Τ4

Επίσης γνωστό ως: Ολική T4 και ελεύθερη T4
Επιστημονική ονομασία: Θυροξίνη ή Τετραϊοωδοθυρονίνη
Σχετικές εξετάσεις: TSH, T3, Thyroid Antibodies

Τι προσδιορίζεται;
Προ σδιορίζεται η ποσότητα της θυροξίνης ή T 4 στο αίμα σας. Η T 4 είναι η μία από τις δύο κύριες ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα (η άλλη λέγεται τριϊωδοθυρονίνη ή Τ3). Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που έχει σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ και παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο του ρυθμού,  με τον οποίο το σώμα καταναλώνει ενέργεια. 
Το ανθρώπινο σώμα έχει έναν   μηχανισμό ανάδρασης, που ανάλογα διεγείρει ή αναστέλλει την παραγωγή ή/και την απελευθέρωση ορμονών του θυρεοειδούς. Με άλλα λόγια, όταν τα επίπεδα της T 4 στην κυκλοφορία του αίματος ελαττωθούν, ο υποθάλαμος (ένα όργανο του εγκεφάλου),  απελευθερώνει την Εκλυτική της θυρεοτροπίνης Ορμόνη ( TRH), η οποία διεγείρει την υπόφυση (ένα όργανο που βρίσκεται κάτω από τον υποθάλαμο) να απελευθερώσει θυρεοτροπίνη (TSH), η οποία με τη σειρά της διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα να παραγάγει ή και να απελευθερώσει περισσότερη T4. Όσο η συγκέντρωση τηςT4 στο αίμα αυξάνει, η ποσότητα της TSH, που απελευθερώνεται, ελαττώνεται.
Η T4 αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής ποσότητας των θυρεοειδικών  ορμονών, ενώ η T 3 αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% αυτής. Μεσα στο θυρεοειδή, η T 4 παράγεται και αποθηκεύεται συνδεδεμένη  με μιά πρωτεΐνη, την θυρεοσφαιρίνη. Οταν ο οργανισμός χρειασθεί θυρεοειδικές ορμόνες, ο θυρεοειδής παράγει T 4 ή T 3 ή/και ελευθερώνει αποθηκευμένη T 4 στην κυκλοφορία. Στο αίμα, η T 4 κυκλοφορεί είτε σε ελεύθερη μορφή, είτε σε συνδεδεμένη με πρωτεΐνη (κυρίως με τη Σφαιρίνη τη Δεσμευτική της θυροξίνης). Η συγκέντρωση της ελεύθερης T 4 είναι μόνον το 0.1%  περίπου της ολικής T 4 και αυτό το μικρό μέρος της ολικής θυροξίνης είναι το βιολογικά δραστικό. Επίσης, η T 4 γίνεται δραστική θυρεοειδική ορμόνη όταν μετατρέπεται σε T 3 στο ήπαρ αλλά και σε άλλους ιστούς.
[ Back to top]

Εαν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή T 4 (λόγω θυρεοειδικής δυσλειτουργίας ή ανεπάρκειας της TSH), τότε ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού,όπως αύξηση του βάρους, ξηρότητα δέρματος, δυσανεξία στο κρύο, διαταραχές περιόδου και κόπωση. Εαν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολλή T4, ο ρυθμός των λειτουργιών του οργανισμού επιταχύνεται και ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως ταχυπαλμία, νευρικότητα, απώλεια βάρους, αϋπνία, τρόμο στα χέρια και σακκούλες  γύρω από ξηρά, ερεθισμένα μάτια.  
Οι πιό συνηθισμένες αιτίες θυρεοειδικής δυσλειτουργίας έχουν αυτοάνοση προέλευση. Η νόσος του Graves προκαλεί  υπερθυρεοειδισμό ενώ η Hashimoto προκαλεί υποθυρεοειδισμο. Ο υπερ- αλλά και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκληθούν από θυρεοειδίτιδα ( φλεγμονή του θυρεοειδούς), από καρκίνο του θυρεοειδούς καθώς και από αυξημένη ή ελαττωμένη παραγωγή της TSH . Η επίδραση  αυτών των καταστάσεων στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να ανιχνευθεί και να παρακολουθείται μετρώντας είτε την ολική T4 (περιλαμβάνει τη συνδεδεμένη και την ελεύθερη μορφή) είτε την ελεύθερη T4 (μόνο την ελεύθερη μορφή).
[Back to top]

Πώς συλλέγεται το δείγμα;
Δείγμα αίματος λαμβάνεται τρυπώντας με μιά βελόνα μιά φλέβα στο χέρι ή την φτέρνα ενός βρέφους.
 
Σημείωση: Εαν το να υποβληθείτε σε ιατρικές εξετάσεις σας δημιουργεί ανησυχία, αμηχανία ή ακόμα σας είναι δύσκολο να το χειρισθείτε, μπορεί να σας βοηθήσει η ανάγνωση ενός ή περισσοτέρων από τα παρακάτω άρθρα: Αντιμετωπίζοντας τον Πόνο από τις ιατρικές εξετάσεις, την Ενόχληση και την Ανησυχία, Χρήσιμες πληροφορίες για τις Εξετάσεις Αίματος, πώς να Βοηθήσετε Παιδιά να αντιμετωπίσουν τις Ιατρικές τους Εξετάσεις, πώς να Βοηθήσετε  Ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τις Ιατρικές τους Εξετάσεις.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά02.12.2008