Ποσοτικός προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών

Επίσης γνωστό ως: Ανοσοσφαιρίνη Α: IgA, Ανοσοσφαιρίνη G: IgG, Ανοσοσφαιρίνη Μ: IgM
Επιστημονική ονομασία:
Σχετικές εξετάσεις:

Πρέπει όλοι να κάνουν εξέταση ανοσοσφαιρινών;

Ο ποσοτικός προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών δεν θεωρείται εξέταση ρουτίνας ή μια γενική δοκιμασία προσυμπτωματικού ελέγχου (screeiningtest). Ζητείται συνήθως όταν ο γιατρός σας υποπτευθεί ότι έχετε έλλειψη κάποιας ανοσοσφαιρίνης ή περίσσεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να κάνουν ποτέ την εξέταση αυτή. 

Υπάρχει κάτι που να μπορώ να κάνω ώστε να μεταβάλω την συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών μου;

Τις περισσότερες φορές οι ανοσοσφαιρίνες δεν ανταποκρίνονται σε αλλαγές του τρόπου ζωής. Εάν λαμβάνεται κάποιο φάρμακο το οποίο μειώνει μία ή περισσότερες από τις ανοσοσφαιρίνες σας, τότε, σε συνεργασία με τον γιατρό σας, μπορεί να αποφασιστεί να αλλάξετε την αγωγή σας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ΜΗΝ σταματήσετε ή αλλάξετε την δοσολογία της θεραπευτικής σας αγωγής χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα αυξημένα επίπεδα ανοσοσφαιρινών μπορούν να μειωθούν πρόσκαιρα με πλασμαφαίρεση εάν αυτό ενδείκνυται ιατρικά.

Τα βρέφη χάνουν σταδιακά την προστασία τους από λοιμώξεις καθώς τα επίπεδα των αντισωμάτων IgGπου λαμβάνουν μέσω του πλακούντα από την μητέρα μειώνονται μετά την γέννηση. Αυξημένη προστασία παρέχεται στα μωρά μέσω του θηλασμού λόγω των αντισωμάτων IgAπου περιέχονται στο μητρικό γάλα και τα προστατεύουν έναντι των λοιμώξεων.

Υπάρχουν συμπτώματα που συνδέονται με μειωμένες ανοσοσφαιρίνες;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Ανεξήγητες υποτροπιάζουσες, πολλαπλές ή ευκαιριακές λοιμώξεις, με ή χωρίς χρόνια διάρροια, μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη να προβεί ο ασθενής σε έλεγχο του ανοσοποιητικού του συστήματος. Επίσης ένα θετικό οικογενειακό ιστορικό σε ανοσοανεπάρκεια ίσως απαιτεί παρακολούθηση. Μία λεπτομερής φυσική εξέταση και ένα προσεκτικό ιατρικό ιστορικό μπορεί να να προβούν κρίσιμα για την διάγνωση.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά18.07.2013