Αντιγόνο της Legionella

Επίσης γνωστό ως: Legionella pneumophila• Εξέταση Νόσου των Λεγεωνάριων
Επιστημονική ονομασία: Αντιγόνο της Legionella, ούρα Καλλιέργεια Legionella• Εξέταση Legionella με PCR
Σχετικές εξετάσεις:

Τι εξετάζεται;
Η Legionella είναι ένας τύπος βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που ονομάζεται Νόσος των Λεγεωνάριων. Η εξέταση για Legionella ανιχνεύει την παρουσία του βακτηρίου για να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας που προκάλεσε την πνευμονία.

Η λοίμωξη από Legionellaεπηρεάζει το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, απαιτεί συχνά νοσηλεία, και έχει ένα σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας. Εκτός από πνευμονία, το βακτήριο Legionella μπορεί επίσης να προκαλέσει τον πυρετό Pontiac, μια ηπιότερη και αυτοπεριοριζόμενη νόσο με συμπτώματα γρίπης. H νόσος των Λεγεωνάριων και ο πυρετός Pontiac αναφέρονται μαζί ως λεγιονέλωση.

Τα βακτήρια Legionella βρίσκονται σε όλο το περιβάλλον. Προτιμούν τα ζεστά, λιμνάζοντα νερά και μπορούν να αναπτυχθούν στα υδραυλικά συστήματα μεγάλων κτιρίων όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κρουαζιερόπλοια. Τα βακτήρια μπορεί να μολύνουν τα υδρομασάζ, το πόσιμο νερό και το νερό του μπάνιου, τις δεξαμενές ζεστού νερού, τα κλιματιστικά, τις μηχανές πάγου, τους υγραντήρες και τις πηγές.

Οι λοιμώξεις της Legionella εγκαθίστανται όταν ένα άτομο εισπνέει ατμό, ομίχλη ή αιωρούμενα σταγονίδια μολυσμένα με βακτήρια Legionella. Η λοίμωξη δεν μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Ο πυρετός Pontiac εκδηλώνεται συνήθως εντός 24-48 ωρών ενώ η νόσος των Λεγεωνάριων εκδηλώνεται μέσα σε λίγες μέρες ή μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου 8.000 με 18.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με νόσο Λεγεωνάριων κάθε χρόνο. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από λεγιονέλλωση είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος αφού τα περισσότερα κρούσματα πυρετού Pontiac και  νόσου Λεγεωνάριων θεωρείται ότι δεν έχουν διαγνωστεί.

Παρά το γεγονός ότι καθένας μπορεί να προσβληθεί, υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι ενήλικες άνω των 50 χρόνων, όπως και εκείνοι που καπνίζουν, έχουν ασθένειες των πνευμόνων, ή  εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (πχ έχουν HIV/AIDS, καρκίνο, ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα). Άνθρωποι με χρόνιες υποκείμενες νόσους όπως διαβήτη, νεφρική νόσο, ή νόσος του ήπατος είναι επίσης πολύ ευάλωτοι. Οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά από τις γυναίκες. Τα περισσότερα κρούσματα της νόσου των Λεγεωνάριων είναι σποραδικά, αλλά μπορούν να παρατηρηθούν, επίσης και σε επιδημίες. Αντιθέτωςο πυρετός Pontiac εμφανίζει συχνά επιδημίες.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων Legionella, αλλά μόνο μερικοί είναι συχνοί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι και το 80% των λοιμώξεων από Legionella  μεταξύ των ενηλίκων προκαλούνται από την Legionellapneumophilaορολογικού τύπου 1 (μια υποκατηγορία του είδους). Άλλοι ορολογικοί τύποι της Legionellapneumophila που προκαλούν πολλά κρούσματα είναι οι 4 και 6. Μερικά είδη Legionella, όπως η Legionella micdadei,η Legionella bozemanii, η Legionella dumoffii, και η Legionella longbeachae, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε παιδιά και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αρκετές εξετάσεις χρησιμοποιούνται στη διάγνωση λοιμώξεων από τα βακτήρια της Legionellaόπως είναι:

· Η αντιγονική εξέταση που ανιχνεύει μια πρωτεΐνη του βακτηρίου στα ούρα και αποτελεί την πιο συνηθισμένη εξέταση.

·         Όπως και άλλα βακτήρια μπορεί να ανιχνευτεί από καλλιέργεια πτυέλων, αναπνευστικών εκκριμάτων ή/και άλλων βιολογικών υγρών.

·         Μοριακές εξετάσεις (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, PCR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της Legionellaσε δείγματα του αναπνευστικού.

Πως συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;

Το δείγμα που συλλέγεται εξαρτάται από την εξέταση που πρόκειται να εκτελεστεί. Όταν πρόκειται να γίνει καλλιέργεια ή μοριακή εξέταση συλλέγεται δείγμα πτυέλων από απόχρεμψη. Τα δείγματα απόχρεμψης συλλέγονται ύστερα από βήξιμο και αποβάλλονται σε αποστειρωμένο κυπελλάκι που παρέχεται από το εργαστήριο ή τον γιατρό. Πριν την συλλογή του δείγματος το στόμα του εξεταζομένου πρέπει να έχει ξεπλυθεί με νερό ή φυσιολογικό ορό. Συνήθως απαιτείται βαθύ βήξιμο, και γι’ αυτό ο ασθενής πρέπει να έχει ενημερωθεί ότι απαιτείται  φλέγμα/βλέννα από τους πνεύμονες, και όχι σάλιο. Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να παράγει δείγμα πτυέλων, τότε μπορεί να βοηθηθεί με την εισπνοή ενός αποστειρωμένου αλατούχου διαλύματος ή  αεροζόλ γλυκερίνης για αρκετά λεπτά έτσι ώστε να χαλαρώσει το φλέγμα στους πνεύμονες.

Τα αναπνευστικά εκκρίματα, τα υπόλοιπα δείγματα βιολογικών υγρών και τα δείγματα βιοψίας συλλέγονται από τον γιατρό.

Για τον προσδιορισμού του αντιγόνου, συλλέγεται ένα τυχαίο δείγμα ούρων σε αποστειρωμένο κυπελλάκι που παρέχεται από το εργαστήριο ή τον γιατρό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν οι συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις προκαλούν σε εσάς ή σε αγαπημένα σας πρόσωπα, αμηχανία, ή δυσκολία να διαχειριστείτε την κατάσταση σας, θα μπορούσατε να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα: Coping with Test Pain, Discomfort, and Anxiety(Αντιμετωπίζοντας τη δοκιμασία του πόνου, τη δυσφορία και το άγχος), Tips on Blood Testing (Μικρέςσυμβουλέςγιατιςεξετάσειςαίματος), Tips to Help Children through Their Medical Tests(Σύντομες συμβουλές να βοηθήσετε τα παιδιά για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις), και Tips to Help the Elderly through Their Medical Tests(Σύντομες συμβουλές να βοηθήσετε τα ηλικιωμένα άτομα για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις).

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του δείγματος;

Καμία προετοιμασία δεν χρειάζεται.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά16.04.2015