Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου


Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου;

Ως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) ορίζεται η μόλυνση των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Συνήθως συμβαίνει όταν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα βακτήρια εξαπλώνονται από τον κόλπο στην μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες μέσω του τραχήλου.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων της PID αποτελεί επιπλοκή σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ), οφειλόμενη κυρίως σε μολύνσεις από χλαμύδια (Chlamydiatrachomatis) και γονόρροια (Neisseriagonorrhoeae). Άλλα βακτήρια τα οποία βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο ή τον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως η Gardnerellavaginalis ή η Escherichiacoli, έχουν επίσης συσχετιστεί με την PID, ωστόσο δεν είναι απολύτως κατανοητός ο μηχανισμός μετάδοσης.


Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία των ΣΜΝ μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους επιπλοκές. Σε περίπτωση που δεν θεραπευτούν, η PID μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά σε ένα ή περισσότερα αναπαραγωγικά όργανα, οδηγώντας σε οξύ κοιλιακό πόνο, υπογονιμότητα, έκτοπη κύηση και άλλα προβλήματα, όπως σχηματισμό αποστήματος. Η υπογονιμότητα που προκαλείται από την βακτηριακή ουλοποίηση των σαλπιγγών είναι η πιο κοινή αλλά αποτρέψιμη συνέπεια της PID. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες παρουσιάζουν κάποιο επεισόδιο PID, και το 10-15% αυτών μένουν στείρες. Περίπου 1 στις 8 σεξουαλικώς ενεργές έφηβες θα παρουσιάσουν PID πριν την ηλικία των 20. Οι μολύνσεις αυτές, όπως αυτές που προκαλούνται από τα χλαμύδια, μπορεί να μην έχουν προφανή συμπτώματα ή αυτά να είναι ανεπαίσθητα κι όχι σαφή, αλλά παρόλα αυτά να προκαλέσουν σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο (screeningtest) για όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 25 ετών και κάτω, καθώς και για γυναίκες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.  Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα άρθρα σχετικά με τους μαζικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους για τα χλαμύδια και τη γονόρροια σε εφήβους, νέους ενήλικες, ενήλικες, και ενήλικες 50 ετών και άνω)

Παρόλο που η PID μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας, με ή χωρίς μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής, στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για PID είναι:

· Σεξουαλική δραστηριότητα κατά την εφηβεία

·       Αρσενικός σεξουαλικός σύντροφος με γονόρροια ή χλαμύδια

·       Πολλαπλοί σύντροφοι

·       Ιστορικό οποιουδήποτε ΣΜΝ

·       Ιστορικό PID

·         Πρόσφατη εισαγωγή ενδομήτριου αντισυλληπτικού σπειράματος

·       Κολπικές πλύσεις (μπορούν να παρασύρουν βακτήρια στη μήτρα)

·       Τοκετός

·       Αποβολή ή άμβλωση

Από τη στιγμή που η μήτρα «σφραγίσει» κατά την κυοφορία, η εμφάνιση της PID είναι σπάνια.


*BRPAGE*

Σημεία και Συμπτώματα

Η γυναίκα με PID μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα, μόνο ήπια ενόχληση, χρόνιο ή/και αυξανόμενο πόνο, ή τέλος μπορεί να είναι σοβαρά άρρωστη. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων δεν συνδέεται με τη ζημιά που έχει προκληθεί, αφού τα χλαμύδια, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στις σάλπιγγες με μόνο σύμπτωμα ήπια ενόχληση. Πολλά από τα σημεία και συμπτώματα της PID είναι μη ειδικά και είναι πιθανόν να παρατηρηθούν σε πληθώρα παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την πυελική περιοχή.


Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

 

·         Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα – το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα

·         Κολπικά ή τραχηλικά εκκρίματα με δυσάρεστη οσμή

·         Διαλείπων πυρετός

·         Επώδυνη σεξουαλική επαφή, μερικές φορές με αιμορραγία

·         Επώδυνη ούρηση

·         Ακανόνιστη έμμηνος ρύση ή παύση αυτής

·         Ναυτία

Οι επιπλοκές της PID είναι η υπογονιμότητα, ο χρόνιος πόνος στην πυελική περιοχή, οι αλλοιώσεις στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες και η έκτοπη κύηση. Έστω και ένα μικρό ποσοστό ουλοποίησης στις σάλπιγγες μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, αποτρέποντας ένα ωάριο να γονιμοποιηθεί ή ένα γονιμοποιημένο ωάριο να φτάσει τη μήτρα. Αν το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίσει να αναπτύσσεται στη σάλπιγγα μπορεί να της προκαλέσει ρήξη, προκαλώντας οξύ πόνο και εσωτερική αιμορραγία απειλητική για την ζωή.


*BRPAGE*

Εξετάσεις

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση που μπορεί να διαγνώσει την PID. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται με βάση τις ενδείξεις, τα συμπτώματα και άλλα κλινικά ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα ελέγξει για μη φυσιολογικά κολπικά ή τραχηλικά εκκρίματα ή για την παρουσία αποστήματος κοντά στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες.  Πολλές περιπτώσεις διαγνώστηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας της γυναίκας για ΣΜΝ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η PID παραμένει συχνά αδιάγνωστη εξαιτίας των μη ειδικών συμπτωμάτων της. Υπάρχουν πολλές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση της νόσου.

Εργαστηριακές Εξετάσεις
 

Μερικές από τις εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν για να καθοριστεί η αιτία της PID ή να αποκλειστούν άλλα αίτια πόνου στην περιοχή της πυέλου είναι:

·         Η εξέταση για Chlamydiatrachomatis– για να ταυτοποιηθεί η μόλυνση από χλαμύδια ως αιτία της PID.

·         Εξέταση για Neisseriagonorrhoeae– για να ταυτοποιηθεί η μόλυνση από γονόκοκκο ως αιτία της PID.

·         Άμεσο παρασκεύασμα – δείγμα από κολπικό/τραχηλικό έκκριμα τοποθετείται σε αντικειμενοφόρο πλάκα και εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο. Χρησιμοποιείται κυρίως για να υπολογιστεί ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στο έκκριμα, oοποίος αυξάνεται συχνά στην PID.

·         Καλλιέργεια από τραχηλικό έκκριμα – ζητείται για να ταυτοποιηθεί η παρουσία βακτηρίων ως αιτία της PID.

·         Καλλιέργεια ούρων – πραγματοποιείται για να ανιχνευθεί λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες είναι μη ειδικές για την PID αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανίχνευση και την αξιολόγηση σχετικής φλεγμονής και ανοσολογικής απάντησης. Αυτές περιλαμβάνουν:

·         Γενική εξέταση αίματος – αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να σημαίνει παρουσία λοίμωξης.

·         ΤΚΕ (Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών) – μη ειδικός δείκτης φλεγμονής.

·         C-Αντιδρώσα Πρωτεΐνη – μη ειδικός δείκτης φλεγμονής.

·         Τεστ εγκυμοσύνης – χρησιμοποιείται για να καθοριστεί αν μια γυναίκα είναι έγκυος και να προσδιοριστεί έκτοπη κύηση.

Μη Εργαστηριακές Εξετάσεις

·         Κλινική εξέταση – αξιολόγηση της εικόνας του τραχήλου της μήτρας, της παρουσίας εκκρίματος, και του βαθμού πόνου ή ευαισθησίας· ο πόνος που συνδέεται με την κίνηση του τραχήλου και ο πόνος στη μήτρα είναι χαρακτηριστικά της PID. Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά ευρήματα.

·         Πυελικό ή ενδοκολπικό υπερηχογράφημα – γίνεται για να εξεταστούν τα αναπαραγωγικά όργανα και να αποκαλυφθούν πιθανόν μεγενθυμένες σάλπιγγες ή η παρουσία αποστήματος.

