Τι είναι ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που μοιάζει με πεταλούδα και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Ο αδένας αυτός παίζει σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος, δηλαδή, στο ρυθμό κατανάλωσης ενέργειας από τον οργανισμό. Η ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται με την παραγωγή των ορμονών (κυρίως της θυροξίνης ή Τ4 και της τριϊωδοθυρονίνης ή Τ3), που μεταφέρονται μέσω του αίματος σε όλο το σώμα. Οι ορμόνες αυτές «λένε» στα κύτταρα του σώματος πόσο γρήγορα να καταναλώνουν ενέργεια και να παράγουν πρωτεΐνες. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει επίσης την καλσιτονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα αναστέλλοντας την κατανομή (επαναρρόφηση) του στο οστό και την αύξηση αποβολής του από τα νεφρά.

Ο οργανισμός μας έχει ένα πολύπλοκο σύστημα ανατροφοδότησης (feedback) για τον έλεγχο της ποσότητας των ορμονών Τ3 και Τ4 στο αίμα. Όταν τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειωθούν στο αίμα, ο υποθάλαμος εκκρίνει την εκ λυτική ορμόνη του θυροειδούς (TRH), η οποία με την σειρά της προκαλεί παραγωγή θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) από την υπόφυση. Η TSHδιεγείρει τον θυρεοειδή αδένα ώστε παράγει και να εκκρίνει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Αντίθετα όταν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς είναι επαρκή η ποσότητα της TSHμειώνεται, έτσι ώστε να διατηρούνται στα αίμα σταθερά τα επίπεδα των Τ3 και Τ4.

Στο εσωτερικό του θυρεοειδούς, το μεγαλύτερο μέρος της Τ4 αποθηκεύεται συνδεδεμένο με την πρωτεΐνη θυρεοσφαιρίνη (TG). Όταν χρειάζεται ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη Τ4 και/ή απελευθερώνει μέρος της ήδη αποθηκευμένης ποσότητας της. Στην κυκλοφορία του αίματος το μεγαλύτερο μέρος της Τ4 βρίσκεται συνδεδεμένο με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται σφαιρίνη δεσμευτική της θυροξίνης (TBG) και είναι σχετικά αδρανής. Στο ήπαρ ή σε άλλους ιστούς η Τ4 μετατρέπεται σε Τ3. Η Τ3 είναι κυρίως υπεύθυνη για τον έλεγχο του ρυθμού των λειτουργιών του οργανισμού.

 

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 10.04.2013