Τρόποι να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι στις εργαστηριακές τους εξετάσεις


Τρόποι να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι στις εργαστηριακές τους εξετάσεις
 
Αυτό που φαίνεται σαν απλή ιατρική εξέταση στον μέσο ενήλικα, μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικό σε ηλικιωμένους ασθενείς, των οποίων η υγεία είναι πιο ευάλωτη. Παρακάτω περιγράφουμε μερικούς λόγους για τη λήψη ειδικών μέτρων όταν εξετάζονται ηλικιωμένοι ασθενείς.

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος σειράς άρθρων, με χρήσιμες πληροφορίες για τις ιατρικές εξετάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τα άρθρα Οδηγίες για τον έλεγχο του αίματος, Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις, και Τρόποι να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι στις εργαστηριακές τους εξετάσεις.
  • Οι ηλικιωμένοι είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα όρασης, ακοής και αντίληψης που τους δυσκολεύουν να εφαρμόζουν οδηγίες ή να κατανοούν τι πρέπει να κάνουν για να συλλεγεί σωστά το δείγμα.
  • Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερα προβλήματα ισορροπίας και κινητικότητας, παράγοντες που μπορεί να κάνουν τη λήψη κάποιων δειγμάτων δυσκολότερη ή πιο επικίνδυνη.
  • Ακόμη και μία εξέταση αίματος μπορεί να είναι πιο δύσκολη επειδή το δέρμα είναι λεπτότερο, ο υποδόριος ιστός είναι λιγότερο σταθερός και τα αγγεία πιο εύθραυστα με τάση να σχίζονται όταν τρυπιούνται.
  • Για άτομα με άνοια, ακόμη και μία σύντομη δειγματοληψία μπορεί να είναι τραυματική και να οδηγήσει σε καταστροφικές αντιδράσεις του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί συστηματικά η ανάγκη εκτέλεσης εξετάσεων.
Πέρα από τις φυσικές και συναισθηματικές προκλήσεις, οικονομικά προβλήματα και λεπτομέρειες μπορεί να αποτρέψουν ηλικιωμένους από ιατρικές εξετάσεις, με σοβαρό αντίκτυπο στην θεραπευτική αγωγή και την ποιότητα ζωής τους

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 02.12.2008