Παράγοντες (Υλικά) Βιοτρομοκρατίας


  Τι είναι οι παράγοντες- υλικά βιο-τρομοκρατίας; 

Οι παράγοντες- υλικά βιο-τρομοκρατίας περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς, μύκητες ή τοξίνες οι οποίοι χρησιμοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν ασθένειες ή θάνατο. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες, τόσο για το ψυχολογικό τους αντίκτυπο στο κοινό όσο και για την θανατηφόρο δράση τους λόγω υψηλού βαθμού διασποράς και δυσκολίας ανίχνευσής τους. Οι παράγοντες- υλικά βιο-τρομοκρατίας χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η εμπότιση τόξων σε τοξίνες, η δηλητηρίαση των αποθεμάτων νερού και τροφίμων καθώς και η σκόπιμη διασπορά θανατηφόρων επιδημιών. Οι φορείς βιο-τρομοκρατίας μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα, διαλυμένοι στο πόσιμο νερό ή στον αέρα, στις καλλιέργειες, στα ζώα ή ακόμη και να στέλνονται μέσω αλληλογραφίας, όπως έγινε το 2001.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι βίο-τρομοκρατικοί παράγοντες- υλικά είναι φυσικές ουσίες ή μικροοργανισμοί, οι οποίοι συνήθως προκαλούν περιορισμένο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο ή ακόμα περιοδικές επιδημίες. Εισέρχονται στον οργανισμό κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος, μέσα από ασυνέχειες του δέρματος ή με την επαφή με τους βλεννογόνους των οφθαλμών και της μύτης. Οι φορείς αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν από τους χρήστες τους: μπορούν να συμπυκνωθούν, να πάρουν τη μορφή αεροζόλ για υψηλότερο βαθμό διασποράς, να γίνουν πιο μολυσματικοί ή ακόμα και πιο ανθεκτικοί σε φαρμακευτικές αγωγές. Μερικοί φορείς προκαλούν λοιμώξεις που «περνούν» εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χρειάζεται να περιοριστούν άμεσα, ενώ άλλοι, όπως ο άνθρακας, δρα μόνο στο πρόσωπο με το οποίο ήρθε σε επαφή αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίος χωρίς άμεση αντιμετώπιση. 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ταξινομούν αυτούς τους παράγοντες- υλικά σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το κίνδυνο που εγκυμονούν για το κοινό. Αυτοί που εγκυμονούν τον υψηλότερο κίνδυνο, επειδή διαδίδονται εύκολα και έχουν υψηλή θνησιμότητα, κατατάσσονται στη Κατηγορία Α. Αντίστοιχα οι βιολογικοί φορείς μέτριου κινδύνου κατατάσσονται στην Κατηγορία Β. Οι φορείς αυτοί μπορούν να εξαπλωθούν με σχετική ευκολία και να προκαλέσουν ασθένειες μέτριου βαθμού, αλλά τα ποσοστά θανάτου λόγω αυτών των ασθενειών είναι συνήθως χαμηλά. Τέλος οι φορείς της Κατηγορίας Γ περιλαμβάνουν νέους παθογόνους φορείς που χρήζουν παρακολούθησης, καθώς μπορούν να μεταλλαχθούν και να χρησιμοποιηθούν ως όπλο, είναι εύκολα διαθέσιμοι, και Παραδείγματα κατηγοριών για επιλεγμένους φορείς σύμφωνα με την κατάταξη του CDC:

 

Κατηγορία

Ασθένεια

Παράγοντας

Τύπος Παράγοντα

Α

Άνθρακας

Bacillus anthracis

Βακτήριο

Α

Αλλαντίαση

Clostridium botulinum toxin

Βακτηριακή Τοξίνη

Α

Πανούκλα, πνευμονική

 

Yersinia pestis

Βακτήριο

Α

Ευλογία

 

Variola major

Ιός

Α

Τουλαραιμία

 

Francisella tularensis

Βακτήριο

Α

Ιογενής Αιμορραγικός Πυρετός

Arenaviruses (Lassa, Machupo) 
Bunyaviruses (Congo-Crimean, Rift Valley) 
Filoviruses (Ebola, Marburg)

Ιοί

Β

Βρουκέλλωση

 

Brucella species

Βακτήρια

Β

Q-Fever

 

Coxiella burnetii

Βακτήριο

Β

Ψιττάκωση

 

Chlamydia psittaci

Βακτήριο

Β

Τύφος

 

Rickettsia prowazekii

Βακτήριο

Β

Τροφιμογενείς ασθένειες

 

Salmonella
Shigella
Escherichia coli 0157:H7

Βακτήριο

Β

Βλέννα των αλόγων

Burkholderia mallei

Βακτήριο

Β

Μελιοείδωση

 

Burkholderia pseudomallei

Βακτήριο

Β

Υδατογενείς ασθένειες

Cryptosporidium parvum

 

Vibrio cholerae

Παράσιτο


Βακτήριο

Β

Τοξίνη ρικίνης

 Ricinus communis (Ρίκινοςοκοινός)

Ρετσινόλαδο

Β

Ιογενής εγκεφαλίτιδα

Eastern equine encephalitis 
Western equine encephalitis 
Venezuelan equine encephalitis

Ιοί

 

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με άλλους φορείς και με πρωτόκολλα ετοιμότητας ή έκτατης ανάγκης σε περίπτωση βιο-τρομοκρατικής επίθεσης σύμφωνα με την κυβέρνηση των Η.Π.Α, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα βιο-τρομοκρατίας του CDC.


