Τι είναι;


Η Παγκρεατίτιδα είναι οξεία ή χρόνια φλεγμονή του παγκρέατος. Τα οξέα επεισόδια συνήθως χαρακτηρίζονται από ισχυρό κοιλιακό άλγος, που ακτινοβολεί από το πάνω μέρος της κοιλίας ως την πλάτη και μπορεί να προκαλέσουν από μετρίου βαθμού διόγκωση του παγκρέατος ως δυνητικά θανατηφόρα παγκρεατική ανεπάρκεια. Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μία προοδευτική κατάσταση, που περιλαμβάνει μία σειρά οξέων επεισοδίων. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν διακοπτόμενο ή διαρκή πόνο και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη των ιστών του παγκρέατος.
Το πάγκρεας είναι ένα στενό, πεπλατυσμένο όργανο, που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή κοιλότητα, πίσω από το στομάχι και κάτω από το ήπαρ. Αποτελείται από εξωκρινείς ιστούς, που παράγουν ισχυρά ένζυμα, που βοηθούν στην πέψη των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων στο λεπτό έντερο και διττανθρακικά, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Επίσης διαθέτει «νησίδες» ενδοκρινών ιστών, που παράγουν τις ορμόνες ινσουλίνη και γλυκαγόνη, που είναι ζωτικές για την μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα του σώματος.
Κανονικά, τα περισσότερα παγκρεατικά πεπτικά ένζυμα παράγονται και μεταφέρονται στο δωδεκαδάκτυλο σε μη ενεργή μορφή. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί της παγκρεατίτιδας δεν είναι καλά κατανοητοί, θεωρείται ότι κατά την διάρκεια των προσβολών παγκρεατίτιδας η μεταφορά αυτών των ενζύμων στο δωδεκαδάκτυλο παρεμποδίζεται ή και αναστέλλεται, με αποτέλεσμα τα ένζυμα να ενεργοποιούνται όσο βρίσκονται ακόμη στο πάγκρεας και να αρχίζουν την πέψη και καταστροφή του παγκρέατος.
Η παγκρεατίτιδα απαντάται συχνότερα στους άνδρες και είναι γνωστό ότι συνδέεται με και ενισχύεται από τον αλκοολισμό και νόσους της χοληδόχου κύστης (που προκαλούνται από χολόλιθους που φράσσουν τον χοληδόχο πόρο στο σημείο που, μαζί με τον ηπατικό πόρο συνδέονται στο δωδεκαδάκτυλο). Αυτές οι δύο καταστάσεις ευθύνονται για περίπου 80% των περιπτώσεων οξείας παγκρεατίτιδας και αποτελούν την κυριότερη αιτία χρόνιας παγκρεατίτιδας. Το 10% των περιστατικών οφείλεται σε ιδιοπαθή (άγνωστα) αίτια και 10% οφείλονται σε:

  • Φάρμακα όπως βαλπροϊκό οξύ και οιστρογόνα
  • Ιογενείς λοιμώξεις όπως παρωτίτιδα, λοιμώδης μονοπυρήνωση, και ηπατίτιδα Α και Β
  • Υπερτριγλυκεριδαιμία, υπερπαραθυρεοειδισμός ή υπερασβεσταιμία
  • Κυστική ίνωση
  • Σύνδρομο Reye στα παιδιά
  • Καρκίνος του παγκρέατος
  • Χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του παγκρέατος (επεμβάσεις στον χοληδόχο πόρο) ή τραυματισμός
     
next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 01.12.2008