Θεραπείες

Οι διαταραχές του μυελού των οστών συνήθως δεν μπορούν να αποφευχθούν. Κάποιες είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε χημικά, εξαιτίας προηγούμενων θεραπειών με ακτινοβολία, ή αποτέλεσμα σπάνιων γενετικών ανωμαλιών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της διαταραχής του μυελού, από τη σοβαρότητά της και τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Γι' αυτό τον λόγο πολλές φορές η θεραπεία αλλάζει στο χρόνο. 
Η οξεία λευχαιμία των λευκοκυττάρων είναι μερικές φορές θεραπεύσιμη, αλλά άλλες διαταραχές του μυελού δεν είναι. Οι λευχαιμίες αντιμετωπίζονται με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Ο στόχος της θεραπείας αυτής είναι να οδηγήσει τη νόσο σε ύφεση και, αν είναι δυνατόν, να σκοτώσει όλα τα παθολογικά κύτταρα του αίματος έτσι ώστε να επιτραπεί στα φυσιολογικά να αναπαραχθούν και να επαναφέρουν τη σωστή λειτουργία του αίματος. 
Η θεραπεία των διαταραχών του μυελού των οστών περιλαμβάνει επίσης θεραπείες για ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτές περιλαμβάνουν μεταγγίσεις αίματος αν υπάρχει αναιμία ή αφαίμαξη (με φλεβοτομή) αν ο μυελός παράγει υπερβολικό αριθμό ερυθροκυττάρων. Μπορεί ακόμα να είναι απαραίτητη μετάγγιση αιμοπεταλίων για να τεθεί η αιμορραγία υπό έλεγχο, ενώ απομάκρυνση αιμοπεταλίων από το αίμα (αιμοπεταλιαφαίρεση για να φιλτραριστούν τα αιμοπετάλια) μπορεί να χρειαστεί σε περιπτώσεις υπερβολικής παραγωγής τους από τον οργανισμό. Συχνές λοιμώξεις μπορεί να κάνουν απαραίτητη την αντιμικροβιακή θεραπεία του ασθενούς με χορήγηση ειδικών παραγόντων (παράγοντας διέγερσης αποικιών κοκκιοκυττάρων, παράγοντας διέγερσης μονοκυττάρων) για να διεγερθεί η παραγωγή των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων. Οι ανεπάρκειες σιδήρου (Fe) μπορεί να απαιτούν συμπλήρωμα σιδήρου (Fe). Αν ο σπλήνας διογκωθεί επικίνδυνα, υπάρχει περίπτωση να πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. 
Αν η πάθηση του μυελού είναι επιθετική και δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες, υποδεικνύεται η ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού. Ο μυελός των οστών μπορεί να ληφθεί από τον ασθενή, να «καθαριστεί» από παθολογικά κύτταρα και να καταψυχθεί – για να επαναεισαχθεί στον ασθενή μετά από κατάλληλη θεραπεία. Μπορεί ακόμα να προέλθει από κατάλληλο δότη – πιο συχνά από συγγενή. 
Νέες θεραπείες για τις διαταραχές του μυελού των οστών αναδύονται από ερευνητικές και κλινικές δοκιμές. Οι ασθενείς καλό είναι να συζητούν με το γιατρό τους για τη βέλτιση θεραπεία για την περίπτωσή τους.
next [el-GR]previous [el-GR]
Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 24.03.2010