Τεστοστερόνη

Επίσης γνωστό ως: Ολική τεστοστερόνη˙ Ελεύθερη τεστοστερόνη˙ Βιοδιαθέσιμη τεστοστερόνη
Επιστημονική ονομασία:
Σχετικές εξετάσεις: FSH, LH

Τι εξετάζεται;
Η τεστοστερόνη είναι στεροειδής ορμόνη (ανδρογόνo) που παράγεται από ειδικό ενδοκρινικό ιστό (τα κύτταρα Leydig) στους όρχεις. Επίσης παράγεται από τα επινεφρίδια ανδρών και γυναικών και σε μικρές ποσότητες από τις ωοθήκες των γυναικών. Αυτή η εξέταση μετρά το επίπεδο της τεστοστερόνης στο αίμα.
Στους άνδρες, η τεστοστερόνη τονώνει την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης του πέους, της αύξηση των τριχών του σώματος, της ανάπτυξη των μυών, καθώς και της εμβάθυνση της φωνής. Είναι παρούσα σε μεγάλες ποσότητες στους άνδρες κατά την εφηβεία και στους ενήλικες άνδρες ρυθμίζοντας έτσι την σεξουαλική ορμή και την διατήρηση της μυϊκής μάζας. Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε οιστραδιόλη, τη κύρια ορμόνη στις γυναίκες.
Η παραγωγή τεστοστερόνης διεγείρεται και ελέγχεται από την ωχρινοποιητική ορμόνη (LH), η οποία παράγεται στην υπόφυση. Η τεστοστερόνη λειτουργεί μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανάδρασης: όσο αυξάνεται το επίπεδο τεστοστερόνης τόσο μειώνεται η παραγωγή LH, η οποία επιβραδύνει την παραγωγή τεστοστερόνης˙ η μείωση της τεστοστερόνης αυξάνει την παραγωγή της LH, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης. Τα επίπεδα τεστοστερόνης εμφανίζουν ημερήσιο ρυθμό, αυξάνονται τις πρώτες πρωινές ώρες (περίπου 4:00-8:00 πμ) ενώ το βράδυ (περίπου 4:00-20:00) μειώνονται. Τα επίπεδα της μπορούν επίσης να αυξηθούν μετά από άσκηση και μειώνονται παράλληλα με την ηλικία. Περίπου τα δύο τρίτα της τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα συνδέεται με την «σφαιρίνη δεσμεύουσα τις ορμόνες του φύλου» (SHBG) και λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο με την λευκωματίνη. Έτσι ένα μικρό μόνο ποσοστό (περίπου 1-4%) κυκλοφορεί στο αίμα ως ελεύθερη τεστοστερόνη.
Σε πολλές παθολογικές καταστάσεις η μέτρηση της ολικής τεστοστερόνης δίνει όλες σχεδόν τις πληροφορίες που χρειάζεται ο γιατρός. Σε μερικές περιπτώσεις όμως όπως για παράδειγμα όταν τα επίπεδα της SHBG είναι παθολογικά, ο προσδιορισμός της ελεύθερης ή της βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης μπορεί να παρέχει επιπλέον πληροφορίες απαραίτητες για την εκτίμησης της παθολογικής κατάστασης.

Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία.
 


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά08.11.2013