Ουρικό οξύ

Επίσης γνωστό ως:
Επιστημονική ονομασία: Ουρικό οξύ
Σχετικές εξετάσεις:

Πώς χρησιμοποιείται;
Πότε παραγγέλλεται;
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
 
Πώς χρησιμοποιείται;
Η εξέταση του ουρικού οξέος χρησιμοποιείται από τον ιατρό για να διαπιστώσει αν το σώμα καταστρέφει κύτταρα πολύ γρήγορα, ή αν δεν αποβάλλει ουρικό οξύ αρκετά γρήγορα. Η εξέταση επίσης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιπέδων ουρικού οξέος όταν ο ασθενής υφίσταται χημειοθεραπεία ή  ραδιοθεραπεία.
 
Πότε παραγγέλλεται;
Η εξέταση του ουρικού οξέος παραγγέλλεται όταν ο ιατρός σας υποπτεύεται υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Κάποιοι ασθενείς με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος έχουν μία ασθένεια που ονομάζεται ποδάγρα, που είναι μία κληρονομούμενη διαταραχή, που επηρεάζει τον καταβολισμό των πουρινών. Οι ασθενείς με ποδάγρα υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις, συχνότερα των δακτύλων των ποδιών, αλλά μπορεί και σε άλλες. εξέταση επίσης παραγγέλλεται σαν εξέταση παρακολούθησης, όταν ο ασθενής έχει υποστεί χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία, για να διαπιστωθεί αν τα επίπεδα του ουρικού οξέος αυξάνονται επικίνδυνα. Η εξέταση μπορεί επίσης να παραγγελθεί αν ο ασθενής φαίνεται να έχει προβλήματα στους νεφρούς. Οι ασθενείς που έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος συχνά μπαίνουν σε ειδική θεραπεία με φάρμακα, ώστε τα επίπεδα ουρικού οξέος να χαμηλώσουν.
 
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη τιμή, που να καθορίζει ένα παθολογικό αποτέλεσμα. Στο απαντητικό του εργαστηρίου πρέπει να περιλαμβάνεται ένα εύρος τιμών (εύρος αναφοράς) που καθορίζει ποιες τιμές αναμένονται βάσει της ηλικίας, του φύλου σας και της μεθόδου που χρησιμοποίησε το εργαστήριο Για περισσότερες πληροφορίες για το εύρος αναφοράς παρακαλούμε να διαβάσετε το άρθρο Εύρος Αναφοράς και Τι Σημαίνει. To Lab Tests Online συνιστά να συζητάτε με τον ιατρό σας την σημασία των αποτελεσμάτων σας.


Επίπεδα ουρικού οξέος υψηλότερα από το όριο αναφοράς σημαίνουν ότι το σώμα δεν διαχειρίζεται σωστά τον καταβολισμό των πουρινών. Ο ιατρός θα θέλει να μάθει αν αυτό οφείλεται σε υπερπαραγωγή ουρικού οξέος ή εάν το σώμα δεν μπορεί να αποβάλλει το ουρικό οξύ.
Αυξημένες συγκεντρώσεις ουρικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις, που οδηγεί σε φλεγμονή των αρθρώσεων και πόνο χαρακτηριστικό ποδάγρας. Το ουρικό οξύ μπορεί επίσης να σχηματίσει κρυστάλλους ή πέτρες στους νεφρούς, που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή τους.
Χαμηλά επίπεδα ουρικού οξέος ευρίσκονται σπανιότερα από ότι υψηλά επίπεδα και σπάνια θεωρούνται λόγος ανησυχίας. Αν και οι χαμηλές τιμές μπορεί να συσχετιστούν με κάποια είδη ηπατικών ή νεφρικών νοσημάτων, με έκθεση σε τοξικές ουσίες και, σπανιότερα, σαν αποτέλεσμα κληρονομούμενης μεταβολικής ανωμαλίας, αυτές οι καταστάσεις τυπικά ελέγχονται με άλλες εξετάσεις και χαρακτηρίζονται από ειδικά συμπτώματα και δεν γίνεται η διάγνωση τους με ένα μεμονωμένο χαμηλό αποτέλεσμα ουρικού οξέος.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω
;
Πολλά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές ουρικού οξέος. Ειδικότερα, διουρητικά φάρμακα, όπως η θειαζίδη μπορεί να προκαλέσουν αύξηση.
Η ασπιρίνη και άλλα σαλικυλικά έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο ουρικό οξύ. Σε χαμηλά επίπεδα ασπιρίνης (όπως σε περιπτώσεις περιστασιακής χρήσης), η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ στο αίμα. Υψηλές δόσεις αφετέρου (όπως λαμβάνονται στη θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας), η ασπιρίνη μειώνει την συγκέντρωση του ουρικού οξέος.
Άνθρωποι με πέτρες ουρικού οξέος στους νεφρούς ή ποδάγρα,  πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε πουρίνες, όπως τα εντόσθια (π.χ. ήπαρ και νεφροί), σαρδέλες και αντζούγιες. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται το αλκοόλ, επειδή επιβραδύνει την απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα. Η δίαιτα, ο υποσιτισμός και η εντατική άσκηση αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Αν και η εξέταση του ουρικού οξέος δεν μπορεί να διαγνώσει με βεβαιότητα ποδάγρα, μία εξέταση ουρικού μονονάτριου στο αρθρικό υγρό μπορεί.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά19.05.2010