Θεραπεία

Η θεραπεία για τις παθήσεις του θυρεοειδούς εξαρτάται από την αιτία, την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τα επίπεδα των ορμονών. Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη λήψη ραδιενεργού ιωδίου (το οποίο καταστρέφει μέρος ή ολόκληρο το θυρεοειδή αδένα, ώστε να σταματήσει η περίσσεια παραγωγής ορμονών), φάρμακα αντί-θυρεοειδικής δράσης και χειρουργική αφαίρεση του αδένα. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται και οι τρεις θεραπείες. Στη περίπτωση που ο θυρεοειδής καταστραφεί ή αφαιρεθεί, είναι απαραίτητη η πρόσληψη συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών από τον ασθενή.

Στον καρκίνο του θυρεοειδούς η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Πολλές φορές ο καρκίνος του θυρεοειδούς απαιτεί αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του αδένα, χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες. Το θηλώδες καρκίνωμα συνήθως είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο και πολλές φορές θεραπεύσιμο, αντιθέτως οι άλλες παθήσεις του αδένα παρουσιάζουν δυσκολία στην καταπολέμηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ακτινοβολία και χημειοθεραπεία πριν και μετά από την χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς.

Η θεραπεία για όλους τους τύπους υποθυρεοειδισμού ανεξαρτήτου αιτίας είναι συνήθως απλή και περιλαμβάνει τη χορήγηση τεχνικών θυρεοειδικών ορμονών.

 

next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 10.04.2013