Τι είναι;

Η πρωτεϊνουρία είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των φυσιολογικών επιπέδων της πρωτεΐνης στα ούρα. Σχετίζεται με διάφορες παθήσεις και μερικές φορές εμφανίζεται σε άτομα που είναι φαινομενικά υγιή. Η ήπια ή παροδική πρωτεϊνουρία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή με την πάροδο του χρόνου.
Το πλάσμα, το υγρό τμήμα του αίματος, περιέχει πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες. Μια από τις πολλές λειτουργίες των νεφρών είναι να διατηρεί τις πρωτεΐνες του πλάσματος, έτσι ώστε να μην αποβάλλονται μαζί με τα άχρηστα προϊόντα, κατά την παραγωγή των ούρων. Φυσιολογικά υπάρχουν δύο μηχανισμοί που εμποδίζουν την μεταφορά της πρωτεΐνης στα ούρα:
1) τα νεφρικά σπειράματα τα οποία παρέχουν ένα φράγμα που κρατά τις μεγαλύτερες πρωτεΐνες του πλάσματος στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, ενώ επιτρέπουν στο νερό και στις μικρές πρωτεΐνες να φιλτράρονται και
2) η επαναρρόφηση των μικρών πρωτεϊνών που έχουν ήδη περάσει. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα νεφρά και το πώς λειτουργούν, ανατρέξτε στη σχετική ιστοσελίδα για  τη λειτουργία των νεφρών την ιστοσελίδα DaVita.
Η πρωτεϊνουρία εμφανίζεται συχνότερα όταν έχουν καταστραφεί τα νεφρικά σπειράματα ή τα σωληνάρια του νεφρού. Η φλεγμονή ή/και οι ουλές των σπειραμάτων μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση των ποσοτήτων της πρωτεΐνης καθώς και μερικές φορές την διέλευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBCs) στα ούρα. Οι βλάβες των σωληναρίων μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση της πρωτεΐνης γεγονός που προκαλεί πρωτεϊνουρία αφού τα σωληνάρια δεν μπορούν να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου ούτε καν μια μικρή πρωτεΐνη η οποία έχει φιλτραριστεί από το αίμα.

Μια ποικιλία παθήσεων και παθολογικών καταστάσεων μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη η οποία οδηγεί σε πρωτεϊνουρία. Δύο από τις πιο κοινές αιτίες είναι:
• Ο Διαβήτης
• και η Υπέρταση
Άλλα αίτια:
• Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), IgA νεφροπάθεια, σύνδρομο Goodpasture)
• Λοιμώξεις
• Έκθεση σε τοξίνες
• Τραύματα
• Καρκίνος του νεφρού
• Προεκλαμψία
• Πολλαπλούν μυέλωμα
Οι εγκυμονούσες γυναίκες ελέγχονται συχνά για πρωτεϊνουρία διότι η εμφάνισή της συνδέεται με την προεκλαμψία (γνωστή και ως τοξιναιμία), μια υπερτασική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει οίδημα, ναυτία και πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προεκλαμψία μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και το μωρό της.
Η πρωτεϊνουρία που οφείλεται στην παρουσία περίσσειας μικρών πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να εμφανιστεί στο πολλαπλούν μυέλωμα (ελεύθερες ελαφριές αλυσίδες ανοσοσφαιρινών) καθώς και σε παθολογικές καταστάσεις που προσβάλλουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της κυκλοφορίας του αίματος και απελευθερώνουν αιμοσφαιρίνη από αυτά, γεγονός που γίνεται ορατό από το κόκκινο χρώμα των ούρων.
Οι υγιείς άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρωτεϊνουρία είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρωτεϊνουρία σχετίζεται με το άγχος, την άσκηση, τον πυρετό, τη φαρμακευτική αγωγή με ασπιρίνη και την έκθεση σε κρύο. Μερικοί άνθρωποι εκκρίνουν περισσότερη πρωτεΐνη στα ούρα, όταν είναι όρθιοι παρά όταν είναι ξαπλωμένοι (ορθοστατική πρωτεϊνουρία).
Ενδείξεις και συμπτώματα
Συνήθως η πρωτεϊνουρία δεν συνοδεύεται από συμπτώματα ιδιαίτερα στις ήπιες περιπτώσεις. Μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αφρωδών ούρων. Απώλεια μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης από το αίμα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την διατήρηση των υγρών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οιδήματα στα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά και το πρόσωπο. Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, συνήθως συνδέονται με την ασθένεια ή τις ασθένειες που προκαλούν πρωτεϊνουρία.

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 17.02.2014