- Πώς χρησιμοποιείται;
- Πότε παραγγέλνεται;
- Τι σημαίνει το αποτέλεσμα;
- Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να μάθω;
Πως χρησιμοποιείται;
Η εξέταση για την απομόνωση ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, αφορά μόνο τα στελέχη αυτά και κανένα άλλο παθογόνο. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανίχνευση φορείας κάποιου ατόμου ή για να καθοριστεί αν αυτά τα ανθεκτικά στελέχη έχουν παραμείνει στο σημείο που είχαν απομονωθεί ακόμη και μετά τη θεραπεία. Στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της πηγής της διασποράς. Σε εθνικό επίπεδο, χρησιμοποιείται σε ερευνητικές εργασίες που αφορούν τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά των στελεχών αυτών, τα οποία κυκλοφορούν στον γενικό πληθυσμό ή σε κάποιο συγκεκριμένο ίδρυμα.
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την απομόνωση των στελεχών αυτών είναι η καλλιέργεια. Αυτή η μέθοδος επιβεβαιώνει την παρουσία των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη χρυσιζόντων σταφυλόκοκκων αλλά η καλλιέργεια απαιτεί χρόνο, 1 με 2 ημέρες. Ο γιατρός με ένα στυλεό παίρνει υλικό από τα ρουθούνια ενός ασυμπτωματικού ατόμου και καλλιεργείται το υλικό, το οποίο τοποθετείται σε θρεπτικό μέσο, επωάζεται και στη συνέχεια εξετάζεται για την ύπαρξη ή μη των στελεχών αυτών. Με στυλεό μπορεί να συλλεχθεί επίσης υλικό από μια πληγή ή δερματική λοίμωξη ατόμου που έχει ήδη λάβει θεραπεία για ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, και τα 2 δείγματα να καλλιεργηθούν ταυτόχρονα.
Μερικά νοσοκομεία έχουν λάβει μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς των στελεχών αυτών λαμβάνοντας δείγματα για φορεία από ασθενείς που θεωρούν ότι είναι υψηλού κινδύνου να αποικισθούν με αυτά τα στελέχη ή και σε όλους τους ασθενείς που εισέρχονται στο νοσοκομείο. Όταν προκύπτει μία νοσοκομειακή επιδημία από τέτοια στελέχη, δείγματα λαμβάνονται από μέλη της οικογένειας των ασθενών, από το νοσηλευτικό προσωπικό και από αυτούς που έρχονται σε στενή επαφή με τους προσβληθέντες, ώστε να εντοπιστεί η πηγή της διασποράς και να περιοριστεί η επιδημία. Σε ιδρύματα, όπως οίκους ευγηρίας, μεγάλος αριθμός ατόμων μπορεί να ελεγχθεί, ώστε να εντοπιστεί η πηγή της διασποράς.
Για την ανίχνευση αυτών των στελεχών, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι μοριακής βιολογίας, που επιτρέπουν την ταχύτερη ανίχνευση των στελεχών αυτών. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται η ανίχνευση του γονιδίου mecA, το οποίο προσφέρει αντοχή στα αντιβιοτικά μεθικιλλίνη, οξακιλλίνη, ναφκιλλίνη, και δικλοξακιλλίνη καθώς και στα άλλα β-λακταμικά αντιβιοτικά. Οι μοριακές αυτές δοκιμασίες έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης των στελεχών αυτών εντός ωρών, αντί για ημέρες που είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια. Γίνονται ήδη μελέτες για να εξακριβωθεί η χρησιμότητα αυτών των ταχύτερων αλλά και πιο ακριβών μεθόδων.
Πότε παραγγέλνεται η εξέταση;
Όταν ο γιατρός ή ο ερευνητής νοσοκομείου ή άλλου ιδρύματος θέλει να εκτιμήσει τον κίνδυνο αποικισμού με αυτά τα στελέχη σε ένα άτομο, στα μέλη της οικογένειάς του ή και σε μέλη της κοινότητας, που θα μπορούσαν να αποτελούν την πηγή διασποράς των στελεχών. Π.χ. μερικοί πληθυσμοί που έρχονται σε στενή σωματική επαφή, όπως οι παίκτες ποδοσφαίρου, οι ένοικοι ενός ιδρύματος, το προσωπικό του νοσοκομείου κλπ. Μπορεί να ελεγχθούν για φορεία σταφυλόκοκκου, εάν έχει συμβεί αυξημένος αριθμός λοιμώξεων στο στενό τους περίγυρο. Ακόμη, μερικές φορές ένα άτομο που έχει λάβει θεραπεία για εκρίζωση της φορείας σταφυλόκοκκου, μπορεί να ελεγχθεί μετά το πέρας της θεραπείας, για το αν παραμένει ή όχι φορέας.
Τι σημαίνει η εξέταση;
Αν είτε ή καλλιέργεια είτε η μοριακή δοκιμασία είναι θετική για στελέχη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη, τότε το άτομο είναι αποικισμένου με τέτοια στελέχη στην περιοχή που ελέγχθηκε, που είναι συνήθως τα ρουθούνια. Αν η δοκιμασία είναι θετική, τότε τα βακτήρια είναι ακόμη παρόντα στο σημείο. Αν είναι αρνητική, αυτό σημαίνει ότι είναι απόντα ή είναι παρόντα σε μικρούς αριθμούς, που δεν μπορούν να ανιχνευτούν.
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε;
Όταν απομονωθούν τέτοια στελέχη στην καλλιέργεια, μπορεί να γίνει και περαιτέρω έλεγχος. Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει τον καθορισμό του τύπου και των υποτύπων των στελεχών του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου. Παρόλο που ο καθορισμός των τύπων δεν είναι απαραίτητος για τον καθορισμό της θεραπείας, είναι χρήσιμος στο να μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με διασπορά της λοίμωξης και την παραγωγή ή μη τοξινών και άλλων λοιμογόνων παραγόντων από αυτά τα στελέχη.