Ανάλυση Αμνιακού υγρού

Επίσης γνωστό ως: Aμνιοπαρακέντηση, εξέταση αναπνευστικής ωριμότητας του εμβρύου
Επιστημονική ονομασία:
Σχετικές εξετάσεις:

Τι εξετάζεται;
Το αμνιακό υγρό περιβάλλει, προστατεύει και τρέφει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέπει στο μωρό να κινείται σχετικά ελεύθερα, προφυλάσσει τον ομφάλιο λώρο από την συμπίεση και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία. Το αμνιακό υγρό βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο και φυσιολογικά είναι ένα διαυγές έως υποκίτρινο υγρό και περιέχει πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά, ορμόνες και αντισώματα. Η παραγωγή του αρχίζει 1-2 εβδομάδες από την σύλληψη και αυξάνεται μέχρις όγκου 940 mlστη διάρκεια των 36 εβδομάδων κύησης. Το υγρό απορροφάται συνεχώς και ανανεώνεται.

Το έμβρυο καταπίνει και εισπνέει το αμνιακό υγρό και ελευθερώνει τα ούρα του σε αυτό. Μέσα σε αυτό βρίσκονται διάφορα κύτταρα και χημικές ουσίες από διάφορα μέρη του σώματος του εμβρύου. Για τους λόγους αυτούς η συλλογή και ανάλυση του αμνιακού υγρού συνδράμει σημαντικότατα στον έλεγχο της υγείας του εμβρύου.

Η ανάλυση του αμνιακού υγρού περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εξετάσεων που πραγματοποιούνται σε δείγμα αμνιακού υγρού που λαμβάνεται μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται αμνιοπαρακέντηση. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δείγμα που λαμβάνεται μεταξύ της 15ης και 20ης εβδομάδας κύησης και βοηθούν στη διάγνωση γενετικών ασθενειών όπως η χρωμοσωμική ανωμαλία του συνδρόμου Downκαι οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Οι εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε στιγμή μετά την 32η εβδομάδα κύησης για να εκτιμηθεί η ωριμότητα του πνεύμονα του εμβρύου καθώς και όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Μπορούν επίσης να γίνουν όταν υπάρχει υποψία ότι το έμβρυο έχει ασυμβατότητα ως προς την ομάδα αίματος της μητέρας και υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει αιμολυτική ασθένεια.

Για  να γίνει ο γενετικός έλεγχος και η χρωμοσωμική ανάλυση, τα κύτταρα του εμβρύου καλλιεργούνται για λίγες ημέρες υπό κατάλληλες συνθήκες μέσα στο εργαστήριο. Κάποιες όμως βιοχημικές εξετάσεις, όπως η χολερυθρίνη και η aFP (άλφα-φετοπρωτείνη) μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα χωρίς καλλιέργεια.

Πως συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;

To δείγμα του αμνιακού υγρού λαμβάνεται με τη διαδικασία της αμνιοπαρακέντησης.

Ανάλογα με την εβδομάδα κύησης, μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε άδεια ή γεμάτη κύστη κατά την διάρκεια εκτέλεσης της αμνιοπαρακέντησης. Φροντίστε να ακολουθήσετε οποιεσδήποτε πληροφορίες σας δοθούν.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά11.12.2013