Νάτριο

Επίσης γνωστό ως: Sodium, Na
Επιστημονική ονομασία: Na
Σχετικές εξετάσεις: Χλώριο, Κάλιο, CO2, Electrolytes

Τι ελέγχεται;
 
Αυτό η εξέταση μετράει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα. Το νάτριο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, που περιλαμβάνει και τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Υπερβολική ποσότητα νατρίου όμως μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το ιόν του νατρίου είναι ένα θετικά φορτισμένο στοιχείο που συνεργάζεται με άλλους ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο, χλώριο και ολικό διοξείδιο του άνθρακα ( CO 2 ), για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας των υγρών του σώματος. Για παράδειγμα, ο οργανισμός χάνει ηλεκτρολύτες με τον ιδρώτα και πρέπει να τους αντικαταστήσει. Το νάτριο βρίσκεται σε όλα τα υγρά του σώματος αλλά βρίσκεται στη μεγαλύτερη στο αίμα και στο εξωκυττάριο υγρό (το υγρό που υπάρχει έξω από τα κύτταρα του σώματος). Αυτό το εξωκυττάριο νάτριο καθώς και όλα τα υγρά του σώματος ρυθμίζεται από τα νεφρά.
 
Προσλαμβάνουμε νάτριο με την τροφή μας, από το μαγειρικό αλάτι (χλωριούχο νάτριο NaCl), και σε ένα βαθμό από τις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κανονική πρόσληψη νατρίου. Το σώμα χρησιμοποιεί όσο χρειάζεται και το υπόλοιπο απεκκρίνεται από τους νεφρούς με τα ούρα ώστε να διατηρηθεί η συγκέντρωση νατρίου εντός ορισμένων ορίων. Αυτό επιτυγχάνεται με:
 
  • Την παραγωγή ορμονών που μπορούν να αυξήσουν (νατριουρητικό πεπτίδιο) ή να μειώσουν αλδοστερόνη) το νάτριο που αποβάλλεται με τα ούρα.
  • Με την παραγωγή ορμόνης που εμποδίζει τις απώλειες (αντιδιουρητική ορμόνη, ADH) και
  • Ρυθμίζοντας το αίσθημα της δίψας. (ακόμη και 1% αύξηση του νατρίου στο αίμα θα μας προκαλέσει δίψα, θα μας κάνει να πιούμε νερό, ώστε να επανέλθουν τα επίπεδα νατρίου στο φυσιολογικό.


Μη φυσιολογικό νάτριο αίματος συνήθως οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα σε ένα από αυτά τα συστήματα ελέγχου. Όταν τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα αλλάζουν, η περιεκτικότητα σε νερό του οργανισμού αλλάζει επίσης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται από αφυδάτωση ή οίδημα, ειδικά στα πόδια.

[Back to top]
  
 Πώς γίνεται η συλλογή του δείγματος για την εξέταση;
 
Δείγμα αίματος λαμβάνεται με βελόνα από το μπράτσο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί δείγμα ούρων.
 
Σημείωση: Αν το να υποβληθείτε σε ιατρικό έλεγχο προκαλεί σε  εσάς ή σε κάποιο δικό σας πρόσωπο άγχος, στενοχώρια ή ακόμα και δυσκολία στο να χειρισθείτε την κατάσταση, θα πρέπει να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα:
Αντιμετωπίζοντας τον Πόνο των ιατρικών εξετάσεων, Ενόχληση και Άγχος, Πληροφορίες για εξετάσεις αίματος, Πληροφορίες για να βοηθήσουμε τα παιδιά στις ιατρικές εξετάσεις και Πληροφορίες για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους στις ιατρικές εξετάσεις.
‘Άλλο άρθρο: Ακολούθησε το δείγμα, διαφωτίζει τη λήψη και την πορεία του δείγματος αίματος και του φαρυγγικού επιχρίσματος.
 
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία ώστε να είναι βέβαια η ποιότητα του δείγματος;
Δε χρειάζεται καμία προετοιμασία.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά02.12.2008