρροια ως παρενέργεια. Η θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να μειώσει την φυσιολογική χλωρίδα – τα «καλά» βακτήρια που αποικίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα – η οποία μας βοηθά στην πέψη των τροφίμων και παρέχουν ένα προστατευτικό φράγμα κατά των «κακών» βακτηρίων. Όταν η ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας αναστέλλεται, διευκολύνεται η πρόσβαση σε ένα παθογόνο ώστε να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Οι τοξίνες που παράγονται από το βακτήριο Clostridium difficile είναι η συχνότερη αιτία διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικό. 

Κοινές αιτίες της χρόνιας διάρροιας

Χρόνια διάρροια, διάρροια που διαρκεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες, σποραδική διάρροια και διάρροια που εναλλάσσεται με δυσκοιλιότητα είναι οι πιο συχνά σχετιζόμενες με μη-μολυσματικές αιτίες της διάρροιας. Τέτοια αίτια είναι:

·         Φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn. 

·         Δυσλειτουργία του εντέρου που μπορεί να φανεί στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

·         Διαταραχές απορρόφησης, όπως είναι η κυστική ίνωση. 

·         Δυσανεξία ή ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως είναι η  δυσανεξία στη λακτόζη ή η κοιλιοκάκη.

·         Εγχείρηση στομάχου ή χοληδόχου κύστης. Τότε ο ρυθμός με τον οποίο η τροφή μετακινείται μέσω του πεπτικού συστήματος μπορεί να αλλάξει. 

·         Χημειοθεραπεία ή κοιλιακή ή γαστρεντερική ακτινοβολία. 

·         Ενδοκρινικά νοσήματα, όπως είναι ο διαβήτης και η νόσος του θυροειδούς.

·         Καρκίνος του παχέος εντέρου ή πολύποδες. 

·         Καρκινοειδές σύνδρομο - ομάδα συμπτωμάτων που παρατηρείται σε άτομα με καρκινοειδείς όγκους, όπως μπορεί να βρεθεί στο λεπτό έντερο, το κόλον ή στην απόφυση.

·         Στη λήψη καθαρτικών.

·         Άγχος ή στρες.

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 27.04.2015