Νάτριο

Επίσης γνωστό ως: Sodium, Na
Επιστημονική ονομασία: Na
Σχετικές εξετάσεις: Χλώριο, Κάλιο, CO2, Electrolytes

1.Ποια είναι η προτεινόμενη διατροφική πρόσληψη;

2.Είναι κάποιος σε ιδιαίτερο κίνδυνο για χαμηλά ή υψηλά επίπεδα; 
 

1.Ποια είναι η προτεινόμενη διατροφική πρόσληψη;
Ο διατροφικός πίνακας συνιστά πρόσληψη νατρίου χαμηλότερη από 2400 mg ημερησίως για τους ενήλικες. Οι άνθρωποι συνήθως προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα νατρίου με την καθημερινή τους τροφή, αλλά είναι σημαντικό να μην υπερβαίνουν την προτεινόμενη μέγιστη ποσότητα.
 
Οι πιο συνηθισμένες διαιτητικές πηγές νατρίου είναι συχνά τα προϊόντα στα οποία έχει προστεθεί αλάτι κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους όπως τυριά, σούπες, τουρσιά και αλμυρά κουλουράκια. Επίσης άλλα προϊόντα, που παρασκευάζονται εμπορικά ή τα φαγητά των εστιατορίων έχουν γενικά πολύ αλάτι.
 
Για τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο νάτριο ή υπέρταση, η μειωμένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μειώνοντας το νάτριο ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.
 
Η γεύση σας για αλάτι είναι επίκτητη και αναστρέψιμη. Καθώς χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι, η προτίμησή σας γι’ αυτό μειώνεται. 
 
2. Είναι κάποιος σε ιδιαίτερο κίνδυνο για χαμηλά ή υψηλά επίπεδα;
Ναι. Τα άτομα που έχουν διάρροια, άφθονη εφίδρωση, εγκαύματα, εμέτους, νόσο Addison, νεφρικά νοσήματα ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου. Άτομα με αφυδάτωση,  χρήση διουρητικών, σύνδρομο Cushing, κυστική ίνωση, νευρολογικές διαταραχές, υποθυρεοειδισμό ή νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα νατρίου.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά02.12.2008