Ουρικό οξύ

Επίσης γνωστό ως:
Επιστημονική ονομασία: Ουρικό οξύ
Σχετικές εξετάσεις:

1. Αν έχω υψηλές τιμές ουρικού οξέος, μπορώ να τις χαμηλώσω εύκολα ή χρειάζεται να παίρνω φάρμακα όλη μου τη ζωή;
2. Τι είναι η ποδάγρα;
3. Άκουσα ότι οι γυναίκες δεν παθαίνουν ποδάγρα. Είναι αλήθεια;

1. Αν έχω υψηλές τιμές ουρικού οξέος, μπορώ να τις χαμηλώσω εύκολα ή χρειάζεται να παίρνω φάρμακα όλη μου τη ζωή;

Ανάλογα με την κατάσταση που προκαλεί τις υψηλές τιμές ουρικού οξέος, μπορεί να μην χρειάζεστε φάρμακα. Αν έχετε ένα οξύ περιστατικό εξαιτίας υψηλού ουρικού οξέος, όπως  ποδάγρα gout, ο ιατρός σας μπορεί να σας προτείνει το φάρμακο κολχικίνη  και ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως ασπιρίνη ή ιμπουπροφένη. Αυτή η θεραπεία συνήθως είναι βραχυπρόθεσμη.

Εντούτοις, μπορεί να πρέπει να μείνετε σε θεραπεία συντήρησης για μερικά χρόνια, ωσότου τα επίπεδα του ουρικού σας να ελέγχονται επαρκώς. Μπορεί να λάβετε φάρμακα που θα βοηθήσουν  το σώμα σας να αποβάλλει ουρικά άλατα, όπως η προβενεσίδη, ή φάρμακα που παρεμβαίνουν στον μηχανισμό παραγωγής ουρικού οξέος, όπως η αλλοπουρινόλη.

Αν έχετε κάνει χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία ίσως πρέπει να εξετάζετε το ουρικό οξύ σας συχνότερα και πιθανόν να πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση για κάποιο χρόνο.

2. Τι είναι η ποδάγρα;
Η ποδάγρα  είναι μία από τις συχνότερες γνωστές μορφές αρθρίτιδας . Εμφανίζεται σε οξεία μορφή συνήθως τη νύχτα, και μέσα σε 12 περίπου ώρες μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος και πρήξιμο της άρθρωσης. Η ποδάγρα συνήθως επηρεάζει μία ή δύο αρθρώσεις κάθε φορά, τυπικά στους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών. Συχνά συμβαίνει στο μεγάλο δάκτυλο και οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν όταν τα σκεπάσματα τρίβονται στο μεγάλο δάκτυλο προκαλώντας έντονο πόνο. Η ποδάγρα συμβαίνει όταν κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται στις αρθρώσεις. Αυτοί οι κρύσταλλοι προκαλούν φλεγμονή.

Χωρίς θεραπεία, μία οξεία προσβολή ποδάγρας θεραπεύεται σε περίπου μία εβδομάδα. Μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι την επόμενη προσβολή. Με την πάροδο του χρόνου επηρεάζονται περισσότερες αρθρώσεις και η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αναπηρίες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική συμβουλή και θεραπευτική αγωγή αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ποδάγρα. Ο ιατρός σας θα παραγγείλει μία εξέταση ουρικού οξέος και μπορεί να χρειαστεί να πάρει υγρό από την άρθρωση με μία σύριγγα, για να ελέγξει την ύπαρξη μικροσκοπικών κρυστάλλων.

3. Άκουσα ότι οι γυναίκες δεν παθαίνουν ποδάγρα. Είναι αλήθεια;

Όχι. Η ποδάγρα προσβάλλει συνήθως άνδρες και είναι πολύ σπάνια σε γυναίκες μέχρι την εμμηνόπαυση, την περίοδο της ζωής της γυναίκας, που σταματά η έμμηνος ρύση.



Τροποποιήθηκε τελευταία φορά19.05.2010