Γενική εξέταση ούρων

Επίσης γνωστό ως: Καλλιέργεια ούρων, Πρωτεΐνη ούρων, Ουρία, Κρεατινίνη, Κάθαρση κρεατινίνης, Μικροαλβουμίνη, Ρυθμός σπειραματικής διήθησης, Ανάλυση ουρόλιθων
Επιστημονική ονομασία: Γενική εξέταση ούρων
Σχετικές εξετάσεις: Καλλιέργεια ούρων, Urine Protein

Τι προσδιορίζεται;

Η γενική εξέταση ούρων είναι μια ομάδα χημικών και μικροσκοπικών εξετάσεων. Ανιχνεύει στα ούρα υποπροϊόντα του φυσιολογικού και ανώμαλου μεταβολισμού, κύτταρα, κυτταρικά θραύσματα και βακτήρια. Τα ούρα παράγονται από τα νεφρά, δύο όργανα σε μέγεθος γροθιάς που βρίσκονται σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης, στο κάτω μέρος του θώρακα. Τα νεφρά φιλτράρουν τις περιττές ουσίες του αίματος, βοηθούν στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού στο σώμα και διατηρούν πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, και άλλες ενώσεις που το σώμα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει. Οτιδήποτε δεν χρειάζεται απεκκρίνεται στα ούρα τα οποία μεταφέρονται από τα νεφρά, μέσω των ουρητήρων στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια στην ουρήθρα και μετά έξω από το σώμα. Τα ούρα είναι γενικά κίτρινου χρώματος και σχετικά διαυγή, αλλά κάθε φορά που κάποιος ουρεί, το χρώμα, η ποσότητα, η συγκέντρωση, και το περιεχόμενο των ούρων θα είναι ελαφρώς διαφορετικά λόγω των διαφορετικών κάθε φορά συστατικών.

Πολλές διαταραχές μπορούν να διαγνωστούν στα πρώιμα στάδιά τους με την ανίχνευση παθολογικών στοιχείων στα ούρα. Στις ανωμαλίες περιλαμβάνονται αυξημένες συγκεντρώσεις συστατικών που δεν βρίσκονται συνήθως σε σημαντικές ποσότητες στα ούρα, όπως γλυκόζη, πρωτεΐνη, χολερυθρίνη, ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια, κρύσταλλοι και βακτήρια. Η παρουσία τους οφείλεται:

1.      Στις αυξημένες συγκεντρώσεις των ουσιών στο αίμα. Τότε ο οργανισμός προσπαθεί να μειώσει τα επίπεδα τους στο αίμα απεκρίνονοντας τες στα ούρα.

2.      Στη νεφρική ανεπάρκεια, που καθιστά τα νεφρά λιγότερο αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα.

3.      Στη λοίμωξη  του ουροποιητικού, όπως στην περίπτωση των βακτηρίων και των λευκών αιμοσφαιρίων.

Μια πλήρης γενική εξέταση ούρων αποτελείται από τρεις διαφορετικές ομάδες εξετάσεων:

1.      Την οπτική εξέταση, η οποία αξιολογεί το χρώμα των ούρων, τη διαύγεια και τη συγκέντρωση των διαφόρων ουσιών.

2.      Τη χημική εξέταση, η οποία προσδιορίζει περίπου 9 ουσίες οι οποίες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για διάφορες εξέτασεις.

3.      Τη μικροσκοπική εξέταση, η οποία αναγνωρίζει και μετρά το είδος των κυττάρων, κυλίνδρων, κρυστάλλων, και άλλων συστατικών, όπως βακτήρια και βλέννα, τα οποία μπορεί να υπάρχουν στα ούρα.

Οι δύο πρώτες φάσεις της γενικής εξέτασης ούρων μπορούν να πραγματοποιηθούν στο εργαστήριο ή στο γραφείο του γιατρού. Στη συνέχεια εκτελείται η μικροσκοπική εξέταση για να επιβεβαιωθεί και να ελεγχθεί κάθε παθολογικό εύρημα που έχει βρεθεί είτε κατά την οπτική εξέταση είτε κατά τη χημική.

Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση;

Ούρα για γενική εξέταση μπορούν να συλλεχθούν οποιαδήποτε στιγμή. Το πρώτο πρωινό δείγμα θεωρείται το πλέον κατάλληλο, επειδή έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση και είναι πιο πιθανό να περιέχει παθολογικά ευρήματα. Είναι σημαντικό να καθαριστούν τα γεννητικά όργανα πριν από τη συλλογή των ούρων. Τα βακτήρια και τα κύτταρα από το περιβάλλον του δέρματος μπορούν να μολύνουν το δείγμα και να επηρεάσουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της εξέτασης. Στις γυναίκες, το αίμα της εμμηνορρυσίας και οι κολπικές εκκρίσεις μπορούν επίσης να είναι μια πηγή μόλυνσης. Οι γυναίκες θα πρέπει να ανοίξουν τα χείλη του κόλπου και να καθαρίσουν από μπροστά προς τα πίσω. Οι άνδρες θα πρέπει να σκουπίσουν την άκρη του πέους. Ξεκινήστε να ουρείτε, αφήστε ένα ποσό ούρων να πέσει στην τουαλέτα, και διαδοχικά συλλέξτε 25 με 50 mlούρων στο ουροδοχείο, και στη συνέχεια ρίξτε το υπόλοιπο στην τουαλέτα.  Αυτή η συλλογή ονομάζεται «συλλογή ούρων μέσου ρεύματος».

Ως κατάλληλο δείγμα ούρων θεωρείται εκείνο που συλλέγεται στο ιατρείο του ιατρού ή στο εργαστήριο και οδηγείται στο εργαστήριο για ανάλυση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν περάσει πάνω από μία ώρα μεταξύ της συλλογής και της μεταφοράς, τα ούρα θα πρέπει να ψύχονται ή να προστίθεται κατάλληλο συντηρητικό.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που η υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις προκαλεί σε εσάς ή κάποιον για τον οποίο ενδιαφέρεστε άγχος, αμηχανία, ή δυσκολία διαχείρισης, μπορείτε να εξετάσετε τη δυνατότητα ανάγνωσης ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα άρθρα: Αντιμετωπίζοντας τον Πόνο της Εξέτασης, Ταλαιπωρία και Άγχος, Συμβουλές για την Εξέταση Αίματος, Συμβουλές για να Βοηθήσετε τα παιδιά στις Ιατρικές Εξετάσεις τους, και Συμβουλές για να Βοηθήσετε τους Ηλικιωμένους στις Ιατρικές Εξετάσεις τους.

Ένα άλλο άρθρο, FollowThat Sample(Παρακολουθείστε αυτό το δείγμα),προσφέρει μια ματιά στη συλλογή και επεξεργασία ενός δείγματος αίματος και στη φαρυγγική εξέταση.

 

Απαιτείται κάποια προετοιμασία για να διασφαλιστεί η ποιότητα του δείγματος;
Δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση. Ωστόσο, κατά τη στιγμή της συλλογής του δείγματος, ακολουθείστε τις οδηγίες για καθαρή συλλογή δείγματος όπως αναφέρθηκε παραπάνω.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά26.03.2013