Σύνδρομο Conn
Πρωτοπαθής Υπεραλδοστερονισμός


 Τι είναι το σύνδρομο Conn;
Το σύνδρομο Conn, που καλείται επίσης και πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, είναι μία διαταραχή του ενδοκρινούς συστήματος που χαρακτηρίζεται από υπερβολική έκκριση της ορμόνης αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια. Αυτή η υπερβολική παραγωγή οδηγεί στην κατακράτηση του νατρίου και την απώλεια του καλίου του σώματος, με αποτέλεσμα την υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση).

Τα επινεφρίδια είναι μικρά τριγωνικά όργανα τα οποία βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Αποτελούν μέρος του ενδοκρινούς συστήματος, δηλαδή την  ομάδα των αδένων που παράγουν και εκκρίνουν τις ορμόνες που  ρυθμίζουν πολλά συστήματα σε όλο το σώμα. Η αλδοστερόνη παράγεται από το εξωτερικό στρώμα των επινεφριδίων, το φλοιό. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του όγκου του αίματος, της πίεσης, και της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Η παραγωγή της ρυθμίζεται φυσιολογικά από τη ρενίνη, ένα ένζυμο που παράγεται στους νεφρούς. Η χαμηλή πίεση του αίματος αυξάνει την αλδοστερόνη εξαιτίας της αύξησης της ρενίνης, της μειωμένης ροής του αίματος στους νεφρούς και την έλλειψη νατρίου. Όταν μειώνεται η ρενίνη, μειώνεται αντίστοιχα και η αλδοστερόνη.

Στο σύνδρομο Conn, παράγεται υπερβολική ποσότητα αλδοστερόνης από έναν ή περισσότερους καλοήθεις όγκους των επινεφριδίων λόγω της υπερδραστηριότητας τους. Η κατάσταση αυτή καλείται αμφοτερόπλευρη υπερπλασία των επινεφριδίων ή εάν δεν είναι γνωστή η αιτία της ως «ιδιοπαθή». Σπανίως, προκαλείται από καρκινικούς (κακοήθεις) όγκους των επινεφριδίων. Στο σύνδρομο Conn, η αλδοστερόνη παράγεται ανεξάρτητα από τα  επίπεδα της ρενίνης.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η αύξηση της αλδοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (υποκαλιαιμία), σε αύξηση του pH του αίματος (αλκάλωση), σε υπέρταση και σπανίως σε υπερνατριαιμία. Μπορεί δε να εμφανιστούν και μη ειδικά συμπτώματα όπως είναι η συχνουρία, η αυξημένη δίψα, η αδυναμία, η κόπωση, η προσωρινή παράλυση, οι διαταραχές της όρασης, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η κεφαλαλγία, οι μυϊκές κράμπες και το μυρμήγκιασμα. O ιατρός δύναται να υποπτευθεί το σύνδρομο Connσε ασθενείς που εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε τυπικές θεραπείες για υπέρταση. Η διάγνωση του συνδρόμου Connείναι ιδιαίτερα σημαντική διότι αποτελεί μία από τις λίγες αιτίες της υπέρτασης που είναι δυνητικά ιάσιμη.

Ο δευτεροπαθής αλδοστερονισμός διαφέρει από τον πρωτοπαθή αλδοστερονισμό μιας και σε αυτόν τα επίπεδα της ρενίνης είναι υψηλότερα. Οποιαδήποτε αιτία αυξάνει τα επίπεδα ρενίνης, όπως η μειωμένη αιματική ροή στους νεφρούς, η χαμηλή αιματική πίεση και, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στα ούρα, μπορούν να προκαλέσουν δευτεροπαθή αλδοστερονισμό. Η σημαντικότερη αιτία είναι η στένωση των αιμοφόρων αγγείων που εφοδιάζουν το νεφρό (στένωση της νεφρικής αρτηρίας). Άλλες αιτίες του δευτεροπαθή αλδοστερονισμού είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η κίρρωση, η νεφρική νόσος και η τοξιναιμία της  κύησης.

next [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 15.04.2015