·         Λαπαροσκόπηση - ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται συχνά για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, να συλλεχθούν δείγματα για βιοψία και να αξιολογηθεί η κατάσταση των οργάνων.

·         Αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

·         Υπερηχογράφημα Doppler– εξέταση που επιτρέπει την αξιολόγηση της ροής του αίματος και της φλεγμονής.

*BRPAGE*

Θεραπεία

Η ιατρική κοινότητα έχει ορίσει ένα ελάχιστο διαγνωστικό όριο για αυτή την παθολογική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι αν ο γιατρός υποψιαστεί PID, θα πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία ανεξάρτητα από το αν η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί ή όχι. Αυτό γίνεται διότι έστω και μικρό ποσοστό ουλοποίησης ως αποτέλεσμα της PID μπορεί να προκληθεί υπογονιμότητα.

Η θεραπεία δεν θα αντιστρέψει την προκληθείσα βλάβη αλλά μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά στα αναπαραγωγικά όργανα. Η έγκαιρη θεραπεία λειτουργεί ως μια καλή προστασία ενάντια σε επιπλοκές. Η θεραπεία αποτελείται συνήθως από αντιβιοτικά ευρέος φάσματος τα οποία στοχεύουν τα Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae και πλήθος άλλων βακτηρίων. Η ταυτοποίηση των βακτηρίων είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της στοχευμένης θεραπείας ενάντια σε αυτή τη μόλυνση. Ο σεξουαλικός σύντροφος της γυναίκας θα πρέπει επίσης να θεραπευτεί ώστε να μην ξαναμολυνθεί η γυναίκα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία χορηγείται σε ασθενείς που δεν τους έχει γίνει εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά αν η γυναίκα είναι σοβαρά άρρωστη, έγκυος ή δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία, τότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις, για παράδειγμα αν έχει σχηματιστεί απόστημα, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

*BRPAGE*

Σχετικές Σελίδες

Σε αυτόν τον ιστότοπο
Εξετάσεις:Χλαμύδια, Γονόρροια, ΤΚΕ, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη
Παθολογικές καταστάσεις: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Προσυμπτωματικός μαζικός έλεγχος: Εγκυμοσύνη

Αλλού στο Διαδίκτυο
CDC: Fact Sheet, Pelvic Inflammatory Disease (PID)

MedlinePlus Medical Encyclopedia: Pelvic inflammatory disease (PID) 
American College of Obstetrician and Gynecologists (ACOG): Pelvic Inflammatory Disease FAQs
American Academy of Family Physicians: Pelvic Inflammatory Disease

Πηγές του άρθρου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό το άρθρο βασίζεται σε βιβλιογραφική έρευνα που χρησιμοποιεί τις πηγές που αναφέρονται παρακάτω, η οποία διενεργήθηκε με την συνολική δουλειά της Συντακτικής Επιτροπής του Αμερικανικού LabTestsOnline. Το άρθρο αυτό αναθεωρείται περιοδικά από τη συντακτική του ομάδα και ενημερώνεται σύμφωνα με τις νέες ανακαλύψεις. Κάθε νέα πηγή προστίθεται στο τέλος του επόμενου καταλόγου έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τις αρχικές πηγές.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα ανασκόπηση

(2011 March 25) Centers for Disease Control and Prevention. Pelvic inflammatory disease (PID) – CDC Fact Sheet (Online Information). Available online at http:// www.cdc.gov/std/pid/stdfact-pid.htm through http:// www.cdc.gov. Accessed June 2012. 

(2011 May 24) MayoClinic.com. Pelvic inflammatory disease (PID) (Online Information). Available online at http://www.mayoclinic.com/health/pelvic-inflammatory-disease/DS00402 throughhttp://www.mayoclinic.com. Accessed June 2012. 

