Αμυλάση

Επίσης γνωστό ως: Αμυλάση, αίματος και ούρων
Επιστημονική ονομασία: α-Αμυλάση
Σχετικές εξετάσεις: Λιπάση

Πώς χρησιμοποιείται;
Πότε ζητείται;
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω ;

Πώς χρησιμοποιείται ;
 
Η αμυλάση αίματος ζητείται για να βοηθήσει στην διάγνωση οξείας ή χρόνιας παγκρεατίτιδας  (φλεγμονή του παγκρέατος) και άλλων διαταραχών, που μπορεί να περιλαμβάνουν το πάγκρεας. Μπορεί να ζητηθεί επίσης αμυλάση ούρων ή κάθαρση κρεατινίνης creatinineclearance μαζί με αμυλάση ούρων για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας, αφού η μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας κάθαρσης αμυλάσης.
Οι εξετάσεις αμυλάσης συχνά χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της θεραπείας κάποιων καρκίνων του παγκρέατος και μετά από αφαίρεση  χολόλιθων, που έχουν προκαλέσει προβλήματα στη χολή.

[Back to top]


Πότε ζητείται ;
Μία εξέταση αμυλάσης αίματος μπορεί να ζητηθεί όταν ένας ασθενής έχει συμπτώματα παγκρεατικής διαταραχής pancreaticdisorder, όπως έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετός, απώλεια όρεξης ή ναυτία. Μία εξέταση αμυλάσης ούρων μπορεί να ζητηθεί μαζί ή μετά από εξέταση αμυλάσης αίματος. Οι εξετάσεις αυτές επίσης ζητούνται όταν ο ιατρός θέλει να παρακολουθήσει την πορεία της υγείας ενός ασθενούς ή να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού σχήματος.

[Back to top]

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν είναι διαθέσιμο ένα τυπικό εύρος τιμών αναφοράς για αυτή την εξέταση. Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, που περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, το φύλο, την πληθυσμιακή ομάδα και την μέθοδο προσδιορισμού, τα αριθμητικά αποτελέσματα έχουν διαφορετική σημασία από εργαστήριο σε εργαστήριο. Το απαντητικό σας πρέπει να περιλαμβάνει το εύρος τιμών αναφοράς για την εξέταση, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαστήριο. Το Lab Tests Online συνιστά θερμά να συζητήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασης σας με τον γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες για το εύρος τιμών αναφοράς παρακαλούμε να διαβάσετε το άρθρο Εύρος τιμών αναφοράς και Τι Σημαίνει.
Στην οξεία παγκρεατίτιδα, η αμυλάση στο αίμα αυξάνει (συχνά σε επίπεδα 4-6 φορές υψηλότερα από το άνω όριο του φυσιολογικού εύρους τιμών, που συχνά ονομάζεται ανώτατο φυσιολογικό όριο). Η αύξηση εμφανίζεται σε διάστημα 12 ωρών μετά τη βλάβη στο πάγκρεας και γενικά οι τιμές παραμένουν υψηλές μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη επιτυχώς, οπότε τα επίπεδα αμυλάσης θα επιστρέψουν στο κανονικό σε λίγες ημέρες.
Στην χρόνια παγκρεατίτιδα, τα επίπεδα αμυλάσης θα είναι αρχικά μέτρια αυξημένα, αλλά συχνά μειώνονται με το χρόνο, καθώς επεκτείνεται η βλάβη.
Τα επίπεδα αμυλάσης μπορεί επίσης να αυξηθούν σημαντικά σε ασθενείς με απόφραξη του παγκρεατικού πόρου, καρκίνο στο πάγκρεας και χολολιθίαση. Τα επίπεδα αμυλάσης αίματος και ούρων επίσης μπορεί να είναι αυξημένα σε πολλές άλλες καταστάσεις, όπως καρκίνο ωοθηκών ovariancancer, καρκίνο του πνεύμονα, εξωμήτριο κύηση, μαγουλάδες, απόφραξη των εντέρων ή διάτρηση έλκους, αλλά τα επίπεδα αμυλάσης συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για την διάγνωση ή την παρακολούθηση αυτών των διαταραχών. Μειωμένα επίπεδα αμυλάσης αίματος και ούρων μπορεί να είναι ενδεικτικά μόνιμης βλάβης των κυττάρων του παγκρέατος, που παράγουν αμυλάση. Αυξημένα επίπεδα  αμυλάσης αίματος με φυσιολογική προς χαμηλή αμυλάση ούρων μπορεί να είναι ενδεικτικά μειωμένης νεφρικής λειτουργίας ή παρουσίας μακροαμυλάσης, ενός καλοήθους benign συμπλόκου αμυλάσης και άλλων πρωτεϊνών που συσσωρεύεται στο αίμα.
Επειδή οι τιμές αναφοράς αμυλάσης διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, ανάλογα με την μέθοδο ανάλυσης, δεν υπάρχει μία γενικά αποδεκτή τιμή, που να μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική ή υψηλή.

[Back to top]


Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;
Στην οξεία παγκρεατίτιδα, τα επίπεδα αμυλάσης αυξάνονται παράλληλα με τα επίπεδα λιπάσης lipase, αν και τα επίπεδα λιπάσης αυξάνονται πιο αργά και παραμένουν υψηλά για περισσότερο χρόνο.
Η χρόνια παγκρεατίτιδα συχνά σχετίζεται με αλκοολισμό alcoholism. Μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό ή απόφραξη του παγκρεατικού πόρου και παρατηρείται σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, όπως η κυστική ίνωση cysticfibrosis. Τα επίπεδα αμυλάσης μπορεί να είναι μέτρια αυξημένα σε χρόνια παγκρεατίτιδα αλλά συχνά μειώνονται με τον καιρό, καθώς επεκτείνεται η βλάβη στο πάγκρεας.
 


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά10.06.2008