Ουρικό οξύ

Επίσης γνωστό ως:
Επιστημονική ονομασία: Ουρικό οξύ
Σχετικές εξετάσεις:

Τι προσδιορίζεται ;
Το ουρικό οξύ παράγεται κατά τον καταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες είναι χημικές ουσίες, που προέρχονται από τα νουκλεϊκά οξέα (DNA). Ελευθερώνονται στην κυκλοφορία μέσω της πέψης τροφών ή λόγω της φυσιολογικής καταστροφής και ανανέωσης των κυττάρων του σώματος. Το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος αποβάλλεται από τους νεφρούς στα ούρα, το υπόλοιπο μέσω των κοπράνων.
Αν παράγεται πολύ ουρικό οξύ, ή αν δεν αποβάλλεται αρκετό, τότε μπορεί να συσσωρεύεται. Η παρουσία περίσσειας ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μία κατάσταση που ονομάζεται ποδάγρα μία φλεγμονή που παρατηρείται στις αρθρώσεις, όταν σχηματίζονται στο αρθρικό υγρό κρύσταλλοι ουρικού οξέος.
Οι κοινότερες αιτίες για την συσσώρευση ουρικού οξέος είναι γενετική προδιάθεση υπερπαραγωγής του ή μειωμένη λειτουργικότητα των νεφρών, που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη ικανότητα αποβολής του ουρικού οξέος.

Πώς συλλέγεται το δείγμα;

Το δείγμα λαμβάνεται με μία σύριγγα από μία φλέβα στο μπράτσο σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις προκαλεί σε εσάς ή σε κάποιον που βρίσκεται στην φροντίδα σας άγχος, ντροπή ή δυσφορία, ίσως πρέπει να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα:
Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο, την δυσφορία και το άγχος των εργαστηριακών εξετάσεων, Οδηγίες για τον έλεγχο του αίματος, Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές εξετάσεις τους και Πώς να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές εξετάσεις τους.

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά19.05.2010