(2010 May 18) U.S. Department of Health and Human Sevices, WomensHealth.gov. Pelvic Inflammatory Disease. Available online at http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/pelvic-inflammatory-disease.cfm through http://www.womenshealth.gov. Accessed June 2012. 

(September 12, 2011) PubMed Health. Public inflammatory disease (PID) (Online Information). Available online at http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001890/ through http://www.ncbi.nlm.nih.gov. AccessedJune2012. 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες ανασκοπήσεις

(Updated 2007 December) PID (Pelvic Inflammatory Disease). CDC Fact Sheet. [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/std/PID/STDFact-PID.htm through http://www.cdc.gov. Accessed March 2009.

(Reviewed 2007 April). Pelvic Inflammatory Disease. Department of Health & Human Services, USA (FAQ’s page). [On-line information]. Available online at http://womenshealth.gov/faq/pelvic-inflammatory-disease.cfm through http://womenshealth.gov. Accessed March 2009.

 

(Updated 2006 September 9). Pelvic Inflammatory Disease (PID). US National Library of Medicine and National Institutes of Health: Medline Plus Medical Encyclopedia. [On-line information]. Available online athttp://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000888.htm. Accessed March 2009.

 

(Published 2009 February 14). Chronic Pelvic Pain. Mayo Clinic. [On-line information]. Available online at http://www.mayoclinic.com/print/chronic-pelvic-pain/DS00571/DSECTION=all&METHOD=print through http://www.mayoclinic.com. Accessed March 2009.

 

(Updated 2006 November 13). Pelvic Inflammatory Disease. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. [On-line information]. Available online at http://www3.niaid.nih.gov/topics/pelvicInflammatoryDisease/default.htm through http://www3.niaid.nig.gov. Accessed March 2009.

 

Haggerty, C. and Ness, R. (Posted 2008 August 11). Diagnosis and Treatment of Pelvic Inflammatory Disease. Women’s Health 2008;4(4):383-397. [On-line information]. Available online at http://www.medscape.com/viewarticle/576815 throughhttp://www.medscape.com. Accessed March 2009.

 

Hill, B. and Lockrow, E. (Updated 2007 December 3). EMedicine and Medscape.com. [On-line information]. Available at http://emedicine.medscape.com/article/256448-overview through http://www.emedicine.medscape.com. Accessed March 2009.

 

Reyes, I., et.al. (Updated 2009 February 4). Pelvic Inflammatory Disease. EMedicine and Medscape.com. [On-line information]. Available at http://emedicine.medscape.com/article/796092-overview through http://www.emedicine.medscape.com. Accessed March 2009.

 

Barclay, L. (Published 2009 January 13). CDC Issues Annual Report on Sexually Transmitted Diseases. CDC and Medscape.com. Available at http://www.medscape.com/viewarticle/586754 through http://www.medscape.com. Accessed March 2009.

 

(Revised 2007 April). Pelvic Inflammatory Disease (PID). Merck Manuals Online Medical Library. [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec18/ch246/ch246c.html through http://www.merck.com. Accessed March 2009.

 

(Revised 2005 November).Pelvic Pain. Merck Manuals Online Medical Library. [On-line information]. Available online at http://www.merck.com/mmpe/sec18/ch242/ch242d.html through http://www.merck.com. Accessed March 2009.

 

(© 2004 September). Pelvic Inflammatory Disease (Pamphlet). American College of Obstetrician and Gynecologists, ISSN 1074-8601 (ACOG). Available at http://www.acog.org/publications/patient_education/bp077.cfm through http://wwwacog.org. Accessed March 2009.

 

Crossman, S. (© 2006). The Challenge of Pelvic Inflammatory Disease. American Family Physician 2006;73:859-64. [On-line information]. Available online at http://www.aafp.org/afp/20060301/859.html through http://www.aafp.org. Accessed March 2009.

Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2007). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 8th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 710-713.

Thomas, C. L., Editor (© 1997). Taber's Cyclopedic Medical Dictionary 18th Edition: F.A. Davis Company, Philadelphia, PA. Pp 1428.


Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 18.10.2019