Πέρα απ’ τους βιολογικούς φορείς, χημικές ουσίες ή και ραδιενέργεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Το CDCταξινομεί τους χημικούς φορείς ανάλογα με το στόχο που επηρεάζουν: το δέρμα, τους πνεύμονες, την πεπτική οδό και το νευρικό σύστημα. Ένα παράδειγμα χρήσης χημικών παραγόντων από τρομοκρατική ομάδα έλαβε χώρα το 1994 και 1995 όταν η συμμορία AumShinrikyoαπελευθέρωσε στο Ματσουμότο, το Τόκιο και την Ιαπωνία το νεύρο-αέριο sarinπροκαλώντας 19 θανάτους και οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Οι ραδιενεργοί φορείς είναι άχρωμοι, άοσμοι και αόρατοι στο γυμνό μάτι. Η μόλυνση τροφίμων, νερού ή αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες ή θάνατο και η ανίχνευση τους είναι δύσκολη. Στα συμπτώματα της έκθεσης σε ραδιενέργεια συμπεριλαμβάνονται ναυτία, εμετός, διάρροια και, ανάλογα με τον βαθμό της έκθεσης,  αιμορραγία των ούλων, ρινορραγία, μώλωπες και τριχόπτωση. Η έκθεση μπορεί να γίνει μέσω κατάποσης, εισπνοής ή μέσω ανοιχτής πληγής. Ένα παράδειγμα ραδιενεργού παράγοντα είναι το πολώνιο 210, το οποίο προκάλεσε το θάνατο του Ρώσου AlexanderLitvinenko, αντίπαλου της Ρωσικής κυβέρνησης, το 2006.

*BRPAGE*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Εξετάσεις

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  • Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εξετάσεις για να διαγνωστούν άτομα που ενώ εκτέθηκαν σε βίο-τρομοκρατικούς φορείς, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, υπάρχουν γρήγορες μοριακές δοκιμασίες προκειμένου να γίνει διάγνωση. Δεν είναι όμως όλα τα εργαστήρια κατάλληλα εξοπλισμένα για αυτές τις δοκιμασίες. Το 1990, το CDC, μαζί με τους συν-ιδρυτές του, το Federal Bureau of Investigation (FBI) και ο Σύνδεσμος Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, καθιέρωσαν το Laboratory Response Network (LRN), μια ολοκληρωμένη εθνική και διεθνή ομάδα ιατρικών εργαστηρίων, εργαστηρίων δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικών (για τον έλεγχο τροφίμων και νερού), κτηνιατρικών, στρατιωτικών και αγροτικών εργαστηρίων τα οποία αντιδρούν άμεσα στη βίο-τρομοκρατία, στη χημική τρομοκρατία και σε άλλες απειλές της δημόσιας υγείας.  
    Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει εκατοντάδες κοινά κλινικά εργαστήρια που εκτελούν προκαταρκτικούς ελέγχους για πιθανούς βιο-τρομοκρατικούς φορείς. Περιλαμβάνει επίσης και περιφερειακά εργαστήρια αναφοράς, τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν την ταυτοποίηση οργανισμών που φτάνουν σε αυτά από τα εργαστήρια πρώτης γραμμής, καθώς και να ταυτοποιήσουν αγνώστους οργανισμούς που θεωρούνται πιθανές απειλές από κοινοτικά συστήματα δημόσιας υγείας ή από τη κυβέρνηση. Σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν  εξειδικευμένα εργαστήρια που μπορούν να χειριστούν με ασφάλεια εξαιρετικά μολυσματικούς βιολογικούς φορείς, μπορούν να ταυτοποιήσουν στελέχη μικροβίων και παρέχουν τυποποιημένα αντιδραστήρια, πρωτόκολλα, εκπαίδευση, καθώς και ένα ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνιών.
    Σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και η ερευνητική κοινότητα και η βιομηχανία, εργάζονται σκληρά για την ανάπτυξη γρήγορων και αποτελεσματικών μεθόδων για τη προστασία των ανθρώπων από φορείς όπως ο Bacillus anthracis  (η αιτία του άνθρακα) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μιαν άλλη επίθεση βίο-τρομοκρατίας. Επιπλέον, όπου είναι εφικτό, οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη ή/και βελτίωση εμβολίων ως ένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας για τη δημόσια υγεία.
    Τα εργαστήρια είναι καλύτερα προετοιμασμένα από ποτέ για να ανταποκριθούν άμεσα στη βίο-τρομοκρατία εκτελώντας τις κατάλληλες εξετάσεις για τον εντοπισμό των αιτιών της ενώ συνεργάζονται με κρατικές και τοπικές υπηρεσίες (ΗΠΑ) ώστε να εντοπισθεί ο παράγοντας και να ακολουθήσει άμεσα η θεραπεία.
     

