Αντιγόνο της Legionella

Επίσης γνωστό ως: Legionella pneumophila• Εξέταση Νόσου των Λεγεωνάριων
Επιστημονική ονομασία: Αντιγόνο της Legionella, ούρα Καλλιέργεια Legionella• Εξέταση Legionella με PCR
Σχετικές εξετάσεις:

Πως χρησιμοποιείται;

Η εξέταση εκτελείται για να ανιχνευθεί η παρουσία του βακτηρίου Legionella έτσι ώστε να προσδιοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων ενός ασθενούς. Οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται, πρωταρχικώς, για την διάγνωση της νόσου των Λεγεωνάριων και για τη διαφορική της διάγνωση από άλλες πνευμονίες και/ή άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα. Δεδομένου ότι η νόσος των Λεγεωνάριων απαιτεί συχνά νοσηλεία και έχει σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας, είναι σημαντικό να διαγνωστεί γρήγορα για να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Συνήθως ζητούνται μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

·   Ταυτοποίηση ειδών Legionella από αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) - αυτή η εξέταση ανιχνεύει βακτηριακό γενετικό υλικό, πρωτίστως σε αναπνευστικά εκκρίματα αλλά μερικές φορές και σε άλλα βιολογικά υγρά. Μπορεί να ανιχνεύσει πολλά είδη Legionella.

·         Προσδιορισμός του αντιγόνου της Legionella pneumophila- αυτή η εξέταση ανιχνεύει μία από τις πρωτεΐνες του βακτηρίου. Εκτελείται σε ούρα και περιστασιακά και σε άλλο βιολογικό υγρό. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να διαγνωστεί μία λοίμωξη, αλλά μπορεί να ανιχνεύσει μόνο την Legionellapneumophilaορολογικού τύπου1. Δεδομένου ότι είναι η πιο συχνή αιτία νόσου Λεγεωνάριων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ανιχνεύσει τις περισσότερες λοιμώξεις σε ενήλικες.

·         Καλλιέργεια Legionella- αυτός ο τύπος καλλιέργειας μπορεί να γίνει μαζί με τη συνήθη καλλιέργεια πτυέλων διότι απαιτούνται ειδικά θρεπτικά υλικά που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της Legionellaκαι θα εμποδίσουν την ανάπτυξη άλλων βακτηρίων. Αυτή η εξέταση θεωρείται ο «χρυσός κανόνας» για την διάγνωση λοίμωξης από το βακτήριο Legionella. Η θετική καλλιέργεια μπορεί να ολοκληρωθεί σε 48 με 72 ώρες. Οι αρνητικές καλλιέργειες ελέγχονται για τουλάχιστον 7 ημέρες πριν εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα. Η καλλιέργεια μπορεί να ταυτοποιήσει πολλαπλά είδη Legionellaκαι χρησιμοποιείται τόσο για να επιβεβαιώσει ότι ένα άτομο έχει μια λοίμωξη από Legionellaόσο και να βοηθήσει στον προσδιορισμό της πηγής μιας επιδημίας.

Υπάρχουν όμως και άλλες εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση ενός ασθενούς και στη διαφορική διάγνωση μεταξύ παθήσεων που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Αυτές οι εξετάσεις είναι:

·         H καλλιέργεια πτυέλων.

·         H xρώση Gram.

·         To επίχρισμαAFB (Acid Fast Bacili)  καικαλλιέργεια.

·         Γενική εξέταση αίματος.

·         Οι βιοχημικές εξετάσεις.

Πότε συνταγογραφείται;

Η εξέταση για Legionella συνταγογραφείται όταν ένα άτομο έχει πνευμονία ή συμπτώματα που σχετίζονται με πνευμονία, ειδικά όταν το άτομο έχει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια και/ή ναυτία και ψυχικές αλλαγές όπως σύγχυση.

 Τα συμπτώματα της νόσου των Λεγεωνάριων περιλαμβάνουν συνήθως:

 • Βήχα (ξερός ή παραγωγικός, μπορεί να έχει πτύελα με αίμα).
 • Πονοκέφαλο.
 • Υψηλό πυρετό, ρίγη.
 • Αδυναμία, κόπωση.
 • Μυϊκούς πόνους.
 • Πόνο στο στήθος.
 • Δύσπνοια.
 • Λήθαργο.
 • Ψυχικές αλλαγές, σύγχυση.

  Επιπλέον μπορεί να περιλαμβάνουν:

·         Υδαρή διάρροια.

