T3

Επίσης γνωστό ως: Total T3 and Free T3
Επιστημονική ονομασία: Triiodothyronine
Σχετικές εξετάσεις: TSH, Τ4, Thyroid Antibodies

Πώς χρησιμοποιείται;
Πότε παραγγέλλεται;
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Πώς χρησιμοποιείται;

Η εξέταση για την ορμόνη Τ3 χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Παραγγέλλεται κυρίως για τη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού καθώς και για την παρακολούθηση της κατάστασης ασθενούς με κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς. Η εξέταση για την Τ3 ζητείται μετά από μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξέτασης Τ4 και TSH. Μπορεί να ζητηθεί είτε η ολική Τ3 είτε η ελεύθερη. Καθώς όμως το μεγαλύτερο ποσοστό της Τ3 είναι συνδεδεμένο με πρωτεΐνες, η ολική Τ3 ενδέχεται να επηρεαστεί από τα επίπεδα των πρωτεϊνών και την ικανότητα δέσμευσης με τις πρωτεΐνες, σε αντίθεση με την ελεύθερη Τ3. Η εξέταση για την Τ3 μπορεί να ζητηθεί μαζί με τα θυρεοειδικά αντισώματα για να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου του Graves, ενός αυτοάνοσου νοσήματος που αποτελεί την πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού.

Πότε παραγγέλλεται;

Η εξέταση της ολικής ή της ελεύθερης Τ3 ζητείται όταν κάποιος εμφανίζει παθολογικά αποτελέσματα TSHή/και Τ4. Μπορεί επίσης να ζητηθεί ως μέρος διερευνητικής διαδικασίας όταν υπάρχουν υποψίες  ότι ένας ασθενής πάσχει από υπερθυρεοειδισμό.

Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

·         Αυξημένους καρδιακούς παλμούς.

·         Ανησυχία.

·         Αϋπνία/Διαταραχές ύπνου.

·         Τρόμο στα χέρια.

·         Αδυναμία.

·         Διάρροια (κάποιες φορές).

·         Φωτοευαισθησία, οπτικές διαταραχές.

·         Ενδέχεται να επηρεαστούν και τα μάτια: οίδημα γύρω από τα μάτια, ξηρότητα, ερεθισμός και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διόγκωση των οφθαλμών.

η εξέταση της Τ3 μπορεί να ζητείται περιοδικά για την παρακολούθηση γνωστών θυρεοειδικών παθήσεων και για να βοηθηθεί η  παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας για τον υπερθυρεοειδισμό.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης?

Αυξημένα ή μειωμένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών υποδεικνύουν την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ απαιτήσεων και παραγωγής τους, χωρίς όμως να υποδεικνύουν τι προκαλεί την υπερπαραγωγή ή την ανεπάρκεια τους.

TSH

T4

T3

Ερμηνεία

Υψηλή

Φυσιολογική

Φυσιολογική

Ήπιος (υποκλινικόςς) Υποθυρεοειδισμός

Υψηλή

Χαμηλή

Χαμηλή ή Φυσιολογική

Υποθυρεοειδισμός

Χαμηλή

Φυσιολογική

Φυσιολογική

Ήπιος (υποκλινικός) Υπερθυρεοειδισμός

Χαμηλή

Υψηλή ή Φυσιολογική

Υψηλή ή Φυσιολογική

Υπερθυρεοειδισμός

Χαμηλή

Χαμηλή ή Φυσιολογική

Χαμηλή ή Φυσιολογική

Μη τυπική θυρεοειδική νόσος, Σπάνιος δευτερογενής υποθυρεοειδισμός (υποφυσιακός)

Αν κάποιος λαμβάνει θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα για τον υπερθυρεοειδισμό και τα επίπεδα Τ3 (ή συνηθέστερα, τα επίπεδα Τ4 ή TSH) είναι φυσιολογικά, τότε είναι πιθανό πως η θεραπεία είναι επιτυχής. Αν τα επίπεδα Τ3 ή Τ4 είναι αυξημένα, τότε η θεραπεία δεν επαρκεί για να ρυθμίσει την νόσο και το άτομο ενδέχεται να εμφανίζει συμπτώματα σχετιζόμενα με τον υπερθυρεοειδισμό.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Πολλά φάρμακα  – όπως τα οιστρογόνα, ορισμένου τύπου αντισυλληπτικά χάπια, και μεγάλες δόσεις ασπιρίνης - μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της ολικής Τ3 και η χρήση τους θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό πριν την εξέταση. Γενικά, τα επίπεδα της ελεύθερης Τ3 δεν επηρεάζονται από τα φάρμακα αυτά.

Όταν κάποιος είναι άρρωστος, τότε ο οργανισμός μειώνει την παραγωγή της Τ3 και Τ4. Ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα Τ3 και Τ4. Για το λόγο αυτό οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν συνήθως σαν εξέταση ρουτίνας τον προσδιορισμό της Τ3.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά26.02.2013