Ποσοτικός προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών

Επίσης γνωστό ως: Ανοσοσφαιρίνη Α: IgA, Ανοσοσφαιρίνη G: IgG, Ανοσοσφαιρίνη Μ: IgM
Επιστημονική ονομασία:
Σχετικές εξετάσεις:

Τι προσδιορίζεται;
Στον ποσοτικό προσδιορισμό ανοσοσφαιρινών μετράται η ποσότητα των ανοσοσφαιρινών Α, Gκαι Μ στο αίμα και σε ορισμένες περιπτώσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) ή στο σάλιο. Υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις και νόσοι οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη ή μειωμένη παραγωγή ανοσοσφαιρινών (Igs).

Οι ανοσοσφαιρίνες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται από συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται πλασματοκύτταρα, ως απάντηση του οργανισμού στην είσοδο βακτηρίων, ιών και άλλων μικροοργανισμών καθώς και ουσιών που αναγνωρίζονται ως «ξένα» ή επιβλαβή αντιγόνα. Την πρώτη φορά που ένα άτομο μολυνθεί ή εκτεθεί σε μία ξένη ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον μικροοργανισμό ή την ουσία ως «ξένη» και ενεργοποιεί τα πλασματοκύτταρα για να παράγουν συγκεκριμένη ανοσοσφαιρίνη (ες) ή αντισώματα τα οποία δεσμεύουν και εξουδετερώνουν την απειλή. Στις επόμενες φορές που το άτομο θα εκτεθεί στην ίδια ξένη ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα «θυμάται» το αντιγόνο αυτό, γεγονός που επιτρέπει την ταχεία παραγωγή των αντισωμάτων και την πρόληψη της επαναμόλυνσης.  

Υπάρχουν πέντε τάξεις ανοσοσφαιρινών και μερικές υποτάξεις. Κάθε τάξη έχει έναν ελαφρά διαφορετικό ρόλο. Οι τάξεις των ανοσοσφαιρινών είναι οι εξής:

  • Ανοσοσφαιρίνη G(IgG): Περίπου το 70-80% των ανοσοσφαιρινών στο αίμα είναι IgG. Τα αντισώματα IgGαποτελούν την βάση της μακροπρόθεσμης προστασίας ενάντια στους μικροοργανισμούς. Ειδικά αντισώματα IgGπαράγονται κατά την αρχική λοίμωξη ή έκθεση, αυξάνονται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της και στη συνέχεια μειώνονται και σταθεροποιούνται. Ο οργανισμός «διατηρεί» έναν «κατάλογο» από αντισώματα IgGτα οποία μπορούν να παραχθούν γρήγορα οποιαδήποτε στιγμή αυτός εκτεθεί ξανά στο ίδιο αντιγόνο. Στα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα παράγεται επαρκής ποσότητα αντισωμάτων IgGώστε να αποτραπεί η επαναμόλυνση. Οι εμβολιασμοί χρησιμοποιούν αυτή την διαδικασία για να αποτρέψουν την αρχική λοίμωξη και να αυξήσουν τον κατάλογο των αντισωμάτων IgG, εκθέτοντας τον οργανισμό σε έναν αποδυναμωμένο ζωντανό οργανισμό ή σε ένα αντιγόνο το οποίο προκαλεί την αναγνώριση του μικροοργανισμού. Επιπλέον τα IgGείναι τα μόνα αντισώματα που μπορεί να περάσουν μέσω του πλακούντα. Τα αντισώματα αυτά της μητέρας παρέχουν προστασία στο έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο μωρό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Υπάρχουν τέσσερεις υποτάξεις των αντισωμάτων IgG, τα IgG1, IgG2, IgG3 και IgG4.
  • Ανοσοσφαιρίνη Α (IgA): Η ανοσοσφαιρίνη Α αποτελεί περίπου το 15% του συνόλου των ανοσοσφαιρινών του ορού αλλά βρίσκεται επίσης και στο σάλιο, στα δάκρυα, στις αναπνευστικές και γαστρικές εκκρίσεις και στο μητρικό γάλα. Η IgAπαρέχει προστασία εναντίον λοιμώξεων στις βλεννογόνες περιοχές του σώματος όπως η αναπνευστική και γαστρεντερική οδός. Όταν περάσει από την μητέρα στο μωρό κατά την διάρκεια του θηλασμού βοηθά στην προστασία της γαστρεντερικής οδού του βρέφους. Δεν υπάρχουν επαρκή ποσά IgAμέχρι την ηλικία των έξι χρονών. Υπάρχουν δύο υποτάξεις της IgA, οι IgA1 και IgA2.
  • Ανοσοσφαιρίνη Μ (IgM): Τα αντισώματα IgMπαράγονται ως η πρώτη αντίδραση ενός οργανισμού σε μία νέα μόλυνση, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη προστασία. Αυξάνονται για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια μειώνονται καθώς ξεκινά η παραγωγή των αντισωμάτων IgG. Τα αντισώματα IgMμπορούν να παραχθούν από ένα έμβρυο αλλά, λόγω του μεγέθους του μορίου τους, δεν μπορούν να περάσουν μέσω του πλακούντα. Στα νεογέννητα τα αντισώματα αυτά υποδεικνύουν μόλυνση που ξεκίνησε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.  
  • Ανοσοσφαιρίνη D(IgD): Ο ρόλος της ανοσοσφαιρίνης IgDδεν είναι ακόμα γνωστός και η IgDμετράται σπάνια.
  • Ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE): Η ανοσοσφαιρίνη IgEσυνδέεται με αλλεργίες, αλλεργικές νόσους, και με παρασιτικές λοιμώξεις. Μετράται σχεδόν πάντα στις εξετάσεις του αίματος για την αλλεργία, αλλά τυπικά προσδιορισμός της δεν συμπεριλαμβάνεται στον ποσοτικό προσδιορισμό των ανοσοσφαιρινών.