·         Κοιλιακό πόνο.

·         Ναυτία και εμετό.

και μερικές φορές:

·         Χαμηλή αρτηριακή πίεση.

·         Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν αν τα βακτήρια Legionella μολύνουν περισσότερα όργανα όπως καρδιά, εγκέφαλο, ήπαρ και νεφρά.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Τα αποτελέσματα της εξέτασης πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά και να αξιολογούνται σε συνδυασμό με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, κλινική εξέταση, και άλλες εξετάσεις όπως ακτινογραφία θώρακος για πνευμονία.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της εξέτασης για Legionella, οποιουδήποτε τύπου, δεν αποκλείουν την λοίμωξη από Legionella. Ένα άτομο μπορεί να μολύνθηκε από ένα είδος Legionellaδιαφορετικό από εκείνο(α) που εξετάστηκε ή τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν στο δείγμα σε πολύ χαμηλά νούμερα για να ανιχνευθούν ή μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί στην καλλιέργεια. Μπορεί να χρειασθεί επανάληψη της εξέτασης.

Εάν το αντιγονικό τεστ ούρων για  Legionella pneumophila είναι θετικό, τότε είναι πιθανό ο ασθενής να έχει λοίμωξη από Legionella pneumophila ορολογικού τύπου 1. Εάν το άτομο έχει συμπτώματα που σχετίζονται με πνευμονία, τότε είναι πιθανό πάσχει από νόσο των Λεγεωνάριων.

Αν μια καλλιέργεια Legionella είναι θετική, τότε επιβεβαιώνεται ότι ένα άτομο έχει λοίμωξη από  Legionella και οποιοδήποτε είδος ανιχνευτεί στην καλλιέργεια ταυτοποιείται ως η αιτία.

Εάν μια γενετική εξέταση για είδη Legionella από PCR είναι θετική, τότε είναι πιθανό ότι το άτομο έχει λοίμωξη από Legionella. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ακόμα και σε αυτή την εξέταση.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Η νόσος των Λεγεωνάριων μπορεί να επηρεάσει άλλες εξετάσεις αίματος. Αυτές οι εξετάσεις δεν χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην διάγνωση της λοίμωξης από Legionellaαλλά παρέχουν επιπλέον ενδείξεις για τον γιατρό και πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Παρατηρούνται συχνά:

·         Μειωμένο νάτριο.

·         Αυξημένα φωσφορικά.

·         Αυξημένη ΤΚΕ και CRP.

·         Αυξημένα ηπατικά ένζυμα.

Και επίσης:

·         Αίμα και πρωτεΐνη στα ούρα

·         Σε επίχρισμα βαμμένο με χρώση Gramκάτω από το μικροσκόπιο, η παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων με λίγα ή καθόλου βακτήρια. Αν υπάρχουν βακτήρια Legionella, συνήθως εμφανίζονται ως μικρές, αχνές, Gramαρνητικές (βαμμένες κόκκινες) μεταβλητού σχήματος ράβδοι.

Εξετάσεις για αντισώματα έναντι της Legionella pneumophila δεν γίνονται πια αλλά μπορεί να είναι διαθέσιμες σε μερικά εργαστήρια αναφοράς. Η εξέταση ανιχνεύει αντισώματα δηλαδή την ανοσολογική απόκριση του σώματος σε λοίμωξη από Legionella, στο αίμα. Δεν είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και θεραπεία αλλά μπορεί να ζητηθεί για να επιβεβαιωθεί μια πρόσφατη λοίμωξη. Συνήθως εξετάζονται δυο δείγματα αίματος που έχουν ληφθεί με διαφορά εβδομάδων. Ένα μόνο θετικό τεστ αντισωμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση μιας πρόσφατης λοίμωξης αφού έως το 15% του γενικού πληθυσμού μπορεί να έχει αντισώματα Legionellaστο αίμα του, υποδεικνύοντας την έκθεση στο βακτήριο σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να έχουν λοίμωξη από Legionellaχωρίς παραγωγή αντισωμάτων.

Ο προσδιορισμός της Legionella pneumophila με φθορίζων αντίσωμα είναι μια εξέταση που δεν συνιστάται πια. Δεν είναι τόσο ευαίσθητη όσο άλλες εξετάσεις, χρειάζεται εντατική εργασία, και απαιτεί ένα σχετικά μεγάλο αναπνευστικό δείγμα.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά16.04.2015