    *BRPAGE*

     

     

    Σχετικές σελίδες

     

     

    Σε αυτή την σελίδα
    Σχετικά λήμματα: Anthrax

    Αλλούστοδιαδίκτυο
    CDC Information on Bioterrorism

    CDC's List of Biological Diseases/Agents Listing

    CDC's List of Chemical Warfare Agents

    CDC Information on Radiation Emergencies

    U.S. Food and Drug Administration: Building a Stronger Defense Against Bioterrorism

    National Institute of Allergy and Infectious Diseases: Biodefense Related Disease Topics

    eMedicinehealth: Biological Warfare

    Occupational Safety and Health Administration: Bioterrorism

    INTERPOL: About bioterrorism

    Ready.gov: Personal & Family Emergency Protection
    http://labtestsonline.org/assets/Icons/PDFiconCC333318.jpg
    American Medical Association: Bioterrorism 101
    http://labtestsonline.org/assets/Icons/podcasticonCC333318.jpg
    Detection of Biological Agents Used for Terrorism: Are We Ready?
    (Clinical Chemistry, February 2010)

    Article Sources

    NOTE: This article is based on research that utilizes the sources cited here as well as the collective experience of the Lab Tests Online Editorial Review Board. This article is periodically reviewed by the Editorial Board and may be updated as a result of the review. Any new sources cited will be added to the list and distinguished from the original sources used.

    Sources Used in Current Review

    (2011 January 5). Bioterrorism FAQs. American Medical Association [On-line information]. PDF available for download at http://www.ama-assn.org/ama1/pub/upload/mm/415/bioterrorism_faqs.pdf through http://www.ama-assn.org. Accessed January 2011.

    (2011 January 5). Bioterrorism 101. American Medical Association [On-line information]. PDF available for download at http://www.ama-assn.org/ama1/pub/upload/mm/15/toolkit_bioterrorism.pdf through http://www.ama-assn.org. Accessed January 2011.

    (Updated 2010 August 12). Bioterrorism. American Academy of Pediatrics, healthychildren [On-line information]. Available online at http://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/pages/Bioterrorism.aspx through http://www.healthychildren.org. Accessed January 2011.

    Tunkel, A. (Revised 2009 December) Biological Warfare and Terrorism. Merck Manual for Healthcare Professionals [On-line information]. Available online at http://www.merckmanuals.com/professional/sec14/ch167/ch167i.html?qt=bioterrorism&alt=sh through http://www.merckmanuals.com. Accessed January 2011.

    (Updated 2011 January 21). Building a Stronger Defense Against Bioterrorism. U.S. Food and Drug Administration, Consumer Update [On-line information]. Available online at http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm048251.htm through http://www.fda.gov. Accessed January 2011.

    Dire, D. (Updated 2008 July 31). CBRNE - Biological Warfare Agents. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/829613-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2011.

    Jagminas, L. (Updated 2011 January 12). CBRNE - Evaluation of a Biological Warfare Victim. eMedicine [On-line information]. Available online at http://emedicine.medscape.com/article/830992-overview through http://emedicine.medscape.com. Accessed January 2011.

    Wright, J. et. al. (2010 July 23). Use of Anthrax Vaccine in the United States, Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), 2009. CDC,Morbidity and Mortality Weekly Report 59(rr06);1-30 [On-line information]. Available online at http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5906a1.htm?s_cid=rr5906a1_w through http://www.cdc.gov. Accessed January 2011.

    (Updated 2006 December 6). Facts About the Laboratory Response Network. CDC Emergency Preparedness and Response [On-line information]. Available online at http://www.bt.cdc.gov/lrn/factsheet.asp through http://www.bt.cdc.gov. Accessed January 2011.

    Pagana, K. D. & Pagana, T. J. (© 2011). Mosby's Diagnostic and Laboratory Test Reference 10th Edition: Mosby, Inc., Saint Louis, MO. Pp 158-163.

    Sources Used in Previous Reviews

    Rapid Anthrax Test, Discovery's Edge. Mayo Clinic Online Research Magazine (accessed December 2006). Available online at http://discoverysedge.mayo.edu/rapid_anthrax_test/ through http://discoverysedge.mayo.edu.

    Medical Laboratory Observer. The Observer, News: Polonium-210 (Accessed January 2007). PDF file available for download at http://www.mlo-online.com/articles/0107/0107observatory.pdf through http://www.mlo-online.com.

    Center for Disease Control and Prevention. Emergency Preparedness and Response, Information about Polonium-210 in Recent Events in the United Kingdom (Online information, accessed January 2007). Available online at http://www.bt.cdc.gov/radiation/isotopes/polonium/qa.asp through http://www.bt.cdc.gov.

    CDC. Emergency Preparedness and Response, Bioterrorism Agents/Diseases by category (Online information, accessed February 2007). Available online at http://www.bt.cdc.gov/agent/agentlist-category.asp#a through http://www.bt.cdc.gov.

     

     

     

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 26.06.2013