Έλεγχος για ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη στελέχη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου

Επίσης γνωστό ως: MRSA
Επιστημονική ονομασία: Ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκοι
Σχετικές εξετάσεις:

Τι ελέγχεται;
Οι εξετάσεις αυτές ανιχνεύουν την ύπαρξη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA).  Τα στελέχη αυτά είναι ανθεκτικά στο αντιβιοτικό μεθικιλλίνη και σε όλα τα σχετιζόμενα β-λακταμικά αντιβιοτικά, όπως η οξακιλλίνη. Τα στελέχη αυτά πρωτοεμφανίστηκαν νωρίς στη δεκαετία του 1960 και έκτοτε έχουν αποτελέσει πρόβλημα τόσο μεμονωμένα όσο και σε επιδημίες σε νοσοκομεία, σε φυλακές και σε άλλα ιδρύματα.

Τα στελέχη αυτά έχουν προκαλέσει σημαντικό αριθμό σοβαρών δερματικών, πνευμονικών,  οστικών λοιμώξεων και ενδοκαρδίτιδων, λοιμώξεων που δύσκολα θεραπεύονται κι έχουν αποβεί και θανατηφόρες. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν θεσπίσει κανόνες στην προσπάθειά τους να ξεριζώσουν τα ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη στελέχη και να ελέγξουν τη διασπορά των στελεχών αυτών από ασθενή σε ασθενή. Αυτό είναι πράγματι πρόκληση, αφού ο σταφυλόκοκκος είναι ένα κοινό παθογόνο που αποικίζει το δέρμα και τη μύτη στο 25 με 30% του πληθυσμού. Παλαιότερα, μόνο το 0.8% των υγιών ατόμων ήταν αποικισμένοι με ανθεκτικά στη μεθικιλλίνη στελέχη, αλλά την τελευταία δεκαετία το ποσοστό αυτό ανήλθε 1.5%, σε επιλεγμένους πληθυσμούς είναι ακόμη υψηλότερο (9% με 14%).

Από τη δεκαετία του 1960 ήδη έχουν αναφερθεί σποραδικές επιδημίες ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη στελεχών εξωνοσοκομειακώς,  αλλά τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά έχουν αυξηθεί ανησυχητικά και ο προβληματισμός των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Στο γενικό πληθυσμό, οι ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις σε άτομα κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων νέων ατόμων, χωρίς άλλα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου. Η έρευνα αυτών των επιδημιών έδειξαν ότι τα στελέχη αυτά έχουν διασπαρεί από άτομα αποικισμένα ή από ασθενείς κατόπιν στενής επαφής, όπως μέσω αθλημάτων ή σε μονάδες ημερήσιας φροντίδας, καθώς και μέσω επαφής με αποικισμένα αντικείμενα (όπως αυτά που μπορεί να μοιράζονται αθλητές, π.χ. πετσέτες, ψαλίδια, κλπ). Πρώιμα σημεία της δερματικής λοίμωξης με ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκους έχουν λαθεμένα  θεωρηθεί δείγματα από αράχνες. Τα στελέχη αυτά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, ιδίως μετά από ιογενή λοίμωξη, όπως π.χ. γρίππη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα στελέχη των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντων σταφυλόκοκκων του γενικού πληθυσμού είναι γενετικά διαφορετικά από τα στελέχη που αποκτώνται από ενδονοσοκομειακή μετάδοση. Οι ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκοι, που έχουν αποκτηθεί ενδονοσοκομειακώς είναι συνήθως ανθεκτικοί στα συνήθη αντιβιοτικά που χορηγούνται για τη θεραπεία των δερματικών λοιμώξεων και σε μερικές περιπτώσεις, η λοιμογονικότητά τους είναι εξαιρετικά μεγάλη, αφού παράγουν τοξίνες και προκαλούν διεισδυτικές λοιμώξεις. Η διάκριση νοσοκομειακών στελεχών και στελεχών του γενικού πληθυσμού όμως αμβλύνεται υπό την έννοια ότι άτομα από την κοινότητα εισέρχονται στα νοσοκομεία και αντίστροφα.

Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;
Ο γιατρός εισαγάγει με περιστροφικές κινήσεις έναν στυλεό και στα δύο ρουθούνια. Σπανιότερα, από στυλεό σε δερματική λοίμωξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις προκαλεί σε εσάς ή σε κάποιον που βρίσκεται στην φροντίδα σας άγχος, ντροπή ή δυσφορία, ίσως πρέπει να διαβάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω άρθρα:

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο, την δυσφορία και το άγχος των εργαστηριακών εξετάσεων, Κατανοώντας τις εξετάσεις σας, Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές εξετάσεις τουςκαι Πώς να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές εξετάσεις τους.

Χρειάζεται καμία προετοιμασία του ασθενούς;
Όχι.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά24.04.2013