Τι είναι

Ο αλκοολισμός είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης αφεψημάτων που περιέχουν αλκοόλ. Ο αλκοολισμός, γνωστός και ως εξάρτηση από το αλκοόλ, είναι μια ασθένεια που συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα συμπτώματα:

  • Φυσική εξάρτηση: στερητικά συμπτώματα όπως ναυτία, εφίδρωση, ρίγος και άγχος μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Ανοχή: η ανάγκη να καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.
  • Επιθυμία: μια ισχυρή ανάγκη ή αναγκαιότητα να πιει ο εξαρτημένος αλκοόλ.
  • Απώλεια ελέγχου: δεν είναι σε θέση να διακοπεί η κατανάλωση άπαξ και έχει ξεκινήσει ο εθισμός.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ευρέως διαδεδομένη. Σύμφωνα με το Γραφείο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Μεγάλη Βρετανία, το 27% των ανδρών και το 15% των γυναικών πίνουν πάνω από την επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, θέτοντας τον εαυτό τους σε υψηλό κίνδυνο για κοινωνικά ή υγειονομικά προβλήματα ενώ ένα στα δεκατρία άτομα είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ στη Μεγάλη Βρετανία – οι διπλάσιοι δηλαδή από αυτούς που είναι εξαρτημένοι σε όλων των ειδών τα ναρκωτικά, συμπεριλαμβάνοντας και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στους πιο σημαντικούς κινδύνους υγείας του αλκοολισμού περιλαμβάνονται η  ηπατική νόσος, η καρδιακή νόσος, ορισμένες μορφές καρκίνου, η παγκρεατίτιδα και  οι διαταραχές του νευρικού συστήματος. Οι παθήσεις αυτές αναπτύσσονται συχνά σταδιακά και μπορεί να γίνουν εμφανείς μόνο μετά από μακροχρόνια και υπερβολική κατανάλωση. Επίσης οι γυναίκες τείνουν να αναπτύξουν αυτά τα προβλήματα υγείας πριν από τους άνδρες. Το ήπαρ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε ασθένειες που σχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, με πιο συχνή την αλκοολική ηπατίτιδα (φλεγμονή) ή την κίρρωση (ουλές του ήπατος).

Οι ειδικοί έχουν ορίσει ένα δεύτερο πρόβλημα, που ονομάζεται κατάχρηση αλκοόλ, ως κάτι διαφορετικό από τον αλκοολισμό. Η διαφορά είναι ότι όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, δεν έχουν τόσο ισχυρή επιθυμία για αλκοόλ, απώλεια  ελέγχου ή ακόμα και σωματική εξάρτηση. Παρόλα αυτά τα άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να αναπτύξουν τα σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με τον αλκοολισμό. Η κατάχρηση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση αλκοόλ που οδηγεί σε  συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιακών, σχολικών ή οικιακών καθηκόντων, επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τον νόμο σε σχέση με το αλκοόλ (π.χ. συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια του).

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014