Τίτλος Ετερόφιλων Αντισωμάτων

Επίσης γνωστό ως: Αντισώματα κατά του ιού Epstein-Barr, Γενική Εξέταση Αίματος, Εξέταση στρεπτόκοκκου στο λαιμό, TORCH (Τoxoplasma, Rubella CMV, Herpes), CMV, Ανάλυση ΕΝΥ, Επίχρισμα αίματος
Επιστημονική ονομασία: Heterophile antibody titer
Σχετικές εξετάσεις: CBC, Strep Throat, EBV Antibodies, CMV, TORCH

  1. Πώς χρησιμοποιείται;
  2. Πότε συνταγογραφείται;
  3. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;
  4. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;

Η εξέταση μονοπυρήνωσηςχρησιμοποιείται τη διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης σε άτομο με σχετικά συμπτώματα. Συχνά συνταγογραφείται μαζί με τη γενική εξέταση αίματος (CBC). Η γενική εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων (WBCs) είναι αυξημένος και εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών λευκών αιμοσφαιρίων. Η μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία άτυπων λευκών αιμοσφαιρίων.

Εάν η εξέταση μονοπυρήνωσηςείναι αρχικά αρνητική αλλά ο γιατρός εξακολουθεί να υποψιάζεται μονοπυρήνωση, επαναλαμβάνεται η εξέταση μια εβδομάδα αργότερα ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτυχθεί ετερόφιλα αντισώματα. Εάν η εξέταση μονοπυρήνωσης είναι σταθερά αρνητική, μπορεί να γίνει μια ειδική εξέταση για αντισώματα EBV για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της μόλυνσης από EBV.

Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί εξέταση στρεπτόκοκκουμαζί με την εξέταση μονοπυρήνωσης για να καθοριστεί αν ο πονόλαιμος οφείλεται σε στρεπτόκοκκο (στρεπτοκοκκική λοίμωξη ομάδας Α) αντί της μονοπυρήνωσης.

Πότε συνταγογραφείται;

Η εξέταση μονοπυρήνωσης συνταγογραφείται κυρίωςόταν ένα άτομο, κυρίως έφηβος ή νεαρός ενήλικας, έχει συμπτώματα παρόμοια με λοιμώδη μονοπυρήνωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί  να συγχέονται με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της μονοπυρήνωσης είναι:
• Πυρετός
• Πονοκέφαλος
• Πονόλαιμος
• Πρησμένοι αδένες στο λαιμό ή/και στις μασχάλες
• Συνεχής αδυναμία ή κόπωση

Μερικοί ασθενείςμπορεί να εμφανίσουν επιπλέον συμπτώματα όπως:
•  Πόνο στο στομάχι
•  Διόγκωση του ήπατος και/ή του σπλήνα
•  Εξάνθημα
Η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί όταν είναι αρχικά αρνητική, αλλά παραμένει η υποψία για μονοπυρήνωσης.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης;

Η θετικήεξέταση μονοπυρήνωσης σε επίχρισμα αίματος όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων και ενεργών λεμφοκυττάρων με την ταυτόχρονηπαρουσία των σχετικών συμπτωμάτων υποδεικνύουν τη πιθανή διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Η αρνητική εξέταση μονοπυρήνωσης απαιτεί προσεκτική ερμηνεία.

• Αν υπάρχουν συμπτώματα και ενεργά λεμφοκύτταρα, αλλά η εξέταση μονοπυρήνωσης είναι αρνητική, τότε μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ανιχνευτούν τα ετερόφιλα αντισώματα ή το προσβεβλημένο άτομο ανήκει στο μικρό ποσοστό των ανθρώπων που δεν παράγουν ετερόφιλα αντισώματα. Η εξέταση μονοπυρήνωσης μπορεί να επαναληφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ή/και με εξετάσεις ειδικές για αντισώματα EBV για να βοηθηθεί η επιβεβαίωση ή ο αποκλεισμός της μονοπυρήνωσης.
• Τα περισσότερα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν παράγουν ετερόφιλα αντισώματα, οπότε θα έχουν αρνητική εξέταση μονοπυρήνωσης, ακόμη και όταν έχουν μολυνθεί με EBV. Αυτός ο πληθυσμός κάνει σπάνια εξετάσεις επειδή δεν έχει συνήθως τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.
• Άτομα με αρνητική εξέταση μονοπυρήνωσης και λίγα ή καθόλου αντιδραστικά λεμφοκύτταρα μπορούν να μολυνθούν από ένα άλλο μικροοργανισμό που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια της μονοπυρήνωσης, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) ή η τοξοπλάσμωση. Εάν η μόλυνση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι σημαντικό να καθοριστεί η αιτία καθώς κάποια από αυτές τις άλλες μολύνσεις έχουν συσχετισθεί με επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και ζημιά στο έμβρυο. Είναι επίσης σημαντικό να διαγνωσθεί  πιθανή στρεπτοκοκκική μόλυνση στο λαιμό ό επειδή αυτή απαιτεί άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά (ο EBV είναι ιός και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά).

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;

Η εξέταση μονοπυρήνωσηςείναι γρήγορη και εύκολη στην εκτέλεση, αλλά μπορεί να είναι θετική για ετερόφιλα αντισώματα, όχι EBV. Μπορεί επίσης να είναι θετική σε άτομα με λέμφωμα, συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (Λύκος) καθώς και ορισμένων καρκίνων του γαστρεντερικού, αν και δεν χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό εργαλείο σε αυτές τις παθολογικές καταστάσεις.

Ότανη εξέταση μονοπυρήνωσης είναι αρνητική και/ή ο γιατρός θέλει να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για τη πιθανότητα μόλυνσης από EBV τότε  μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερους συνδυασμούς αντισωμάτων EBV. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να δείξουν αν ένα άτομο είναι ευαίσθητο σε EBV, είχε μια πρόσφατη λοίμωξη, είχε λοίμωξη EBV στο παρελθόν, ή έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου σε μόλυνση με EBV.

Τα ετερόφιλα αντισώματα μειώνονται μετά την τέταρτη εβδομάδα της ασθένειας, όπου και η εξέταση μονοπυρήνωσης θα καταστεί αρνητική καθώς η λοίμωξη υποχωρεί.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά24.11.2014