Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις


Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις 
 
Τα παιδιά χρειάζονται συνήθως σπανιότερα ιατρικές εξετάσεις από τους ενήλικες, αλλά κάποιες φορές πρέπει να τις κάνουν και τότε χρειάζονται βοήθεια για να αντεπεξέλθουν. Ένας ενήλικας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να τα βγάλει πέρα με τον φυσικό πόνο ή τη δυσφορία, όπως και το φόβο, την ανησυχία ή συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να συμβούν κατά τη δειγματοληψία. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες γενικές συστάσεις για την παροχή βοήθειας σε παιδιά κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, όπως και συστάσεις για τη λήψη δειγμάτων αίματος, ούρων, κοπράνων και φαρυγγικού επιχρίσματος. 
 
Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος σειράς άρθρων, με χρήσιμες πληροφορίες για τις ιατρικές εξετάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τα άρθρα Οδηγίες για τον έλεγχο του αίματος, Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις, και Τρόποι να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι στις εργαστηριακές τους εξετάσεις. 

 
Προετοιμάστε το παιδί — Εξηγήστε του ήρεμα πώς και γιατί θα συλλεχτεί το αίμα, δίνοντας του χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα, πριν κάποιος το αγγίξει.
 
Κάνετε πρόβα — Στο σπίτι ή σε άλλο κατάλληλο και άνετο χώρο, προτείνετε στο παιδί να προβάρει τη διαδικασία. Μπορεί να του δείξετε τι θα γίνει και να του ζητήσετε να το επαναλάβει σε μία κούκλα ή ένα λούτρινο παιχνίδι.
 
Βοηθήστε το παιδί να συσχετίσει— Συσχετίστε το δύσκολο μέρος της διαδικασίας, που πιστεύετε ότι το παιδί θα βρει δυσκολότερο να αντέξει με κάτι που το παιδί αναγνωρίζει ή κάνει εύκολα, για παράδειγμα εξηγήστε του ότι διαρκεί όσο γρήγορα το παιδί ανεβαίνει τα σκαλιά στο σπίτι, ή όσο διαρκεί ένα αγαπημένο του τραγούδι ή κάποια φάση της αγαπημένης του ομάδας.
 
Προγραμματίστε ανταμοιβή — Έχει αποδειχτεί χρήσιμο το παιδί να περιμένει κάποια ειδική ανταμοιβή μετά τη δειγματοληψία.
 
 

Τροποποιήθηκε τελευταία φορά 02.12.2008