Κατά τον ποσοτικό προσδιορισμό των ανοσοσφαιρινών υπολογίζεται η συνολική ποσότητα από κάθε τάξη ανοσοσφαιρινών, IgA, IgMκαι IgG, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των υποτάξεων τους. Μπορούν να πραγματοποιηθούν ξεχωριστές εξετάσεις για τις υποτάξεις των ανοσοσφαιρινών και/ή να εντοπιστούν και να μετρηθούν ειδικά αντισώματα.

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση (υπεργαμμασφαιριναιμία) ή μείωση (υπόγαμμασφαιριναιμία) στην παραγωγή των ανοσοσφαιρινών. Μερικές προκαλούν περίσσεια ή ανεπάρκεια σε όλες τις τάξεις των ανοσοσφαιρινών ενώ άλλες επηρεάζουν μόνο μία τάξη. Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς κληρονομούνται ενώ άλλοι είναι επίκτητοι. 

Πως συλλέγεται το δείγμα;
Το δείγμα λαμβάνεται με σύριγγα από μία φλέβα του χεριού σας. Όταν απαιτείται, δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) συλλέγεται από γιατρό από το κάτω μέρος της πλάτης με μία διαδικασία που ονομάζεται οσφυονωτιαία παρακέντηση. Το σάλιο ή τα άλλα υγρά συλλέγονται σε δοχείο που παρέχεται από το εργαστήριο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν η υποβολή σε αυτές τις εξετάσεις εσάς των ίδιων ή των δικών σας προκαλεί ανησυχία, ενόχληση ή ακόμα δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση, θα μπορούσατε να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα: Coping with Test Pain Discomfort and Anxiety (Αντιμετωπίζοντας τον πόνο στο στήθος τη δυσφορία και το άγχος), Tips on Blood Testing (Μικρές συμβουλές για τις εξετάσεις αίματος), Tips to Help Children through Their Medical Tests (Μικρές συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις ιατρικές εξετάσεις τους), και Tips to Help the Elderly through Their Medical Tests (Μικρές συμβουλές για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να ανταπεξέλθουν στις ιατρικές εξετάσεις τους)

Ένα άλλο άρθρο, Follow That Sample (Παρακολουθείστε αυτό το δείγμα), δίνει μια ιδέα για τη συλλογή και την επεξεργασία ενός δείγματος αίματος και φαρυγγικού επιχρίσματος

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του δείγματος;
Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά18.07.2013